Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapomeňte na složité dezerty! Zkuste finský smetanový koláč s borůvkami. Mustikkapiirakka dobývá svět i sociální sítě

12. 8. 2025
shutterstock_2257184343.jpg
Shutterstock

Na finském letním borůvkovém koláči je náročný jen jeho název. Mustikkapiirakka má jen to, co opravdu potřebuje: křehké těsto, smetanový krém a borůvky, kterých je tolik, že koláč vypadá jako umělecké dílo. Jednoduchá krása a delikátní chuť vás vezmou rovnou do voňavé kuchyně místní babičky. Tak ochutnejte Finsko – stojí to za to!

Mustikkapiirakka, doslova borůvkový koláč, je ikonický finský letní dezert, který spojuje chuť lesních borůvek s jemnou krémovou náplní. Borůvky mají ve finské gastronomii zvláštní postavení – sběr těchto lesních bobulí je součástí národní mentality a symbol tamní přírody i léta.

Původ a kulturní význam

Mustikkapiirakka má ve finské tradici velmi pevné kořeny. V mnoha domácnostech se recept předává jako rodinný poklad v ručně psaných kuchařkách. Často se oblíbenému finskému koláči dokonce říká Mummon Mustikkapiirakka, tedy doslova babiččin borůvkový koláč.

Všechny severské země si velmi zakládají na tradici přípravy pokrmů z přírodních surovin, ale Finové jsou v tomto snad nejtradičnější. Procházkami v lese a sběrem lesních plodů tráví opravdu hodně času. Přírodní suroviny doslova milují, jsou na ně hrdí a považují je za národní bohatství. Kromě toho, že Finové zbožňují borůvky, jsou jejich velkou láskou také koláče. Co by tedy mohlo být přirozenější než spojení borůvek a koláče?

Mustikkapiirakka – co to je?

Těsto na tento úžasný koláč je po upečení křupavé, zároveň se však doslova rozplývá na jazyku, protože je jemné. Je trochu náročné ho správně umístit do formy, ale věřte, že praxe dělá mistra. Těsto se neválí, zkrátka se jen pomoučenýma rukama vloží a vtiskne do formy na koláč – nejčastěji kulaté. Kromě toho, že koláč chutná naprosto famózně, také nádherně vypadá. Právem tedy patří mezi finské národní gastro poklady.

Jak připravit finský borůvkový koláč

Množství: 1 koláč (kulatá forma o průměru 26 cm, ideálně s odnímatelným dnem)
Čas a obtížnost: cca 60 min., snadná příprava

Ingredience na těsto: 100 g změklého másla + na vymazání formy, 80 g krupicového cukru, nastrouhaná kůra z 1 bio citronu, 1 špetka soli, 1 vejce, 200 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Ingredience na krémovou náplň: 250 ml zakysané smetany, 60 g cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka kardamomu, 1 vejce, 350 g borůvek

Postup:

  1. Formu vymažte máslem.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Šlehejte máslo s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli, dokud nevznikne světlá nadýchaná hmota. Pak přidejte vejce a pořádně ho zašlehejte.
  4. Prosátou mouku s práškem do pečiva stěrkou jemně, ale pečlivě vmíchejte do máslové hmoty a vypracujte těsto. Těsto musí být měkké, nepřemíchejte ho, koláč by byl po upečení tvrdý.
  5. Pomoučenýma rukama těsto vtlačte do vymazané formy tak, abyste vytvořili i dostatečně zvýšený okraj (vznikne „koláčová skořápka“). Těsto do formy vtlačte co možná nejrovnoměrněji a na dně ho propíchejte vidličkou.
  6. Prošlehejte zakysanou smetanu s cukrem, přidejte vanilkový extrakt a kardamom a opět prošlehejte, dokud se cukr alespoň částečně nerozpustí. Poté zašlehejte vejce.
  7. Dno korpusu bohatě pokryjte borůvkami (použijte větší část borůvek), zalijte je náplní a následně rovnoměrně posypejte zbylými borůvkami.
  8. Pečte, dokud nebudou okraje zlatavé, tedy cca 30–35 minut. Náplň i po upečení bude mírně tekutá, proto nechejte koláč zcela vychladnout, aby náplň ztuhla.

Mustikkapiirakka je víc než jen borůvkový koláč – je to kousek severské podstaty na talíři. Ve Finsku tento koláč přináší chvíli klidu, představuje vřelost domova a vyvolá vzpomínku na babičku, která nikdy nepekla podle váhy, ale přesto (či právě proto) dovedla vyčarovat dokonalou lahůdku.


Zdroj informací: livinganordiclife, voguescandinavia, missioneurovisiontasteatlas

Doporučujeme recept s videem

Nejlepší borůvkový koláč

Sdílet článek

Borůvky Borůvkové recepty Sladké pečení Světová kuchyně Světová klasika Skandinávská kuchyně Finská kuchyně Ze sociálních sítí

Související články