Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Znáte tajnou recepturu na kuře z KFC a víte, jak na dokonale marinované kuřecí?

19. 8. 2025
Pečené kuře
Shutterstock

Pečené kuře připomene nedělní oběd u babičky, grilované kuřecí paličky patří k létu na zahradě a kuřecí řízek nesmí chybět v batohu, když jedete na výlet vlakem za dobrodružstvím. Málokterý druh masa je spojen s tolika emocemi a vzpomínkami, málokteré maso je oblíbeno nejen napříč generacemi, ale i napříč světadíly. Jak se vyznáte v pokrmech z kuřecího masa?

Kuřecí vývar je lék na všechny smutky i zdravotní neduhy, kuřecí na kari vás na první ochutnání přenese do exotiky a šťavnaté grilované kuře je to nejdokonalejší letní jídlo.

Málokteré maso je tak oblíbené po celém světě jako to kuřecí. Je lehce dostupné, jeho příprava je rychlá a snadná, chutná dětem i dospělým, navíc je méně tučné, tak je považováno za „dietnější“ variantu oproti vepřovému nebo hovězímu. 

Tradiční světové pokrmy z kuřecího masa

V mnoha kulturách najdete ikonické a tradiční pokrmy z kuřecího masa – ty se liší použitým kořením i úpravou.

Proč jíst kuřecí maso

  • Je vynikající zdroj bílkovin: obsahuje 21 gramů na 100 gramů syrového masa.
  • Je bohaté na minerály jako fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík nebo selen. Z vitamínů stojí za zmínku hlavně ty ze skupiny B: B3, B5 a B6.
  • Kuřecí prsa obsahují hlavně rychlá svalová vlákna (bílé maso), zatímco stehna a křídla více pomalých svalových vláken (tmavé maso), proto chutnají „masitěji“ a mají více tuku.
  • Kuřecí maso obsahuje přirozeně nízké množství tuku, zejména pokud se konzumuje bez kůže. 

A teď hurá na kvíz, který otestuje vaši znalost technik přípravy kuřecího masa i typické pokrmy z něj!

Zdroj: Apetit, Akademiekvality.cz, Ceskekurecimaso.cz, Stobklub.cz

Pokračovat

Sdílet článek

Kuřecí maso Kulinářský kvíz Kvíz

Související články