Nová registrace Zapomenuté heslo

Perfektní bešamel dotáhne pokrm až na špici: Znáte triky, díky kterým se vždycky povede?

18. 10. 2025
Bešamel
Stockfood

Jemná, hladká a univerzální – bešamelová omáčka patří mezi nejznámější kuchařské základy na světě. Přestože vznikla před více než třemi sty lety, její využití je dnes stejně široké jako v době francouzských králů.

Bešamel, neboli bílá omáčka, tvoří základ mnoha pokrmů – od lasagní a musaky po různé druhy zapékané zeleniny, suflé či slavný croque monsieur. Bešamel je symbolem jednoduché elegance – dokáže propojit chutě, zjemnit strukturu pokrmů a dodat jim krémový, harmonický charakter.

Kde se vzal, tu se vzal – bešamel

Bílá omáčka patří mezi základní pilíře klasické francouzské kuchyně. Její původ sahá do 17. století a jméno nese po markýzi Louisovi de Béchameil, správci královské kuchyně Ludvíka XIV. Přestože existují různé varianty, základní postup je jednoduchý: připravuje se z másla, hladké mouky a mléka, které se za stálého míchání spojí do sametově hladké konzistence.

Tipy pro nejlepší bešamel

  1. Použijte kvalitní suroviny: zvolte po plnotučné mléko, dobrou hladkou mouku a másle, ne margarínu. Výsledné jídlo nikdy nemůže být lepší než vstupní ingredience.

  2. Světlá jíška: máslo s moukou zasmahněte jen velmi krátce, aby mouka ztratila syrovou chuť, nesmí ale začít měnit barvu.

  3. Mléko jedině teplé: Studené mléko vyndané z lednice neudělá dobrou službu! Vlažné mléko přilévejte za stálého míchání po částech a míchejte opravdu důkladně a důsledně. Jedině se tak se nevytvoří hrudky a omáčka bude sametově hladká.

  4. Dochucujte s citem: sůl, bílý pepř a muškátový oříšek, pro výraznější chuť lze přidat bobkový list nebo kousek cibule, ale opravdu opatrně, bešamel má za úkol podtrhnout chuť všeho okolo, ne zbylé ingredience přebít.

  5. Pozor na hustotu: Omáčku vařte na mírném plameni asi 5–10 minut, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci podle typu pokrmu. 

  6. Správné uchování: Hotovou omáčku zakryjte potravinářskou folií přímo na povrchu, aby nevznikl škraloup, a v lednici vydrží až tři dny.

Bešamel

Bešamel

< 20 min
4.7(81x)
Přečíst recept

Bešamel bez lepku? Jde to

Pokud se vyhýbáte bešamelu, protože se vyhýbáte pšeničné mouce, nemusíte své pokrmy ochuzovat. Příprava bezlepkového bešamelu je stejně jednoduchá jako u základní bešamelové omáčky

  • Hlavní surovinu, hladkou mouku, stačí vyměnit například za rýžovou či pohankovou, případně použít kukuřičný škrob či hotovou bezlepkovou směs.

Zdroj informací: časopis Apetit

Doporučujeme recept s videem

Bešamel

Sdílet článek

Teplé omáčky Francouzská kuchyně Základní recept

Související články