Nová registrace Zapomenuté heslo

Slavnostní menu začíná! Tatarák z červené řepy: Punčochář radí, jak na něj, aby byl jako pravý hovězí

17. 11. 2025
Tatarák z červené řepy podle Jana Punčocháře Jan Punčochář Jan Punčochář Další
3 fotky

První recept z videoseriálu s Janem Punčochářem je tu: tatarák z červené řepy s estragonovou majonézou. Vyzkoušejte jej nejen jako fancy předkrm ke svátečnímu obědu, ale klidně i jako lehkou večeři v týdnu. Řepu si totiž klidně můžete upéct předem a zbytek přípravy je hračka.

První chod sedmichodového slavnostního menu od Jana Punčocháře je vegetariánskou verzí oblíbeného tataráku. Červená řepa se díky své struktuře podobá hovězímu masu, a proto se skvěle hodí k této úpravě. V kombinaci se zeleným jablkem Granny Smith, estragonovou majonézou a čerstvými malinami vzniká osvěžující předkrm plný chutí.

Jaká další videa už jsou za námi a jaká nás v následujících dílech seriálu čekají?

Tatarák z červené řepy s estragonovou majonézou krok za krokem

4 porce, cca 25 minut + 40 minut pečení + 20 minut marinování

Na 4 porce potřebujete: 600–700 g červené řepy, 2 šalotky, 1 lžičku dijonské hořčice, 2–3 lžíce olivového oleje, 1–2 lžíce balzamikového octa, 1–2 lžíce marinovaného zázvoru, kůra z ½ citronu, 1–2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, 2–3 lžíce čerstvých bylinek podle chuti

Na estragonovou majonézu: 2 žloutky,  100–150 ml slunečnicového oleje, 20 g dijonské hořčice, citronovou kůru, lístky čerstvého estragonu, 1 lžičku octa, sůl, cukr

Na dokončení: jablko Granny Smith, pražené mandle, lyofilizované maliny, čerstvé maliny, lístky meduňky, lístky estragonu, marinovaný zázvor

  1. Začněte přípravou hlavní suroviny – červené řepy. „Řepu pečeme, protože v ní zůstane maximum chuti. Kdybyste ji vařili, veškerá chuť se může vyvařit do vody,“ vysvětluje šéfkuchař Jan Punčochář. Řepu zabalte do alobalu se solí, bylinkami a kapkou olivového oleje. „Nebojte se dát hodně soli, řepa si vezme jen tolik, kolik potřebuje,“ ujišťuje. Pečte na 220 stupňů po dobu 40 minut.

  2. Zatímco se řepa peče, připravte estragonovou majonézu. Všechny suroviny musí být stejně studené nebo teplé, vyndejte je z lednice minimálně třicet minut předem,“ radí známý kuchař. Do žloutků přidejte dijonskou hořčici, sůl, ocet a citronovou kůru, pak postupně přilévejte slunečnicový olej. „Přiléváme velmi pomalu, aby se majonéza nezdrcla. Když se to stane, lepší je udělat to znova,“ varuje Punčochář.

  3. Do hotové majonézy vmíchejte čerstvý estragon. „Když krájíte bylinky, musíte jen kývat nožem opřeným o prkénko, ne sekat. Jinak zčernají,“ upozorňuje šéf s tím, že důležitý je ostrý nůž. Hotovou majonézu nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici.

  4. Upečenou a vychladlou řepu melte přes mlýnek na maso, aby tatarák vypadal autenticky. „Nechceme být špinaví, takže budeme z druhé strany mlýnku,“ směje se kuchař.

  5. Namletou řepu nechte vycedit v cedníku. „Šťávu nevyhazujte – můžete ji dát do smoothie, namarinovat do ní lososa nebo použít do polévek,“ doporučuje.

  6. Řepu pak dochutťe stejně jako klasický tatarák – solí, dijonskou hořčicí, marinovaným zázvorem ze sushi, šalotkou, balzamikem, olivovým olejem, čerstvým černým pepřem a citronovou kůrou. „Šalotku prosolte a promačkejte, aby zkřehla a nebyla tak štiplavá,“ radí Punčochář.

  7. Tatarák nechte dvacet minut marinovat přikrytý v pokojové teplotě. „Když dáte věci do lednice, mají tendenci stahovat chuť. My chceme chuť naopak zvýraznit.“

  8. Na talíř vytvořte pomocí tvořítka kopec z tataráku, přidejte nakrájené čerstvé maliny, plátky zeleného jablka Granny Smith, estragonovou majonézu, lyofilizované maliny a zakončete praženými mandlemi. „Chci všechny suroviny, které jsou uvnitř, vidět na první pohled a mít tak v ústech více struktur,“ vysvětluje šéfkuchař. Celé zakápněte olivovým olejem a ozdobte meduňkou a estragonem.

Zdroj: extrakurzy.cz, Apetit

Sdílet článek

Extrakurzy.cz Slavnostní oběd podle Jana Punčocháře Slavnostní menu Jan Punčochář Červená řepa Tatarák

Související články