Nová registrace Zapomenuté heslo

Naan, roti nebo čapátí: Vyznáte se v indických chlebových plackách a které máte nejraději?

Kateřina Vávrová
29. 3. 2022
Indické chlebové placky
towfiqu-barbhuiya/unsplash.com

Indická kuchyně nabízí různé druhy chlebových placek. Někdy pro nás může být trochu obtížné je rozlišit. Většina slouží jako příloha namísto rýže, do jiných Indové balí různé suroviny a tím se stanou plnohodnotným jídlem. Jejich příprava je ve skutečnosti jednoduchá a my věříme, že díky tomu se do roti, čapátí nebo naan pustíte i vy.

Roti

Roti je v překladu výraz pro jakýkoli indický chléb. Také je to pojmenování pro konkrétní druh základní chlebové placky, která se připravuje z nekynutého těsta.

  • Roti se používá jako přílohové „pečivo“ a jí se rukama.
  • Placka se připravuje z mouky a vody a v Indii se používá namísto lžíce při pojídání nejrůznějších kari.
  • Roti se také někdy nazývá „phulka“, což znamená „nafouknutý“.

humus z cervene repy

Pikantní hummus z červené řepy s chlebovými plackami

< 10 min
3.9(15x)
Přečíst recept

Základ tvoří speciální celozrnná pšeničná mouka atta, sůl a voda. Z nich se přřipraví hladké pružné těsto, která se nechá 15 minut odpočívat. Těsto se rozdělí na díly a rozválí na tenké placky. Ty se nasucho opékají na pánvi zvané „tava“.

V domácích podmínkách si však vystačíte s litinovou pánví, která snese vysoké teploty. Opékání vyžaduje trochu cviku, samotné pečení ale trvá pouze tři minuty. Placka se během pečení začne nafukovat. Z pánve se sundavá, když se po otočení celá nafoukne.

Chapati (čapátí)

Na čapátí si můžete pochutnat v celé Indii. V mnoha částech země je stejné jako roti, jen na jihu Indie se opéká na troše oleje nebo přepuštěném másle (ghí).

  • Těsto je podobné jako na roti, jen se do něj navíc přidává trocha rostlinného oleje.
  • Zpracovává se do hladka boucháním pěsti v míse parat.
  • Čapátí patří spolu s rýží a kynutým naanem mezi nejoblíbenější přílohy indických kořeněných jídel.

Puri

Další obměnu základního těsta na roti představuje puri.

  • Tence vyválené pšeničné placky se smaží v rozpáleném oleji. Tak vzniknou nafouklé bubliny, krásně zlaté a křupavé puri.
  • Stejně jako předchozí chleby i puri slouží jako přílohové pečivo nebo se plní bramborovou směsí.

Chlebové placky s kuřetem

< 10 min
4.9(8x)
Přečíst recept

Paratha

Je také nekynutý chléb, který se podobá čapátí. S tím rozdílem, že těsto se během přípravy válí a překládá, což výsledku pečivu dodává podobnou strukturu jako listové těsto. 

Paratha se často plní dalšími přísadami (hrášek, brambory, petrželka, jarní cibulka aj.) Zatímco ostatní placky se jedí jako příloha, plněná paratha slouží jako samotné jídlo.

  • Těsto na parathu se připravuje z hladké mouky, vejce, soli a vody. Rozválí se na tenkou placku o tloušťce papíru, která se potře rozpuštěným máslem.
  • Rádýlkem se placka nařízne do poloviny a stočí od jednoho kraje k druhému (do kornoutku). Kornoutek se pak uhladí, vznikne tak placka trojúhelníková výseč.
  • Opéká se nasucho na pánvi a hotová potírá rozpuštěným máslem.

Kynutá placka Naan

Tradiční indický naan se oproti všem výše zmíněným plackám připravuje z kynutého těsta. Tomu také odpovídá jeho hutnější konzistence, kterou díky procesu kynutí získává.

  • Peče se v jílové peci tandooru a je charakteristický svým trojúhleníkovým tvarem a nahnědlými puchýřky.
  • Těsto tvoří hladká pšeničná mouka, bílý jogurt, máslo, droždí a sůl.
  • Oblíbené jsou také ochucené varianty – s česnekem, černuchou (černý kmín), koriandrem, sezamem nebo cibulí.
  • Indové naan stejně jako čapátí přikusují k jejich tradičním jídlům – dhal, tikka masála, nebo indickému kari

Dosa

Jako dosa se označuje tenká křupavá placka typická pro kuchyni jižní Indie. Lité těsto se vyrábí z rýžové a luštěninové mouky, vody a soli a nechává se fermentovat (kvasit) 6 – 12 hodin.

  • Dosa se jí bud samostatně s různými druhy čatní nebo se plní bramborovou směsí a podává s řídkou omáčkou z rajčat.
Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Indická kuchyně Světová kuchyně Chleba a další pečivo Chlebové placky Naan Roti Čapátí Puri Paratha Dosa Příloha Nekynuté těsto

Související články