Pařížské rohlíčky patří mezi dobroty, které dokážou vykouzlit sváteční atmosféru i uprostřed pracovního týdne. Jemné těsto, hebký krém a lesklá čokoláda tvoří kombinaci, na kterou se těší malí i velcí. Přitom vás nečeká nic složitého – stačí chvíle v kuchyni a pod rukama vznikne cukroví, které má punc domácího luxusu.
Toto oblíbené cukroví si získalo místo v mnoha rodinných kuchařkách zejména díky neodolatelnému krému a snadné přípravě. Pařížské rohlíčky spojují příjemnou ořechovou vůni s lahodnou hořkosladkou chutí kvalitního kakaa.
Jak připravit pařížské rohlíčky:
Jak připravit pařížské rohlíčky krok za krokem
Množství: 20 rohlíčků
Čas a obtížnost: cca 90 min., snadná příprava
Ingredience na rohlíčky: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce pšeničné hladké mouky, 1 vejce
Ingredience na krém: 1 vejce, 40 g krupicového cukru, 10 g kakaa holandského typu, 80 g másla
Na dokončení: čokoláda na polevu (nebo 1 balení tmavé čokoládové polevy)
Postup:
- V míse smíchejte ořechy, cukr, hladkou mouku a vejce. Směsí naplňte cukrářský sáček.
- Předehřejte troubu na 150 °C, plech vyložte pečicím papírem.
- Přímo na plech s pečicím papírem tvarujte rohlíčky.
- Pozvolna je pečte do světle hnědé barvy, trvá to asi 20 minut. Ještě zatepla je opatrně sundejte z plechu a nechejte vychladnout. Potom je rozložte na tác nebo talíř.
- Do ohnivzdorné mísy dejte vejce, krupicový cukr a kakao.
- V hrnci přiveďte k varu vodu a postavte na něj ohnivzdornou misku tak, aby se dnem nedotýkala hladiny.
- Směs v misce vyšlehejte na krém a sejměte z hrnce. Až krém trochu vychladne, zašlehejte do něj máslo a důkladně vychlaďte.
- Krémem naplňte cukrářský sáček a rychle jej nastříkejte na rohlíčky.
- Ozdobené rohlíčky opět důkladně vychlaďte.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a rohlíčky v ní namočte.
Chuťové variace
- Ořechová variace: Vlašské ořechy nahraďte lískovými – těsto bude jemnější a sladší. Také můžete do těsta přidat pár kapek mandlového aroma.
- Verze pro dospělé: Do krému vmíchejte 1 lžičku instantní kávy rozpuštěné v troše horké vody (nebo silného espressa), případně 2–3 lžíce tuzemáku.
- Čokoládová obměna: Nahraďte holandské kakao kvalitní hořkou čokoládou (cca 20–30 g), kterou rozehřejte.
- Pomerančový twist: Do krému vmíchejte jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Čokoládovou polevu lze zjemnit trochou pomerančového likéru.
- Slaný karamel: Na krém před namočením do čokolády kápněte trochu slaného karamelu.
A tip na závěr? Zkuste si pohrát se zdobením rohlíčků – ještě před ztuhnutím polevy je můžete lehce posypat drcenými kakaovými boby, strouhaným kokosem nebo špetkou jedlé zlaté dekorace. Dodají celému dezertu elegantní vzhled a budete mít na stole malý cukrářský skvost.
Zdroj informací: Apetit