Najdete-li dokonalé grilované kuře, znamená to jediné: už nepůjdete jinam. A co se tak obvykle čeká od této klasické pochoutky? Šťavnaté vláčné maso, které je i výborně ochucené a má perfektní křupavou kůrčičku. Zní to jednoduše, ale není to samozřejmost. Robin Nguyen našel podnik v Praze, kde vás grilované kuře vyveze do gastro nebe. A také jeden, který na plné čáře zklamal.
Grilované kuře, to je dokonalý příklad comfort food. Milují ho všichni, vychutnáte si ho na tácku u stánku i ve fancy restauraci, jeho vůně umí vyvolat vzpomínky. V čem je kouzlo této klasické pochoutky? Křupavá kůrka funguje dokonale se šťavnatým masem. Můžete si pohrát s marinováním, kořením, zkoušet různé přílohy i omáčky. Ale i když se zdá, že nic není jednoduššího, grilované kuře umí potrápit. Kuchaře, i strávníky.
V čem může být u grilovaného kuřete problém?
- Vysušené maso: Kuřecí prsa jsou poměrně libové maso a právě to, co na něm lidé milují, je zároveň i kuchařova noční můra. Snadno se totiž změní v suchou podrážku, pokud se přepeče.
- Křupavá kůrka vs. šťavnaté maso: Získat dokonale křupavou, zlatavou kůži a zároveň zachovat šťavnatost uvnitř vyžaduje trpělivost a techniku. Je třeba vědět, kdy grilovat přímo a kdy nepřímo, na kolik stupňů a jak dlouho.
- Koření a marináda: Kuře má jemnou chuť a je třeba dát pozor, abyste kořením a dochucováním maso nepřebili. Musí se opatrně se solí i s marinádou, aby se nepřipálila.
Kde v Praze mají nejlepší grilované kuře?
Kro Bistro, Vinohradská
V Kro Bistro Vinohradská grilují kuřata už dlouho, za čtvrtku kuřete s bramborem zaplatíte 295 Kč. Dostanete kuřecí prso, které je vláčné, skoro až šťavnaté, jestli je to u kuřecích prsou možné. Slanost byla naprosto v pořádku, kůže úžasná, možná by mohla být křupavější, ale i tak skvělá. Pečené brambory by mohly být trochu víc propečené, byly to spíš vařené, lehce pečené brambory, ale chuťově v pořádku. Omáčka s názvem kuřecí demi byla klasická kuřecí šťáva, která dodala vláčnost kuřeti a slanost bramborám (jen jí bylo málo).
- Výsledek: 26 bodů 30
Kikiriki Gril, Dvorce – Podolské nábřeží
Kikiriki Gril je populární místo u Vltavy a za čtvrtku kuřete s přílohou a s omáčkou zaplatíte 189 Kč. Kuře bylo vysušené, „bobtnalo“ v puse, nebylo dostatečně slané. Kůže byla v pohodě, ale trochu připálená. Brambory spíše vařené, nebyly vůbec osolené a ani troška pažitky nebo petrželky to nespravila. Česnekové omáčky bylo málo, byla spíš na brambory než na kuře, chutnala jako klasická omáčka na kebab.
- Výsledek: 14 bodů ze 30
Cafe Cruz, Letná – Milady Horákové
Letenské Cafe Cruz je relativně nové místo s jihoamerickou tematikou a za čtvrtku kuřete s přílohou i s omáčkou zaplatíte 345 Kč. Kuře bylo vláčné, ale ne úplně šťavnaté, což je u kuřecích prsou v pořádku. Skvělá byla kořenitost a slanost a kůže byla taky v pořádku. Brambory byly úžasné, skvěle kořeněné a tak akorát slané, jen jich bylo trošku málo. Omáčka v podobě chimichurri byla naprosto v pořádku, chutnala dobře, ale zase jí bylo málo.
- Výsledek: 24 bodů z 30
Bufet Karlín – U Nádražní lávky
Tento podnik je sázka na jistotu. Za čtvrtku kuřete s bramborovou kaší zaplatíte v Bufet Karlín 215 Kč. Kuřecí prso bylo vláčné, dobře osolené, místy bohužel suché. Příloha byla v podobě bramborové kaše, která byla fajn, ale mohla být víc smetanová a máslová. Co se týče omáčky, tak se jednalo o skvělou kuřecí šťávu, která dotunila celý pokrm.
Výsledek: 24 bodů z 30
Kdo je vítězem?
Jak dopadlo hledání nejlepšího grilovaného kuřete? „Kro Kitchen je prostě jistota a co se týče jídla, tak vítězí naprosto jednoznačně. Za mě ale dostanete dobré grilované kuře i v Cafe Cruz a v Bufetu. Má to nějaké chyby, ale dobře jsem si pochutnal. A Kikiriki podle mě nemá ani smysl zkoušet,“ má jasno Robin Nguyen.
A na co se těšit příští týden? Ochutnávat se budou vejce Benedikt!