Nová registrace Zapomenuté heslo

Cuketový perník je vláčný a jemný, navíc ani ti největší odpůrci zeleniny v něm cuketu neodhalí

20. 7. 2024
Perník
Apetit

Pro někoho může být cuketa nezajímavá zelenina bez chuti. Ovšem ve skutečnosti se z ní dá uvařit spousta výborných jídel i upéct řadu moučníků. Třeba cuketový perník! Recept je až neuvěřitelně jednoduchý a přitom výsledná buchta je jemná, vláčná, nadýchaná, zkrátka dokonalá nejen k odpolední kávě.

Pokud máte zkušenost s pěstováním cukety, určitě nám dáte za pravdu, že zpracovat během léta všechnu, dá trochu zabrat. Protože se ne vždy podaří sesbírat a zároveň upotřebit ještě mladé cukety, někdy zkrátka přerostou!

A tak není divu, že kromě receptů na slaná jídla z cukety vznikl i ten na cuketový perník, do kterého v pohodě použijte i velké přerostlé cukety.

Cuketový perník na plech

Cuketový perník je vlastně obyčejná buchta na plech, do které, kromě klasických surovin, jako mouka, cukr, vejce, olej, mléko, kakao a kypřidlo, přijde navíc i nastrouhaná cuketa.

Právě díky ní není perník suchý, naopak je vláčný a jemný. Další jeho nespornou výhodou je superrychlá příprava. Většinou stačí jen všechny suroviny společně zamíchat, nalít do pekáčku vyloženého pečícím papírem a dát péct.

Zkrátka je to ideální letní moučník, u kterého nemusíte trávit příliš času v kuchyni, a přesto získáte naprosto fantastický výsledek.

Čím cuketový perník vylepšit

Přesto, že perník z cukety je výborný už sám o sobě, můžete mu přeci jen dodat ještě malé ‚de luxe‘. A to třeba tím, že do těsta přidáte lžíci tuzemského rumu nebo čerstvě nastrouhanou citronovou či pomerančovou kůru. Do těsta nasypete nasekané oříšky, sušené ovoce nebo rozinky namočené v rumu.

  • Na závěr zkuste buchtu polít čokoládou a posypat oříšky, kokosem nebo lyofilizovanými jahodami či malinami.
  • Perníku skvěle sluší i jednoduchá citronová poleva z moučkového cukru, citronové šťávy a trošky vody.
  • Pokud nemáte kypřící prášek do perníku, snadno ho nahradíte klasickým kypřícím práškem a lžičkou perníkového koření.

Dezerty ze zeleniny

Přidat cuketu do buchty je skutečně rafinovaný způsob, jak nenásilně schovat zeleninu i tam, kde by ji čekal málokdo.

Cuketový perník není v tomto směru raritou. Podobně jsou na tom také například mrkvový dort, čokoládové muffiny s červenou řepou, dýňový cheesecake nebo třeba zelený mechový dort.

  • Právě díky zelenině jsou moučníky vláčné, vlhké a většinou i druhý den chutnají stejně výrobně, jako těsně po upečení.
  • Navíc je obohatíte o vlákninu, vitamíny a v některých případech také o charakteristickou chuť či barvu.

Zdravý cuketový perník

Cuketový perník má před ostatními buchtami na plech náskok už jen v tom, že obsahuje zdraví prospěšnou zeleninu, ale pochopitelně ho můžete vylepšit ještě dál. Část klasické pšeničné mouky nahraďte celozrnnou, rozmixovanými ovesnými vločkami nebo třeba pohankovou moukou.

  • Zkuste ubrat cukr, nebo část nahradit medem či oblíbeným sirupem nebo sladidlem.
  • Upečený cuketový perník servírujte s měkkým tvarohem, čerstvým ovocem a nasekanými ořechy.  

Zdroje informací: Apetit

Sdílet článek

Rychlé dezerty Jednoduché buchty Lité buchty Česká klasika Cuketa Cuketový perník Buchty na plech Vláčné moučníky Zeleninové dezerty Sladké pečení Čokoládová poleva Letní moučník Česká kuchyně

Související články