Nová registrace Zapomenuté heslo

Pozor na černý bez: plody můžou být jedovaté, ale správná úprava z nich udělá dobroty do spíže

Stanislava Sedlák Chytilová
12. 9. 2025
Bezinky
Pixabay / RitaE
starší-bezinky-bobule-džus-ovoce-4434796/ Bezinkový sirup Bezinková povidla Dalších
5 fotek

Na jaře se bez černý zahalí do žlutobílého kabátu z drobných květů, na podzim keř ctí své jméno a obroste sytě černými bobulemi. Bezinky, na které běžně narazíte podél cest, lze využít na přípravu zavařeniny, bezinkového likéru, džemu, sirupu nebo octa, který se svou chutí blíží octu balzamikovému. Na sběr plodů se můžete vydat právě teď.

Bezové květy i plody se hojně využívají v lidovém léčitelství pro své blahodárné účinky na lidský organismus. Celý keř obsahuje fytoncidy, což jsou rostlinná antibiotika, která ničí houby a bakterie.

Jsou bezinky jedovaté?

Hned na úvod pojďme zmínit známý fakt a sice, že bobule černého bezu jsou jedovaté. Dobrou zprávou ale je, že tepelnou úpravou jedovaté látky mizí. Ty se však nenacházejí jenom v černých bobulích, ale také v kůře a listech černého bezu. Mezi příznaky otravy patří úporné trávicí problémy.

Je čas probrat pozitiva. Bezinky jsou ceněny pro vysoký obsah antioxidantů, vitamínu C. Bobule obsahují třísloviny a pektin, posilují imunitu, bojují účinně s nachlazením, fungují proti bolestem a migrénám. 

  • šťáva z plodů (bezinek) působí proti migréně a nervovým onemocněním
  • sušené bezinky se v lidovém léčitelství používají k léčbě infekcí, nachlazení, zánětu sedacího nervu, bolestí hlavy, srdeční slabosti a mají projímavé a diuretické účinky

Jak využít plody bezu?

1. Bezinkový likér 

Likér z bezinek obsahuje alkohol, potěší tak především dospělé. Lahodná medicína údajně léčí nejrůznější neduhy, jako jsou například bolest hlavy nebo kloubů.

  1. Nasbírejte 2 litry bobulí a povařte je 20 minut s 1 litrem vody
  2. Bobule slijte, přidejte 1 kilogram cukru, vanilkový cukr a 1–3 lžíce kávy.
  3. Zchladlou tekutinu smíchejte s 0,5 l vodky či rumu.

2. Domácí bezinkové víno

Pro výrobu bezinkového vína potřebujete bobule bezu, vodu, cukr, kvasinky, výživu pro kvasinky, kvasnou nádobu a kvasnou zátku. Bezinky se nejprve svaří ve vodě, až poté se nechají kvasit. Stejně jako při výrobě vína z hroznů se přidávají i kvasinky. Šťáva po bouřlivém kvašení, které trvá zhruba tři dny, kvasí při pokojové teplotě zhruba půl roku. Bezinkové víno vyrobíte i ze sušených plodů.

3. Bezinkový ocet

Ocet využijete při přípravě zálivek do salátů. V principu jde o ochucený vinný ocet, který se svou sladkokyselou chutí blíží octu balzamikovému. Pro jeho výrobu postačí bezinky, vinný ocet a krupicový cukr.  

Bezinkový ocet

< 20 min
3(10x)
Přečíst recept

Jak zavařovat bezinky

4. Bezinkový kompot

Chcete-li bezinky uchovat na zimu, stačí si nachystat bezinky a cukr. Pro tzv. obírání bezinek (bobulek) můžete použít vidličku, která práci urychlí. Čisté vyprané bezinky vrstvěte do zavařovacích sklenic a prosypte cukrem. Následně sterilujte při 80 °C po dobu 13 minut.

5. Bezinkový džem

Bezinky můžete zpracovat na jednodruhový džem nebo k nim přimíchat další ovoce a vytvořit směsný. Na podzim se k bezinkám hodí například jablka, hrušky či švestky.

K rozvařenému prolisovanému ovoci přidejte poloviční množství bezinek, vmíchejte želírovací cukr a na závěr přidejte šťávu z citronu a kyselinu citronovou. Labužníci si mohou do vychladlého džemu přilít rum pro pikantnější chuť i lepší konzervaci.

6. Bezinková zavařenina

Stejně jako z každého ovoce, i z bezinek lze připravit výbornou zavařeninu. Není k tomu třeba žádný speciální recept, použijte klidně váš osvědčený nebo se inspirujte naším receptem na jahodovou zavařeninu.

Jak zpacovat bezinky

7. Sušené bezinky

Malé černé bobulky můžete také usušit buď v sušičce nebo v troubě, seschnou se asi na osminu svého původního objemu. Můžete z nich pak připravit čaj jako první pomoc při nachlazení, nebo je například použít jako přírodní barvivo sirupů, šťáv kaší nebo smoothie.

8. Bezinkový koláč

Stejně jako rybíz nebo borůvky, i bezinky jsou senzačním druhem ovoce, které se hodí na kynutý koláč s drobenkou. Můžete je nasypat také do bublaniny či použít v kombinaci s jinými bobulemi (rybíz, maliny, ostružiny atd.) do dalších moučníků s ovocem.

9. Bezinkový sirup

Z bezinek se tradičně vyrábí také sirup, který můžete připravit úplně stejně podle jako rybízový sirup. Pokud nemáte tolik bezinek, klidně je namíchejte s již zmíněným rybízem, nebo třeba ostružinami

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Černý bez Sezona Domácí zavařování Zpracování úrody

Související články