
Podzim přestal nesměle přešlapovat u dveří a rázně zaklepal. Jestli má některé roční období nezaměnitelnou atmosféru, pak je to právě to, které nyní převzalo nadvládu: venku to hraje barvami, dny se zkracují, vám se chce chumlat do deky a ruce zahřívat čajem, kuchyní se linou dokonalé vůně. A když jsme u toho koření...
Tak jak na jaře toužíte v jídelníčku po čerstvosti a svěžesti, na podzim volá naše tělo po hřejivých vůních a chutích. Jak toho dosáhnout? Mimo jiné kořením... Bez skořice by nebyl jablečný štrúdl, bez hřebíčku a badyánu by svařené víno postrádalo svůj pověstný šmrnc a bez muškátového oříšku by dýňová polévka nikdy nezískala na věhlasu. Koření zkrátka k podzimu patří stejně jako spadané listí a figurky z kaštanů.
Možná vás ale překvapí, že to, co dnes bereme jako samozřejmou součást kořenek, mívalo v historii cenu zlata. Doslova. Kvůli koření se bojovalo, bylo zdrojem moci i bohatství, používali je léčitelé i šarlatáni. Některé koření sloužilo jako dezinfekce, jiné jako afrodiziakum. Než se koření přidalo do těsta a dodalo perníčkům jejich typicky omamnou vůni, putovalo (a stále putuje) často tisíce kilometrů.
Koření zahřeje a podpoří zdraví
Zahřát se zvenku není těžké: oblečete si teplé ponožky, zabalíte do deky. Ale nepodceňujte ani zahřívání zevnitř: koření je jeden ze způsobů a neplní jen tuto funkci, ale mimo jiné může posílit imunitu a tím bránit před nachlazením.
- Skořice podporuje krevní oběh a zrychluje metabolismus.
- Badyán zlepšuje trávení, pomáhá proti křečím a podporuje spánek.
- Kurkuma má detoxikační účinky.
- Hřebíček působí jako dezinfekce.
Zdroje: Apetit, Toprecepty.cz, Prozeny.cz, Budejovice.rozhlas.cz