Nová registrace Zapomenuté heslo
11. 2. 2009
víno přípitek
Pixabay.com

Patříte mezi vášnivé milovníky vína, sníte o vlastní vinici, ale z kanceláře pod širé nebe je daleko? Nezoufejte! I tak se můžete stát vinařem. Stačí jen, když se zapojíte do programu Adotta una barrique toskánského rodinného vinařství Tenuta Valdipiatta.

S nápadem, jak milovníkům vína umožnit, aby mohli do značné míry promítnout své představy do jeho konečné podoby, přišla majitelka vinařství Miriam Caporaliová v roce 2004. Adopce začíná půldenním koštem vín z její firmy. Klient si zvolí osobní chuťovou kombinaci, kterou mohou tvořit odrůdy Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Směs stočí vinaři do zákazníkova sudu, takzvaného barrique, vyrobeného ze speciálního francouzského dubového dřeva. Pak následuje obvyklý proces zrání, na jehož konci je po kvašení, filtraci a dalších nezbytných úkonech stáčení do lahví ozdobených vinětou, kterou si klient sám zvolí.

Adopce sudu vás vyjde na 3500 až 4000 eur, tedy v přepočtu kolem 100 000 korun. Za ně se stanete na 12 až 18 měsíců vinařem, který sleduje, jak se jeho ‚dítko‘ rodí a směřuje k dospělosti. S decentní pomocí odborníků si sami namícháte odrůdy, které vinařství pěstuje, a pak už jen s tichou asistencí čekáte, jak vaše kreace dopadne. „Chceme klientovi umožnit, aby získal dokonalou zkušenost, jak se víno vyrábí,“ říká Miriam Caporaliová. Zájem o adopci sudů je tak velký, že Tenuta Valdipiatta musela dokonce sestavit dlouhý seznam čekatelů, kteří mají naději na vlastní víno až za několik sezon.

Vino Adopce Italská kuchyně Vinařství Chuťové kombinace Sangiovese Merlot Cabernet sauvignon Petit Verdot Familie

Související články