Těšíte se na štědrovečerního kapra, bramborový salát, chlebíčky i voňavé cukroví, ale nechcete po svátcích bojovat s nedostatkem energie a pocitem těžkosti? Připravili jsme pro vás tipy, jak tradiční vánoční pokrmy připravit ve vyváženější a nutričně bohatší podobě, a zároveň si bez výčitek dopřát i poctivou klasiku, která k Vánocům neodmyslitelně patří.
K Vánocům dobré jídlo neodmyslitelně patří. Každý z nás má ale o svátečním hodování jinou představu, a proto je důležité naslouchat potřebám vlastního těla. Tady od nás máme tipy, jak na vyváženější varianty štědrovečerních klasik i jak si během svátků dopřát od každého něco s lehkostí a bez výčitek.
Kapr nalehko: Jak odlehčit základ štědrovečerního menu?
Kapr je pro mnoho rodin neodmyslitelný základ štědrovečerní večeře. Smažený v trojobalu je chuťově skvělý, ale energeticky náročný. A pokud navíc toužíte vidět zlaté prasátko a celý den až do večeře nejíte, může být nálož smaženého jídla nepříjemným šokem pro trávicí soustavu. Jak si vánočního kapra odlehčit?
- Místo smažení upečte kapra v troubě nebo horkovzdušné fritéze. Jako tuk na potírání zvolte přepuštěné máslo.
- Klasickou hladkou mouku můžete nahradit nutričně bohatšími variantami, třeba špaldovou. Nebo vyzkoušejte kapra v oříškové strouhance.
- Moderní pojetí rybího základu nabízí obměnu za lososa, který je nutričně bohatší (zejména na omega-3) a chuťově může přinést příjemnou změnu.
A co když si chcete dopřát klasického smaženého kapra v trojobalu? Pak je to úplně v pořádku, jen z výživového hlediska je vhodné dbát na množství a dostatek vlákniny v příloze. Čerstvá zelenina je ideální volbou.
Odlehčený bramborový salát, který budete chtít celý rok
Ikonickým doprovodem kapra bývá na Štědrý večer bramborový salát. Jeho odlehčená verze může být pro mnohé příjemnou změnou. A tak, jako si bramborový salát někdo dopřává s uzeninou a jiný bez, tak může někomu snadno zachutnat varianta bez majonézy a s osvěžující citrusovou zálivkou.
- Majonézu můžete zcela, nebo jen zčásti nahradit bílým jogurtem. Zakysaný mléčný výrobek je v rámci vánočního hodování skvělou volbou pro zdravý mikrobiom i hladinu krevního cukru.
- Brambory vařte celé ve slupce. Zachovají si tak svůj výjimečný obsah vitaminu C a komplexních sacharidů i nižší glykemický index.
- Zeleninu na salát připravte z čerstvé zeleniny, kterou uvařte na skus. Oproti kupované sterilizované se lépe zachovají vitaminy a minerální látky.
- Přidejte bylinky a zeleninu navíc pro ještě lepší výživovou hodnotu.
Cukroví „tak akorát“ a bez výčitek
Tradiční cukroví zpravidla obsahuje velké množství cukru, což k němu neodmyslitelně patří. Pokud nechcete, aby vám hladina cukru, potažmo energie lítala nahoru a dolů, v první řadě si dopřejte jen takové množství, které pro váš organismus není zatěžující.
To totiž platí i o odlehčených variantách cukroví, která když jíme na kila, fungují v našem těle dost podobně jako klasické cukroví, jen bývají obohacené o další prospěšné látky obsažené například v ořechách, hořké čokoládě apod.
- Zaměřte se na cukroví, které kromě cukru, mouky a másla obsahuje také ořechy nebo ovoce.
- Polevy připravujte z kvalitní hořké čokolády. Posypky působí efektivně z lyofilizovaného ovoce.
- Zkuste dát do cukroví méně cukru a část mouky nahradit špaldovou nebo třeba pohankovou moukou.
A pokud chcete co nejméně zatížit své trávení sladkými dobrůtkami, dopřejte si k nim zakysaný mléčný výrobek. Kefír, jogurt nebo podmáslí dokáží zmírnit dopady cukru na trávení tím, že zpomalují vstřebávání cukru do krve. Nebo si dejte si pár kousků jako zákusek po jídle, ne jako samostatnou svačinku.
Pozor na alkohol
Chcete-li si dopřát něco ostřejšího, pak v první řadě myslete na dostatečný pitný režim nejen v průběhu popíjení, ale i předem. Přidat můžete i minerálku, která pomůže doplnit ztracené elektrolyty (minerální látky).
Autorka je výživová poradkyně.