Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Poznáte těstoviny podle fotografie?

Domácí těstoviny
Unsplash.com/Stephanie Luzader

Těstoviny jsou láska, ale není možné být věrný jen jednomu druhu. Vždyť jich existují stovky a ke každým se hodí jiná omáčka, pesto či náplň. Můžete si je vyrobit doma nebo koupit v obchodě a můžete se spolehnout, že jimi na talíři uděláte radost celé rodině. Od batolete, které si zatím v jídle dost vybírá, po gurmána, který si už v jídle dost vybírá. Poznáte základní druhy podle fotky?

Kolik druhů těstovin máte běžně doma? Tři až pět? A není to málo? Vždyť na světě existuje více než 500 druhů a každý je určen pro specifický účel. Některé jsou skvělé k vydatným omáčkám a masovým ragú, jiné k jemnějším variantám nebo třeba k zapékání. Jak zvolit ten správný? Nikdy se nespletete, když zohledníte velikost těstoviny

  • Dlouhé těstoviny: Ty je třeba namotávat, ne napichovat, takže k nim zvolte jemnou omáčku, která dokáže nudle obalit a zachytí i malé ingredience, jako je mleté ​​maso nebo nasekané bylinky. Ideální jsou jednoduché omáčky jako carbonara, boloňská a alfredo. Zohledněte vždy i texturu povrchu: boloňská bude lépe držet na hrubších tagliatelle než na hladkých špagetách.
  • Krátké těstoviny: Krátké těstoviny jsou poměrně široký pojem, ale nejlépe se dají popsat jako těstoviny, které se spíše napichují vidličkou než kroutí. Patří sem např. penne nebo fusilli a ideální jsou ve chvíli, kdy máte větší ingredience promíchané s omáčkou, ať už jsou to fazole, pečená zelenina nebo olivy. Zrovna penne jsou ale klasikou i k té boloňské.
  • Drobné těstoviny neboli pastina (roztomilé, že?): Jsou ještě menší než krátké těstoviny a dají se nabírat lžicí. Patří sem třeba orzo a ditalini a můžete je použít do vývaru, ale milují i nasekané bylinky, rozmixované ořechy, zeleninu a další snadno nabíratelné přísady. 

Fun fact: Podle Mezinárodní organizace pro těstoviny Italové spotřebují v průměru 600 milionů kilometrů špaget ročně, což by stačilo k tomu, aby se jimi omotala celá planeta přibližně 15 000krát!

A teď hurá na kvíz, kde na vás čeká deset fotografií těstovin a je na vás poznat, o jakou se jedná.

Zdroje: Apetit, Vincenzosplate.com, Delallo.com, Epicurious.com, Tasteofhome.com, Bonappetit.com

Pokračovat

Sdílet článek

Těstoviny Kulinářský kvíz Kvíz

Související články