Nová registrace Zapomenuté heslo

Proteinové palačinky milují sportovci i hlídači kalorií: Jak je připravit a užít si jejich chuť bez výčitek

13. 5. 2024
Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
Apetit

Palačinky jsou oblíbenou snídaní, svačinou i večeří. A to do takové míry, že se jich nezříkají ani sportovci a lidé, kteří hlídají svůj jídelníček. Jen jejich recepturu často vylepšují o rostlinné bílkoviny. Proteinové palačinky jsou skvělým tipem pro zdravou snídani nebo svačinu po cvičení – zvlášť když se při jejich plnění obejdete bez cukru. 

Proteinový prášek patří oficiálně mezi doplňky stravy. Obsahuje vysoký podíl bílkovin ve formě prášku, který lze po promíchání s tekutinou využít jako nápoj nebo ho přidávat do jídla. Jeho hlavními příznivci jsou sportovci, kteří se jím snaží podpořit růst a regeneraci svalů. Do svých jídelníčků zařazují proteinové prášky také vegetariáni, vegani nebo ti, kdo touží zhubnout.

Proteinové prášky se obvykle připravují tak, že se smíchají s vodou, mlékem nebo rostlinnými nápojiMohou se také přidávat do smoothies, jogurtu, vločkové kaše nebo použít při pečení moučníků a do vaření. Tím docílíte vyššího podílu bílkovin v připravovaném jídle. 

Recept na proteinové palačinky

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 banán
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku proteinového prášku (například syrovátkový, sójový, hrachový)
  • 1/4 hrnku mléka nebo rostlinného (ne)mléka (mandlové, sójové)
  • 1 ČL kypřicího prášku
  • 1 ČL vanilkového extraktu (nemusí být)
  • špetka soli
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Těsto: Do mixéru nebo kuchyňského robota dejte ovesné vločky a rozmixujte. Přidejte banán, vejce, proteinový prášek, mléko, kypřicí prášek, vanilkový extrakt a špetku soli. Mixujte, dokud nevznikne hladké těsto jako na klasické palačinky. Pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.

  2. Smažení palačinek: Pánev mírně předehřejte na střední teplotu a potřete ji tenkou vrstvou tuku. Na pánev nalijte přibližně 1/4 hrnku těsta a rozlijte po pánvi nebo rozetřete. Smažte, až na povrchu začnou vznikat bublinky a okraje se začnou odchlipovat. Pak palačinku otočte a smažte z druhé strany dozlatova.

  3. Servírování palačinek: Podávejte teplé s vašimi oblíbenými náplněmi. Skvěle chutnají s čerstvým ovocem, jogurtem, ořechovým máslem, medem nebo javorovým sirupem.

Do těsta můžete přidávat i další suroviny, které máte rádi: kousky čokolády, ořechy, bobulovité ovce nebo koření (skvělá bude skořice nebo špetka muškátového oříšku).

Který protein je nejlepší?

Proteinové prášky se získávají z různých zdrojů, vybírat můžete podle chuti a výživových preferencí z několika nejběžnějších druhů:

Syrovátkový protein 

Syrovátková bílkovina se získává jako vedlejší produkt při zpracování mléka na sýry. Je dobře stravitelná a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. To ji činí oblíbenou volbou pro sportovce, kteří ji užívají pro podporu růstu svalů a regeneraci po tréninku.

Kasein

Bílkovina kasein se získává také z mléka. V mléce hospodářských zvířat tvoří kasein kolem 80 % z veškerých bílkovin. Na rozdíl od syrovátkového proteinu se kasein tráví pomaleji, což poskytuje postupné uvolňování aminokyselin. Ideální je požívat kasein před spaním nebo delším odpočinkem.

Sójová bílkovina

Jedná se o plnohodnotnou bílkovinu, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Je oblíbená mezi vegetariány a vegany.

Hrachový protein

Hrachová bílkovina platí za dobrý zdroj bílkovin bez přítomnosti alergenů, jako jsou lepek nebo laktóza.

Rýžový protein

Získává se z hnědé rýže a často se kombinuje s hrachovým proteinem, aby vznikl kompletní profil esenciálních aminokyselin. Je vhodný pro ty, kteří hledají rostlinné alternativy.

Sdílet článek

Palačinky Rychlé vaření Zdravější recepty Životní styl Dieta Proteinové palačinky Zdravé Snídaně Svačina Sportovci Vegetariánské Veganské Bílkoviny Ovesné vločky Syrovátkový protein

Související články