Nová registrace Zapomenuté heslo

Hříšně dobré pařížské rohlíčky, které zničí všechny plány na diety. Tyhle budete chtít péct i po Vánocích

7. 12. 2025
Šárčiny pařížské rohlíčky
Apetit

Pařížské rohlíčky patří mezi dobroty, které dokážou vykouzlit sváteční atmosféru i uprostřed pracovního týdne. Jemné těsto, hebký krém a lesklá čokoláda tvoří kombinaci, na kterou se těší malí i velcí. Přitom vás nečeká nic složitého – stačí chvíle v kuchyni a pod rukama vznikne cukroví, které má punc domácího luxusu.

Toto oblíbené cukroví si získalo místo v mnoha rodinných kuchařkách zejména díky neodolatelnému krému a snadné přípravě. Pařížské rohlíčky spojují příjemnou ořechovou vůni s lahodnou hořkosladkou chutí kvalitního kakaa.

 

Jak připravit pařížské rohlíčky:

Jak připravit pařížské rohlíčky krok za krokem

Množství: 20 rohlíčků
Čas a obtížnost: cca 90 min., snadná příprava

Ingredience na rohlíčky: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce pšeničné hladké mouky, 1 vejce

Ingredience na krém: 1 vejce, 40 g krupicového cukru, 10 g kakaa holandského typu, 80 g másla

Na dokončení: čokoláda na polevu (nebo 1 balení tmavé čokoládové polevy)

 

    Postup:

    1. V míse smíchejte ořechy, cukr, hladkou mouku a vejce. Směsí naplňte cukrářský sáček.
    2. Předehřejte troubu na 150 °C, plech vyložte pečicím papírem.
    3. Přímo na plech s pečicím papírem tvarujte rohlíčky.
    4. Pozvolna je pečte do světle hnědé barvy, trvá to asi 20 minut. Ještě zatepla je opatrně sundejte z plechu a nechejte vychladnout. Potom je rozložte na tác nebo talíř.
    5. Do ohnivzdorné mísy dejte vejce, krupicový cukr a kakao.
    6. V hrnci přiveďte k varu vodu a postavte na něj ohnivzdornou misku tak, aby se dnem nedotýkala hladiny.
    7. Směs v misce vyšlehejte na krém a sejměte z hrnce. Až krém trochu vychladne, zašlehejte do něj máslo a důkladně vychlaďte.
    8. Krémem naplňte cukrářský sáček a rychle jej nastříkejte na rohlíčky.
    9. Ozdobené rohlíčky opět důkladně vychlaďte.
    10. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a rohlíčky v ní namočte.

    Chuťové variace

    • Ořechová variace: Vlašské ořechy nahraďte lískovými – těsto bude jemnější a sladší. Také můžete do těsta přidat pár kapek mandlového aroma.
    • Verze pro dospělé: Do krému vmíchejte 1 lžičku instantní kávy rozpuštěné v troše horké vody (nebo silného espressa), případně 2–3 lžíce tuzemáku.
    • Čokoládová obměna: Nahraďte holandské kakao kvalitní hořkou čokoládou (cca 20–30 g), kterou rozehřejte.
    • Pomerančový twist: Do krému vmíchejte jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Čokoládovou polevu lze zjemnit trochou pomerančového likéru.
    • Slaný karamel: Na krém před namočením do čokolády kápněte trochu slaného karamelu.

    A tip na závěr? Zkuste si pohrát se zdobením rohlíčků – ještě před ztuhnutím polevy je můžete lehce posypat drcenými kakaovými boby, strouhaným kokosem nebo špetkou jedlé zlaté dekorace. Dodají celému dezertu elegantní vzhled a budete mít na stole malý cukrářský skvost.

    Zdroj informací: Apetit

    Sdílet článek

    Pařížské rohlíčky Vánoční cukroví Cukroví Česká klasika Vánoční

    Související články