
Krémová konzistence, jemná tvarohová textura a voňavé mléko ochucené kardamomem – to je ras malai, oblíbený indický dezert opředený mystikou. Jeho původ je totiž zahalen trochou nejasností a rodinných tradic i příběhů. Pokud toužíte ochutnat pravou Indii v její sladké podobě, pak není nic jednoduššího, než si tento dezert připravit s námi.
Ras malai je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších dezertů indické kuchyně. Jeho příběh se začal psát už v 19. století v Bengálsku, odkud se rozšířil nejen do celé Indie, ale i za její hranice. Dnes je ras malai neodmyslitelnou součástí svátečních tabulí, svateb i letních akcí, během nichž příjemně osvěží. A dobrou zprávou je, že si ho můžete připravit i doma.
Původ a historie ras malai
Ras malai, v bengálštině známý také jako roshmalai či rasamalei, je dezert, který se skládá z měkkých tvarohových kuliček (rasgullas nebo také rasogolla) namočených v sladkém mléčném sirupu ochuceném kardamomem a někdy také šafránem.
Zmínky o ras malai můžeme vysledovat v knize A Historical Companion, kterou napsal indický historik K. T. Achay. Podle této knihy v roce 1868 vytvořil dvaadvacetiletý Nobin Chandra Das ze Sutanati (vesnice, která zanikla spojením s městem Kalkata) rasgullas, tedy tvarohové kuličky vařené v páře a namočené do cukrového sirupu. O celých 50 let později Krishna Chandra Das spolu se svým nejmladším synem Saradou Charanem upravili recept na rasgullas a připravili první ras malai na mléčné bázi.
-
Zajímavost: Existují i jiné teorie o původu ras malai. Bratři Senovi z Comilly, kteří působí pod značkou Matri Bhandar, tvrdí, že původními výrobci ras malai jsou právě oni.
Co znamená název ras malai a jeho kulturní význam?
Název ras malai pochází z kombinace slov ras, což v hindštině znamená šťáva, a malai, tedy smetana.
Ras malai je oblíbený dezert, který se v Indii, Bangladéši a Pákistánu servíruje během festivalů, svateb a dalších slavnostních příležitostí. Kdybyste se zeptali kteréhokoli Inda, řekl by vám, že je u nich zvykem napít se vychlazeného mléka a pak se s chutí zakousnout do ras malai. A pokud si ho dopřejete v horkém letním dni, pak u jednoho rozhodně nezůstanete – vychlazený vás příjemně osvěží.
-
Zajímavost: Před vynálezem ledniček se ras malai uchovával v kulhadech – speciálních kameninových miskách, které byly přirozeně chladivé. Přestože už jsou ledničky naprosto běžnou součástí světových kuchyní i domácností, mnoho cukráren a restaurací se ke kameninovým mísám opět vrací.
Jak připravit ras malai
Na 10 kuliček rasgullas budete potřebovat: 1 litr plnotučného mléka, 3 lžíce citronové šťávy, 350 g cukru, 1,25 l vody
Na ras malai budete potřebovat: 0,75 l plnotučného mléka, 2,5 lžíce cukru, špetku mletého kardamomu
- Příprava sýrových kuliček (rasgullas): Mléko za stálého míchaní přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, pomalu a za stálého míchání přilévejte citronovou šťávu. Poté, co se mléko začne srážet, za stálého míchání vařte ještě 5 minut. Do síta dejte čistou a dostatečně velkou látku, přes niž sceďte vysrážené mléko s citronovou šťávou. Zalijte trochou studené vody a nechejte odkapat. Přes látku hmotu co nejvíce vymačkejte a vypracujte hladké těsto, z něhož utvořte 10 stejně velkých kuliček.
- Příprava cukrového sirupu a vaření kuliček: 1,25 l vody svařte s 350 g cukru. Do vroucího sirupu opatrně vložte kuličky a zakryté vařte cca 10–15 minut, dokud se kuličky nezvětší na dvojnásobek své původní velikosti. Poté sporák vypněte a kuličky v sirupu nechejte vychladnout.
- Příprava mléčného sirupu a dokončení: 0,75 l mléka za stálého míchání vařte tak dlouho, až zbudou asi 2/3 jeho původního objemu, poté přidejte cukr, kardamom a rasgullas. Společně povařte ještě asi 3 minuty.
- Servírování: Připravené ras malai se podává vychlazené. Můžete ho ozdobit nasekanými oříšky, například mandlemi nebo pistáciemi.
TIP: V některých receptech se do mléka spolu s kardamomem přidává i špetka šafránu.
Ras malai je důkazem bohaté cukrářské tradice indického subkontinentu. Jeho historie, chuť a kulturní význam z něj činí dezert, který stojí za to ochutnat a případně i připravit doma.
Zdroj informací: gulfnews, timesofindia, tasteatlas