
Pečené kuře připomene nedělní oběd u babičky, grilované kuřecí paličky patří k létu na zahradě a kuřecí řízek nesmí chybět v batohu, když jedete na výlet vlakem za dobrodružstvím. Málokterý druh masa je spojen s tolika emocemi a vzpomínkami, málokteré maso je oblíbeno nejen napříč generacemi, ale i napříč světadíly. Jak se vyznáte v pokrmech z kuřecího masa?
Kuřecí vývar je lék na všechny smutky i zdravotní neduhy, kuřecí na kari vás na první ochutnání přenese do exotiky a šťavnaté grilované kuře je to nejdokonalejší letní jídlo.
Málokteré maso je tak oblíbené po celém světě jako to kuřecí. Je lehce dostupné, jeho příprava je rychlá a snadná, chutná dětem i dospělým, navíc je méně tučné, tak je považováno za „dietnější“ variantu oproti vepřovému nebo hovězímu.
Tradiční světové pokrmy z kuřecího masa
V mnoha kulturách najdete ikonické a tradiční pokrmy z kuřecího masa – ty se liší použitým kořením i úpravou.
- Česká kuchyně: kuřecí řízek, kuře na paprice, kuřecí vývar
- Francie: coq au vin
- Indie: butter chicken, tikka masala
- USA: smažené kuře, Buffalo wings
- Střední východ: kuřecí kebab, šavarma
- Asie: kuře teriyaki, kung pao, pho ga
Proč jíst kuřecí maso
- Je vynikající zdroj bílkovin: obsahuje 21 gramů na 100 gramů syrového masa.
- Je bohaté na minerály jako fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík nebo selen. Z vitamínů stojí za zmínku hlavně ty ze skupiny B: B3, B5 a B6.
- Kuřecí prsa obsahují hlavně rychlá svalová vlákna (bílé maso), zatímco stehna a křídla více pomalých svalových vláken (tmavé maso), proto chutnají „masitěji“ a mají více tuku.
- Kuřecí maso obsahuje přirozeně nízké množství tuku, zejména pokud se konzumuje bez kůže.
A teď hurá na kvíz, který otestuje vaši znalost technik přípravy kuřecího masa i typické pokrmy z něj!
Zdroj: Apetit, Akademiekvality.cz, Ceskekurecimaso.cz, Stobklub.cz