
Ahoj léto, ahoj prázdniny! Září už přešlapuje za dveřmi a ač podle kalendáře ještě léto nekončí, nemá to už ten správný „summer vibe“. Nemusíte být školou povinní a stejně na vás trochu „back to school“ atmosféry dopadne. A to je ideální příležitost uspořádat rozlučku s prázdninami a pozvat přátele. Jaké jídlo naplánovat a jak nakoupit, abyste večírkové zbytky nejedli ještě po týdnu?
Když se v době dospívání řeklo, že v sobotu bude „někde“ mejdan, následovalo těšení a nákup alkoholu. Všichni v sobotu mohli, jídlo nikdo neřešil. Když ale chcete uspořádat večírek pro přátele nyní, obnáší to plánování termínu dlouho dopředu, často za tím účelem vznikne několik whatsappových skupin, promýšlení menu a tedy i sestavování nákupního seznamu. Samozřejmě se chcete dobře pobavit, ale chcete se i výborně najíst a dobře napít. Rozhodnete-li se stát hostitelem posledního prázdninového večírku, jsme tu pro vás. Ano, je to spontánní, protože prázdniny končí, ale takové akce bývají ty nejlepší.
Co promyslet, jaké pokrmy nachystat a jak předejít tomu, že v deset večeř budete hledat v prázdné ledničce aspoň ty olivy z loňského dovolené, nebo budete naopak půlku září dojídat zbytky? Jak správně odhadnout množství jídla a pití, aby hosté neodcházeli hladoví, ale zároveň vám nezůstala lednice plná nedojedených táců? Stačí trochu plánování, pár chytrých triků a dobrá organizace.
Jak plánování večírku pojmout?
- Kolik lidí, tolik talířů: Než začnete cokoli plánovat, musíte mít jasno v počtu hostů. Potvrzených hostů! Pro 10 dospělých a 5 dětí budete nakupovat úplně jinak než pro 6 kamarádek na dietě. A pak počítejte zhruba 500–600 gramů jídla na dospělého (včetně příloh a sladkostí) a 300 gramů na dítě.
- Univerzální menu, které chutná všem: Největší chybou je nakoupit „od všeho trochu“. Místo pěti druhů masa, čtyř příloh a deseti salátů si vyberte dvě hlavní hvězdy (například grilované špízy a těstovinový salát) a k tomu přílohy, které se hodí k obojímu. Čím univerzálnější menu, tím menší riziko zbytků. Co funguje? Jedno hlavní jídlo (maso/veggie varianta), 1–2 sytější saláty, chleba nebo jiné pečivo, zeleninový snack k zakousnutí, jednoduchý dezert.
- Zvolte samoobsluhu: Chtěli jste se hostům maximálně věnovat a jednotlivé chody jim podávat? Ne každý ale sní stejné množství nebo má rád všechna jídla. Nechte hosty, aby se sami obsluhovali, aby si přidali, kdy chtějí, aniž by se cítili jako jedlíci apod.
- Servírujte chytře: Místo velkých táců, kde pak polovina dobrot osychá, dejte raději menší množství a postupně doplňujte. Lidi si vezmou, co je čerstvé a lákavé.
- Kolik nápojů na osobu? Doporučuje se počítat zhruba s jednou lahví vína na hosta. A nešetřete na nealkoholických nápojích, vodě i limonádách. Další užitečné pravidlo říká „dvě skleničky na hodinu na osobu“. Pokud tedy plánujete čtyřhodinovou party, pak jeden člověk v průměru vypije 8 skleniček (mix vody, limonády, vína či piva).
- Co s případnými zbytky? Pečivo zamrazte. Maso dejte druhý den do sendviče nebo tortilly. Zeleninu zpracujte do polévky nebo omáčky. Dezert rozdělte hostům domů do krabiček.
Čemu se jako hostitel vyhnout?
- Organizace na poslední chvíli: Nikdo nemá rád, když přijde na večírek a hostitel ještě horečně pobíhá kolem a snaží se všechno stihnout a doladit. Působí to tak, že měl s přípravou opravdu hodně práce a host se cítí skoro až provinile.
- Všechno chystáte přímo na party: Máte pocit, že jídlo připravené předem není dost čerstvé? Velký omyl! Naopak mějte tácy s chlebíčky nachystané v ledničce, stejně tak naložte předem maso, nachystejte saláty i omáčky.
- Zapomněli jste se zeptat na alergie a omezení: Předem si zjistit, kdo co kdo jí a pije či nepije, je slušnost a pozorný hostitel by na to měl myslet.
- Jste nepřítomný hostitel: Má vám to slušet, máte mít skvělou náladu a jediné, co je vaší povinností, je dohlížet, zda mají všichni co pít. To nejhorší, co byste mohli udělat, je trávit celou party v kuchyni... A pozor, hlídejte si i míru alkoholu, hostitel by se neměl opít mezi prvními (a ráno se probudit s kocovinou)...
Návrh menu na letní večírek
Chcete konkrétní menu, abyste mohli vyrazit rovnou na nákup? Ale ovšem, není problém. Poslední prázdninový víkend vyloženě volá po tom rozpálit ještě jednou gril. Tak si to užijte a vychutnejte!
- Mini špízy z kuřecího masa a zeleniny se zajímavou, např. medovo-hořčičnou, marinádou
- Grilovaný sýr halloumi a cuketa pro vegetariány
- Bramborový salát s jogurtovým dresinkem
- Domácí dipy: guacamole, hummus, tzatziki
- Pečivo (ať už domácí, nebo kupované)
- Meloun se sýrem feta
- Drinky: Aperol spritz (včetně dětské verze: pomerančová limonáda s plátkem pomeranče), domácí citronáda a dostatek vody s plátky limetky
Zdroje: Apetit, MarthaStewart.com, Americastestkitchen.com