Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší grilované kuře: Správná teplota a dobrá marináda jsou základ úspěchu. O ostatní se postará gril nebo trouba

26. 6. 2020
Grilované kuře
Apetit

Grilované kuře je jedním z nejoblíbenějších pokrmů po celém světě. Svou popularitu si získalo díky jednoduché přípravě, bohaté chuti a možnosti variací, které uspokojí každého gurmána. Připravte si grilované kuře na grilu nebo v troubě. V obou případech zabodujete – a to téměř bez práce.

Marináda na grilované kuře

Základem šťavnatého grilovaného kuřete je dobrá marináda. Marináda může být jednoduchá, složená jen z olivového oleje, soli, pepře a citronové šťávy, nebo složitější s použitím bylinek (tymián, estragon, rozmarýn atd.), česneku, medu a různých druhů koření. Marinování kuřete je důležité nejen pro chuť, ale také pro to, aby maso zůstalo šťavnaté a křehké. Zbylou marinádou použijte na potírání kuřete.

  • V marinádě by rozhodně neměla chybět ‚kyselá složka‘ – ocet, citronová šťáva atd.
  • Abyste získali křupavou kůrčičku, přidejte do marinády mimo jiné také ‚sladkou složku‘ – cukr, med, javorový sirup atd. Právě díky zkaramelizování těchto ingrediencí dostanete do masa lehce nasládlou chuť, která se skvěle pojí s chutí kouře z grilu.

Grilovací minimum

Grilování může být umění samo o sobě, a i když se nejedná o žádnou velkou alchymii, je několik důležitých zásad, které je nutné dodržet. Nejen pro dokonalou chuť, ale také abyste předešli případným zdravotním rizikům.

  • Důležité je zvolit správnou teplotu a typ grilu. Ideální je gril s poklopem, který umožní rovnoměrné propečení.
  • Kuře grilujte na střední teplotě okolo 180 °C.
  • Během grilování je dobré kuře pravidelně potírat marinádou, aby zůstalo šťavnaté a získalo krásnou zlatavou kůrku.
  • Pozor na grilování nad velkým žárem nebo otevřeným ohněm. Snadno se může stát, že maso bude na porvchu opečené a křupavé, kdežto uvnitř ještě syrové.

Jak grilovat kuře na grilu?

Možností, jak grilovat kuře, je hned několik. Buď vcelku, a to napíchnuté na jehlici, nasazené na stojánek (případně plechovce od piva), nebo můžete vyzkoušet kuře ‚naplacato‘, tedy rozložené na roštu. Nebo kuře naporcovat na jednotlivé části – stehna, křídla, prsa. Pečte je nejlépe na grilovací podložce nebo v hliníkových miskách. Zabráníte tomu, aby menší části propadly grilovacím roštem do ohniště.

Grilujte nepřímým žárem pod poklopem a mějte při ruce teploměr, s jehož pomocí můžete kontrolovat, zda už je maso uvnitř hotové.

  • Vnitřní teplota kuřete grilovaného vcelku by v jeho nejmasitější části – prsou – měla dosáhnout minimálně 75 °C, u kostí (např. stehna) by se teplota měla pohybovat okolo 85 °C.
  • Pokud si chcete být opravdu jisti, že je maso bezpečné, ponechte kuře na grilu až do vnitřní teploty 82–95 °C.
  • Že je maso hotové, poznáte i podle toho, že když do něj píchnete, vyteče čirá tekutina. Pokud je tekutina narůžovělá, maso ještě na chvíli vraťte na gril.
  • Grilované kuře bude nanejvýš za 1,5 hodiny hotové, kousky podle velikosti do 45 minut.

Před porcováním nechte kuře chvíli odpočinout, aby se vyrovnaly vnější a vnitřní teploty, díky tomu šťáva zůstane uvnitř a nevyteče z masa při prvním nakrojení.

Jak udělat grilované kuře v troubě

Stejně jako na grilu, můžete připravit chutné grilované kuře i v troubě. Klíčem k úspěchu je kromě marinády také rošt, na který kuře položíte. Na trhu jsou k dostání nejrůznější rošty a držáky na grilované kuře, ale úplně v pohodě si pro začátek vystačíte s klasickou mřížkou z trouby, pod kterou položíte pekáček s malým množstvím vody, do kterého bude během pečení odkapávat přebytečná tekutina.

  • Troubu předehřejte na nejvyšší stupeň.
  • Kuře potřete marinádou, a jakmile bude připravené, položte ho na rošt a teplotu stáhněte na 180 °C.
  • Nezapomeňte na dno trouby vložit pekáček s trochou vody, která společně se šťávou z kuřete vytvoří směs, kterou budete na závěr drůbež potírat. Tím docílíte křupavé kůžičky.
  • Celé kuře budete grilovat přibližně 75-90 minut.

Grilované kuře – přílohy a co dál?

Grilované kuře nabízí nespočet variant. Můžete připravit celé kuře, stehýnka, křidélka nebo prsa. Každá část má své specifické chutě a textury, které můžete doplnit různými druhy marinád a koření.

Zdroje informací: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

kuřecí maso jak na to grilování rodinný oběd

Podobné kolekce receptů

Související články

Plněná kuřecí kapsa

Jak připravit masovou kapsu? Od výběru masa až po vhodnou úpravu – máme pro vás ověřené tipy

Masová kapsa je jeden z kulinářských favoritů, který spojuje šťavnaté maso s chutnou náplní ukrytou uvnitř. Zvolit můžete kuřecí nebo krůtí prsa, ale nebojte se sáhnout ani po vepřové kotletě nebo šťavnaté kýtě – každé maso má své výhody. Stačí znát jen pár jednoduchých kroků. Správný řez, vyvážená náplň a pečlivá tepelná úprava vám zaručí dokonalý výsledek.