Ovocné knedlíky jsou česká klasika, která v létě nesmí chybět. A zatímco doma se občas bojuje s tím, jestli se povede kynuté nebo tvarohové těsto, v pražských bistrech a restauracích to berou vážně. Kam se tedy vydat, když vás přepadne chuť na poctivý sladký knedlík? Masterchef Robin Nguyen pro Apetit navštívil čtyři vyhlášená místa a rozdával opravdu vysoká bodová hodnocení.
Ovocné knedlíky patří mezi stálice české kuchyně. Měkké, nadýchané a sladce šťavnaté kousky léta a sezonního ovoce ukryté v těstě dokážou potěšit každého, kdo má rád tradiční chutě.
Jak má vypadat správný plněný ovocný knedlík?
Někdo nedá dopustit na kynuté knedlíky, jiný zase na tvarohové – v obou případech je ale základ stejný:
- pořádná porce čerstvého ovoce,
- těsto, které drží tvar a zároveň zůstává jemné a lehké,
- v ideální verzi se pak přidává například voňavá strouhanka, rozpuštěné máslo, případně ovocný žahour a k tomu strouhaný tvaroh či sladká smetana.
Otázka ale zní: kde v Praze ochutnat knedlíky, které stojí za to? Na to se rozhodl odpovědět známý Masterchef Robin Nguyen. Vydal se do čtyř oblíbených podniků, aby zjistil, kdo zvládá tuto klasiku na jedničku. A nutno dodat, že tentokrát šlo o hodně těsný souboj – vítězství je ale zcela zasloužené. Posuďte sami!
Kde v Praze dostanete nejlepší ovocné knedlíky?
Šodó bistro, Dejvice – Wuchterlova
Vyhlášené meruňkové knedlíky v Šodó bistru za 275 Kč nezklamaly. Tvarohové těsto je jemné, přesně tak akorát hutné. „Navíc jsou obalené v buchtičkové strouhance, což nevím, co znamená, ale bylo to dobrý,“ hodnotí Robin. Samotná meruňková náplň byla sladká a esteticky perfektní. Knedlíky navíc doplňuje krémový tvaroh, meruňkové pyré a pořádná dávka rozpuštěného másla. Všechno spolu hraje tak dobře, že výsledkem je čistá gastronomická radost.
Výsledek: 30 bodů ze 30
Krystal Bistro, Karlín – Sokolovská
Ve fancy karlínském bistru Krystal servírují za 155 Kč kynutý knedlík s borůvkami, který podle mnohých zdrojů patří k nejlepším v Praze. Těsto je nadýchané jako obláček, jen na spodní straně trochu tenčí. Borůvkový žahour chutnal dobře, i když byl připraven nejspíš z mražených borůvek, což malinko ubírá na svěžesti. Jako doplněk dostanete ještě strouhaný tvaroh. „Za mě je to trošku málo,“ zhodnotil Robin.
Výsledek: 24 bodů ze 30
Bjukitchen, Nové Město – Jungmannova
I v Bjukitchen sází na meruňky, tentokrát v tvarohových knedlících, které vás vyjdou na 288 Kč. „Knedlík je tvarohový, na můj vkus jsou stěny trošku tlustší, stejně tak i konzistence je trošku tvrdší, nicméně technicky je to provedené v pořádku, chuťově taky v pohodě,“ hodnotí Robin. Náplň je z čerstvých meruněk, které jsou kyselejší a díky tomu má celý talíř svěží, ale lehce nakyslý tón. Knedlíky doplňuje pyré, krémový tvaroh, máslo a pistáciová drobenka. Ta bohužel spíš připomíná granolu, pistácií je v ní málo.
Výsledek: 22 bodů ze 30
Vinohradský parlament, Vinohrady – Korunní
Ve vyhlášeném Vinohradském parlamentu prodávají za bezkonkurenčních 120 Kč kynutý meruňkový knedlík, který si získal Robinovo srdce. Nadýchaný, měkký, drží tvar a meruňka uvnitř nikde nevytéká. Sladký tvaroh v náplni je příjemným překvapením, chuťově perfektně ladí s ovocem. Na závěr přichází klasika: strouhaný tvaroh, máslo a cukr. „Skoro bych chtěl dát 10 z 10, protože celý pokrm je fakt výborný, ale to by bylo nefér k Šodó, kde si dali opravdu větší práci s tím doplněním,“ přiznává Robin.
Výsledek: 29 bodů ze 30
Kdo je vítězem?
Bodovým vítězem se stává Šodó bistro, kde servírují ovocné knedlíky dotažené k dokonalosti a bez ztráty jediného bodu. Ale pokud hledáte srdcovku s nejlepší cenou, běžte do Vinohradského parlamentu. Krystal Bistro i Bjukitchen sice zůstávají o malý krok pozadu, ale pořád stojí za návštěvu. A Robinova rada na závěr? „Určitě utíkejte všechny tyto knedlíky ochutnat předtím, než restaurace přejdou na podzimní menu.“ Ovocné knedlíky letos v Praze prostě chutnají skvěle!