Nová registrace Zapomenuté heslo

Skořicové rolky: Nadýchané, voňavé a zalité sladkou polevou. Připravte je jako profík!

30. 3. 2025
Skořicové rolky
Shutterstock

Skořicové rolky – voňavé a neodolatelně delikátní. Jejich nadýchané těsto tvoří s jemně sladkou náplní dokonalou harmonii. Jaké je tajemství úspěchu? Rychlá práce s těstem a správné načasování. Jakmile rolky vytáhnete z trouby, ještě horké je přelijte sladkou polevou, která se vsákne do měkkých vrstev. Nejlepší jsou čerstvé.

Skořicové rolky jsou tak oblíbené, že mají své příbuzné i ve světě – kanelsnegl v Dánsku, korvapuusti ve Finsku, kanelbulle ve Švédsku apod. Po první světové válce, kdy se zlepšila dostupnost surovin, jako je mouka, cukr a koření, získaly skořicové rolky na popularitě.

Jak připravit skořicové rolky:

Jak připravit skořicové rolky

Množství: 12 rolek
Čas a obtížnost: do 2 hodin + příprava těsta (ale lze použít kupované listové), snadná příprava

Ingredience na základní kynuté těsto: 125 ml plnotučného mléka, 125 ml vlažné vody, 7 g sušeného droždí, 55 g krupicového cukru, 120 g rozpuštěného másla, 1 žloutek, 1,5 lžičky vanilkového extraktu, 340 g hladké pšeničné mouky + na poprášení, 2 špetky soli


Ingredience na náplň: 185 g másla + na vymazání formy, 75 g třtinového cukru, 2 lžíce mleté skořice


Ingredience na polevu: 200 g moučkového cukru, 4 lžíce másla, 3 lžíce mléka, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 špetka soli

Postup:

  1. Pokud připravujete kynuté těsto, využijte náš recept.

  2. Obdélníkovou pečicí formu 23 x 32 cm vymažte máslem.

  3. V misce smíchejte třtinový cukr a skořici.

  4. Na pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25 x 46 cm.

  5. Těsto potřete změklým máslem tak, aby cca 2cm okraj zůstal prázdný. Potřenou část posypte skořicovým cukrem.

  6. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu (bude tedy mít délku 46 cm). Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř.

  7. Pevnou nití válec rozkrájejte na 12 kousků (každý bude široký zhruba 3,8 cm).

  8. Nakrájené rolky naskládejte řeznou stranou do připravené pečicí formy.

  9. Rolky volně překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu.

  10. Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte fólii. Pečte 25 až 30 minut tak, aby byly rolky zlaté a na dotek pružné.

  11. Nechte 10 minut chladnout ve formě.

  12. Na polevu utřete dohladka moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilku a špetku soli. Přelijte jí horké rolky.

TIP: Vychladlé rolky lze zamrazit až na 2 týdny, před podáváním je rozpečte a přelijte polevou.

Variace a chuťové twisty:

  • Ovocné náplně: Místo tradiční skořicové náplně lze použít ovocné džemy.

  • Čokoládová poleva: Pro milovníky čokolády můžete připravit polevu z kakaa, cukru a mléka.

  • Citrusová poleva: Přidáním citronové, limetkové nebo pomerančové šťávy do základní polevy získáte osvěžující citrusový nádech, který vyváží sladkost rolky.

Zdroj informací: Apetit, southernliving

Sdílet článek

Sladké pečení Sladká jídla Světová kuchyně Česká kuchyně

Související články