
Skořicové rolky – voňavé a neodolatelně delikátní. Jejich nadýchané těsto tvoří s jemně sladkou náplní dokonalou harmonii. Jaké je tajemství úspěchu? Rychlá práce s těstem a správné načasování. Jakmile rolky vytáhnete z trouby, ještě horké je přelijte sladkou polevou, která se vsákne do měkkých vrstev. Nejlepší jsou čerstvé.
Skořicové rolky jsou tak oblíbené, že mají své příbuzné i ve světě – kanelsnegl v Dánsku, korvapuusti ve Finsku, kanelbulle ve Švédsku apod. Po první světové válce, kdy se zlepšila dostupnost surovin, jako je mouka, cukr a koření, získaly skořicové rolky na popularitě.
-
Kromě skořice dávají Skandinávci do těsta často i kardamom.
-
V roce 1999 byl ve Švédsku zaveden Den skořicové rolky (Kanelbullens dag), který se slaví 4. října.
Jak připravit skořicové rolky:
Jak připravit skořicové rolky
Množství: 12 rolek
Čas a obtížnost: do 2 hodin + příprava těsta (ale lze použít kupované listové), snadná příprava
Ingredience na základní kynuté těsto: 125 ml plnotučného mléka, 125 ml vlažné vody, 7 g sušeného droždí, 55 g krupicového cukru, 120 g rozpuštěného másla, 1 žloutek, 1,5 lžičky vanilkového extraktu, 340 g hladké pšeničné mouky + na poprášení, 2 špetky soli
Ingredience na náplň: 185 g másla + na vymazání formy, 75 g třtinového cukru, 2 lžíce mleté skořice
Ingredience na polevu: 200 g moučkového cukru, 4 lžíce másla, 3 lžíce mléka, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 špetka soli
-
Pokud nechcete připravovat kynuté těsto, můžete použít kupované nebo domácí listové těsto.
-
Máslo do náplně i na polevu nechejte změknout při pokojové teplotě, bude se vám s ním lépe pracovat.
Postup:
-
Pokud připravujete kynuté těsto, využijte náš recept.
-
Obdélníkovou pečicí formu 23 x 32 cm vymažte máslem.
-
V misce smíchejte třtinový cukr a skořici.
-
Na pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25 x 46 cm.
-
Těsto potřete změklým máslem tak, aby cca 2cm okraj zůstal prázdný. Potřenou část posypte skořicovým cukrem.
-
Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu (bude tedy mít délku 46 cm). Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř.
-
Pevnou nití válec rozkrájejte na 12 kousků (každý bude široký zhruba 3,8 cm).
-
Nakrájené rolky naskládejte řeznou stranou do připravené pečicí formy.
-
Rolky volně překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu.
-
Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte fólii. Pečte 25 až 30 minut tak, aby byly rolky zlaté a na dotek pružné.
-
Nechte 10 minut chladnout ve formě.
-
Na polevu utřete dohladka moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilku a špetku soli. Přelijte jí horké rolky.
TIP: Vychladlé rolky lze zamrazit až na 2 týdny, před podáváním je rozpečte a přelijte polevou.
Variace a chuťové twisty:
-
Ovocné náplně: Místo tradiční skořicové náplně lze použít ovocné džemy.
-
Čokoládová poleva: Pro milovníky čokolády můžete připravit polevu z kakaa, cukru a mléka.
-
Citrusová poleva: Přidáním citronové, limetkové nebo pomerančové šťávy do základní polevy získáte osvěžující citrusový nádech, který vyváží sladkost rolky.
Zdroj informací: Apetit, southernliving