Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství povidlových taštiček: Tenké těsto, máslo a babiččin trik, aby se netrhaly! Návrat k nostalgii poctivé kuchyně

26. 10. 2025
20250819_Povidlové_taštičky_foto-3.jpg
Apetit

Povidlové taštičky jsou symbolem českého kuchařského umění – skromné, ale dokonale vyvážené. Máslová vůně, zlatavá strouhanka a hutná povidlová náplň v sobě skrývají kouzlo poctivé kuchyně, kde se vařilo s péčí a úctou k surovinám. Každé sousto spojuje jemnost, harmonii chutí i vzpomínku na tradice. A pro milovníky gurmánských zážitků máme i tipy na variace.

Základem povidlových taštiček je tenké těsto, do kterého se uzavře hustá povidlová náplň. Po krátkém vaření se taštičky lehce popráší moučkovým cukrem a doplní osmaženou strouhankou. Výsledkem je pokrm, který spojuje nestárnoucí delikatesu i nostalgii starých časů. A servírovat ho můžete jako dezert či sladký hlavní chod.

 

Jak připravit povidlové taštičky:

Jak připravit povidlové taštičky krok za krokem

Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 45 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 300 g pšeničné polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 1 bílek, 250 g švestkových povidel, 150 g másla, 60 g strouhanky, moučkový cukr na posypání

 

Postup:

  1. Mouku nasypejte na vál, v jejím středu udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce, přidejte špetku soli, přilijte 60 ml vody a zpracujte na tužší těsto – jedná se podobné těsto jako na těstoviny.
  2. Těsto tence vyválejte a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 7 centimetrů.
  3. Doprostřed každého dejte menší lžičku povidel, okraje potřete bílkem, přeložte do obdélníku a pevně stiskněte (ideálně vidličkou).
  4. Hotové taštičky vařte asi 7 minut v mírně osolené vodě a poté je sceďte.
  5. Asi 30 g másla rozpusťte v pánvi a osmažte na něm strouhanku do lehce zlatavé barvy.
  6. Taštičky podávejte posypané cukrem, opečenou strouhankou a přelité zbývajícím rozpuštěným máslem.

Chuťové variace

  • Ořechové či rumové aroma: Do povidel vmíchejte nadrobno namleté vlašské ořechy nebo lžičku rumu – chuť bude plnější.
  • S mákem: Do náplně přidejte trochu mletého máku a medu – skvěle doplní švestkovou chuť povidel a vytvoří kombinaci známou z moravských koláčů.
  • Ovocné variace: Zkuste místo povidel hustý meruňkový nebo hruškový džem – taštičky získají lehčí a svěžejší charakter.
  • Cukrový prášek s twistem: Posypejte taštičky cukrem smíchaným s vanilkou či mletou skořicí.
  • Máslová omáčka s rumem: Rozpusťte máslo, přidejte kapku rumu a taštičky přelijte těsně před podáváním.
  • Makovo-ořechový posyp: Směs mletého máku, ořechů a moučkového cukru dodá rustikální vzhled i chuť.
  • Rozinkové taštičky: Přidejte do náplně pár rozinek máčených v rumu a trochu citronové kůry.

A tipy na závěr? Aby taštičky nepraskly, při překládání netlačte příliš silně a dbejte na to, aby mezi těstem a povidly nebyl vzduch. Strouhanku smažte pomalu, aby se nepřipálila – můžete ji také ochutit skořicí nebo vanilkovým cukrem.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Plněné knedlíčky & taštičky Povidla Sladká jídla Česká kuchyně Česká klasika

Související články