
Shutterstock
Říká se, že každá houba je jedlá minimálně jednou, ale kdo by to chtěl riskovat? Je rozhodně lepší sbírat krásky v klobouku s pocitem jistoty, vědět, že si domů v košíku pyšně nesete 100 % úlovek. Zkuste v našem kvízu, jak na tom se znalostí hub jste...
Mají pevné a výsadní místo v českých srdcích i kuchyních a asi každý zná to nadšení, které cítil, když na něj v mechu počkal pravák nebo když narazil na rodinu bedel. Sbírání hub je u nás nejen oblíbeným koníčkem, ale skoro až národním sportem.
Proč houby milujeme?
Ať už jste zkušený mykolog, víkendový houbař nebo jen zvědavý začátečník, svět hub nabízí nekonečné možnosti.
- Sbírání hub je „vše v jednom“: propojení pohybu v přírodě, dobrodružství a adrenalinu, chvíle klidu i tichého soutěžení o největší úlovek. Sbírání hub je terapií a navíc je v tom jistá magie – nikdy nevíte, co na vás v lese čeká, ale s prázdnou nepřijdete nikdy: buď budete mít košík plný hub nebo nádherně vyčištěnou hlavu.
- Je to pořádná lahůdka: Správně připravené houby dokážou pozvednout obyčejné jídlo na delikatesu: od smaženic a gulášů až po sušené zásoby na zimu. A ty vlastnoručně nasbírané chutnají výrazně lépe, to jste asi už zjistili.
- Mají nízkou energetickou hodnotu srovnatelnou se zeleninou, ideální tedy zařadit do jídelníčku (nejen), když se snažíte zhubnout.
- Mají zdravotní benefity: prevence proti rakovině tlustého střeva, snižují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu, podporují imunitní systém ...
Otestujte v našem kvízu, jestli vás můžeme do lesa s košíkem pustit samotné.
Zdroj: Apetit, Pardubice.rozhlas.cz, Jimejinak.cz