
Říká se „one apple a day keeps the doctor away“, tedy „jedno jablko denně, žádný doktor v domě", což sice studie nepotvrzují, ale pravdou zůstává, že jde o ovoce nejen velmi chutné, ale i zdravé. A právě začíná jeho čas. Doba sklizně, samosběrů a pečení těch nejvoňavějších jablečných koláčů. Vyznáte se v odrůdách a víte, kde se začal psát jablečný příběh?
Jedno z nejznámějších a nejdostupnějších druhů ovoce na světě, které se ale nepřejí, má neskutečně variabilní využití a je i zdraví prospěšné? Jablko! Kolik jste jich dnes snědli a proč ne alespoň jedno? Vždyť si je můžete nastrouhat a smíchat se skořicí a tvarohem k snídani, nakrájet ke svačině nebo z něj upéct štrúdl.
Proč jsou jablka zdraví prospěšná?
Jablko obsahuje přibližně 85 % vody, takže osvěží, a nejde o ovoce příliš kalorické, což z něj dělá ideální nízkokalorickou svačinu.
- Snadno dostupné sacharidy (fruktóza a hroznový cukr) rychle doplní energii.
- Jedno střední jablko pokryje čtvrtinu doporučené denní dávky vlákniny. Vysoký podíl vlákniny ve formě pektinu a celulózy podporuje trávení a pomáhá předcházet zácpě a udržovat pocit sytosti.
- Posílení imunity díky vitamínu C.
- Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění a podpora zdraví cév díky polyfenolům, což jsou přírodní antioxidanty.
- Jablka mají nízký glykemický index a nezvedají prudce hladinu cukru v krvi, takže jsou vhodná i jako zdravá svačina při hubnutí.
Otestujte v našem kvízu, co vše o jablkách víte. A pak hurá na jablečný koláč.