Bún chả, grilované vepřové maso s rýžovými nudlemi, čerstvou zeleninou a bylinkami, zalité voňavou zálivkou, je jídlo, ke kterému se vracíme rádi. Jenže tentokrát jsme nevyrazili do vyhlášených vietnamských bister, ale do food courtů v pražských obchodních centrech. Mají šanci obstát? Náš food kritik Robin Nguyen otestoval pět podniků a výsledky jsou překvapivější, než by se zdálo.
Pokud chcete ochutnat bún chả v některém z pražských obchodních center, máme pro vás přehled známých food courtů, kde Robin Nguyen tuto vietnamskou specialitu pečlivě ochutnal a podrobil přísné kritice. Připravte se na hodnocení, které se nebojí říct, kde to stojí za to a kam už se raději nevracet.
-
„Jídlo ve food courtu nemá moc dobrou reputaci a já chci zjistit, kde se to dá aspoň jíst. Autentičnost řešit vůbec nebudu, to nemá smysl,“ vysvětluje Robin na úvod.
Pholẽvka – Atrium Flora
Na Floře bún chả stálo 195 Kč, ale nenadchlo. Maso bylo sice dobře namarinované a chutnalo obstojně, ale porce působila chudě – jak masa, tak hlavně zálivky bylo málo. A největší zklamání? Úplně chyběly bylinky. „Žádná perila, žádný koriandr, to je velice špatně,“ upozorňuje Robin.
-
Výsledek: 5 bodů z 10
Spicymama – Westfield Chodov
Tady jsme se dočkali vyšší kvality. Velká porce stála 189 Kč a vyplatila se. Dobře namarinované maso, dostatek zálivky a v zelenině nechybí ani bylinky včetně perily. Bún chả tady chutná vyváženě a svěže, i když zálivka mohla být o něco výraznější. „Tady je to úplně jiný vesmír! Je to pěkná velká porce, zálivka už nalitá a je jí dost. Maso je dobře namarinované, chutná dobře. V zelenině jsou bylinky, cítím tam perilu,“ hodnotí Robin nadšeně. „Body dolů dávám jedině za takovou slabší zálivku.“
-
Výsledek: 8 bodů z 10
Fuku – Nový Smíchov
Největší zklamání – za 189 Kč opravdu hrubý podprůměr. „Tady je to naprosto příšerný,“ nešetřil kritikou Robin. Maso nebylo vůbec naložené, chutnalo jako obyčejně opečené vepřové. Zálivky bylo málo a byla vodová, nevýrazná. Zelenině chyběly bylinky, což na chuti rozhodně nepřidalo a jejich absenci lze považovat za jednu ze zásadních chyb. „Navíc to servírovali na talíři, takže se to blbě jedlo,“ kroutí hlavou Robin.
-
Výsledek: 3 body z 10
Banh Mi Viet Kitchen – House of Fun
Tady se vaří také za 189 Kč, ale s větším citem. Maso chutná dobře, zálivka je výrazná a zelenina obsahuje i bylinky. Skvělý detail, který potěší: zálivka byla naservírovaná zvlášť ve větší misce. „Vychytali tady servis, protože zálivku naservírovali ve větší misce, takže jsem si tam mohl namáčet nudle, maso a zeleninu,“ pochvaluje si Robin. „Takhle se to má správně jíst.“
-
Výsledek: 7 bodů z 10
Vietfood – Galerie Butovice
Lehký nadprůměr nezklamal, ale ani výrazně nepotěšil, snad jen cena – 179 Kč. Porce je velká, maso chutné, ale zálivky bylo málo a byla příliš slabá. Zelenina postrádala bylinky, což byl opět základní nedostatek. „Byly tam klíčky, které jsou ale za mě zbytečné,“ říká Robin a hodnotí lehkým nadprůměrem.
-
Výsledek: 6 bodů z 10
Z pěti ochutnávek stojí za návrat jen dva podniky – Spicymama na Chodově a s mírným odstupem Banh Mi Viet Kitchen v House of Fun. Ostatní food courtová bún chả spíš zklamala. Pokud si chcete dát opravdu dobré bún chả, food courty rozhodně nejsou sázka na jistotu. Ale jestli vás nákupní horečka přepadne právě na Chodově, Spicymama vás alespoň nezklame.
Zdroj: Apetit