Nová registrace Zapomenuté heslo

Gastro cestovatel, nebo amatér? Otestujte své znalosti: Poznáte národní kuchyni podle názvů jako leberkäse, bibimbap nebo tandoori?

16. 11. 2025
shutterstock_2278094945.jpg
Shutterstock

Představte si okamžik, kdy usednete ke stolu a před vámi se objeví pokrm, který je typický pro danou zemi. Doslova vypráví o její krajině, kultuře, typických surovinách i chutích a samozřejmě také o tradicích. Kuchyně je jazyk, kterým se národní identita vydává do světa. Právě proto je vaření a ochutnávání tak mocným nástrojem, jak pochopit cizí národ.

Jídlo je víc než paleta chutí a barev – je to kulturní otisk, který s sebou nese každý pokrm. Jak uvádějí odborníci, tradiční pokrmy tvoří žijící archiv historie a identity národa. Vyznáte se v evropské kuchyni? A myslíte, že vás nepoloží ani exotika?

Jak se v jídelníčku odhalí duše Koreje, Itálie nebo Mexika?

Korejská kuchyně je typická svým odhodláním, její pikantní kimchi je nejen o chuti, ale i o odolnosti a odvaze korejského ducha. V Itálii je jasné, že víno a čerstvé těstoviny nesou v sobě pohodu, rodinnou soudržnost a umění žít naplno. Mexické pokrmy, ty jsou zase živou oslavou vášní, barev a silných chutí.

Tajemství, které odhalí zemi podle talíře

Když na stůl přijde tradiční japonská polévka ramen, vlastně se vám představuje kultura trpělivosti a promyšleného detailu. Tato polévka o pár surovinách, které se pomalu vaří, vypráví příběhy o respektu k přírodě. Naopak v Indii, v pestrém světě masaly a kari, se odráží univerzální filozofie – hledět do hloubky, a proto zvládnout mnoho. Je to jídlo, které vás naučí, že největší poklady jsou v jednoduchosti, v surovinách, které se s láskou a respektem poskládají do neodolatelného celku.

Jak při ochutnávání číst národ skrz pokrm

  • Zaměřte se na suroviny: Každá země má své typické ingredience a jejich kombinace.
  • Zkoumejte techniku přípravy: Je jídlo dušené hodiny, je smažené, fermentované? Každá technika o své zemi prozrazuje opravdu mnohé.
  • Všímejte si kontextu konzumace: Servíruje se dané jídlo běžně, nebo má slavnostní nádech? Jí se v rodině, nebo naopak jako fast food?

Vyznáte se ve světových kuchyních? Ověřte si své znalosti v našem kvízu. S chutí do toho!

Zdroje: Apetit

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Světová kuchyně Světová klasika Světová gastronomie

Související články