Jsou malé, křupavé a voní po podzimu. Lískové ořechy představují všechno, co dělá kuchyni poctivou – příjemnou chuť, široké využití i tradici. Provoní máslové těsto a při pražení uvolní tak omamnou vůni, že i sousedé poznají, co se děje. Správně nasbírané, usušené a uchované vydrží dlouhé měsíce, ale jen těm, kdo vědí, jak na ně. Kdy je louskat? Jak je pražit, sušit a skladovat?
Lískové ořechy (zejména odrůda Corylus avellana) patří mezi suroviny, které nabídnou bohatou chuť s mnoha možnostmi, jak ji využít. Když si osvojíte pár technik, získáte ve své kuchyni ingredienci, která vám ozvláštní a doplní jídelníček.
Kdy jsou lískové ořechy zralé?
Lískové ořechy bývají zralé obvykle od září do první poloviny října, ovšem záleží na druhu lísky – některé totiž dozrávají už na konci srpna. Zralé lískové ořechy poznáte tak, že se jejich obaly barví dohněda a světle hnědou barvu má i ořech samotný. Zralé ořechy navíc samovolně padají na zem.
Jak nejlépe louskat lískové ořechy?
Nejlepší způsob, jak si poradit s lískovým ořechem, je použití louskáčku, případně kleští či paličky. Louskáček bývá nejšetrnější. Pokud budete používat paličku nebo kleště, buďte opatrní, abyste nerozdrtili jádro ořechu.
Pokud použijete paličku (nebo kladívko), položte ořechy na kuchyňské prkénko. Ideální je ořech uchytit do montážního klíče (používá se očkoplochý, nejlépe s jednou stranou uzavřenou). Oříšek umístěte tak, aby nahoře vykukoval ven, poté do něj ťukněte paličkou či kladívkem.
-
TIP: Použít lze i lis na česnek. Pokud máte dost síly, bude se vám s ním pracovat dobře. Oříšek stačí vložit do lisu a zmáčknout ho.
Jak nejlépe oloupat lískové ořechy?
Způsobů, jak lískové ořechy snadno oloupat, existuje několik. Nám se nejvíc osvědčily tyto:
- Pražení v troubě: Troubu předehřejte na 180 °C, oříšky rozložte na plech a pečte je cca 5–10 minut. Jakmile začnou vonět, tmavnout a lehce praskat, vyjměte plech z trouby a nechte je zchladnout. Poté je nasypte na kuchyňskou utěrku a promněte.
- Spaření v horké vodě: Na sporák dejte hrnec s vodou, do ní přidejte lžíci jedlé sody a přiveďte k varu. Ořechy opatrně nasypejte do vroucí vody a vařte 3–5 minut. Poté je sceďte a vložte do ledové vody.
Jak uchovat vyloupané lískové ořechy?
Vyloupaná a slupek zbavená jádra velmi rychle podléhají zkáze (například plesnivění, napadají je parazité), ale i žluknutí, proto je nutné dbát na správné skladování. Použijte uzavíratelnou nádobu a ořechy skladujte na suchém, temném a chladném místě – v lednici vydrží cca 4 měsíce.
-
TIP: Ořechy můžete také zamrazit. Vhodné je nasypat jednotlivé ořechy na plech a předmrazit je, aby k sobě nepřimrzly. Zamrazené vydrží až 1 rok.
Jak zavařit lískové ořechy?
Zavařujte jen ořechy, které jsou v pořádku. Ty, které mají plíseň či pavučiny na skořápce, nepoužívejte. Také nezavařujte a nejezte ořechy, které jsou žluklé, zapáchají, případně mají hořkou chuť. Nezávadné ořechy nechejte důkladně proschnout – ideálně nejprve ve skořápce, poté i vyloupané.
Dokonale čisté a suché sklenice plňte připravenými ořechy asi 1 cm pod okraj, poté sklenici zavřete víčkem a lehce protřepejte, aby se jádra usadila na dně. Sklenici pak můžete ještě doplnit. Dbejte na to, aby byla naplněna 1 cm pod okrajem. Sklenice se neplní žádným nálevem, proto je uzavřete a naskládejte tak, aby se nedotýkaly.
- Pokud zavařujete v hrnci s vodou, měla by hladina dosahovat do ¼ až ½ výšky sklenic. Zavařujte při teplotě cca 80 °C po dobu 20 minut.
- Pro zavařování v troubě použijte hluboký plech, na něj vyskládejte sklenice tak, aby mezi nimi byla mezera cca 1 cm, nalijte vodu do výšky cca 2 cm a zavařujte v troubě předehřáté na 200–220 °C po dobu 10–13 minut. Menší sklenice lze zavařovat 5–8 minut.
- Budete-li používat k zavařování myčku, nevkládejte mycí tabletu a spusťte základní mycí program s nejvyšší teplotou (tedy 70–80 °C).
Po zavaření sklenice otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.
Jak dlouho namáčet lískové ořechy?
Namáčet by se měly syrové (nepražené) ořechy, které jsou vyloupané. Pražené či solené ořechy již není třeba namáčet, protože prošly tepelnou úpravou. K namáčení můžete použít slanou vodu – na každý šálek vody vsypejte 1 lžičku nejodizované soli (např. mořská či himálajská). Ořechy zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené a namáčejte je alespoň 7 hodin, poté je důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
Jak se suší lískové ořechy?
Ořechy můžete po namáčení vysušit. Rozložte je v jedné vrstvě a během sušení je nezapomeňte občas promíchat. Použijte buď sušičku na ovoce, nebo troubu, kterou nastavte na teplotu kolem 40–50 °C. Dvířka trouby nechejte pootevřená, aby měla kudy odcházet vlhkost. Sušení může trvat až 24 hodin.
Jak dlouho vydrží lískové ořechy?
Pokud budete lískové ořechy skladovat správně, vydrží opravdu dlouho. Dávejte však pozor, abyste nekonzumovali plesnivé či žluklé, zapáchající a parazity napadené ořechy.
- Teplota: Aby ořechy vydržely co nejdéle čerstvé, potřebují skladovací teplotu mezi 0–10 °C.
- Vlhkost: Důležité je udržovat nízkou vlhkost, tedy maximálně 50 %.
- Nádoby: Používejte sklenice s pevně přiléhajícími víčky, plastové nádoby či sáčky, které lze opakovaně uzavírat.
V mrazáku vydrží lískové ořechy minimálně 1 rok, v lednici minimálně 4 měsíce, ve spíži kolem 3 měsíců. Některé zdroje uvádějí až dvojnásobek minimální trvanlivosti, což ale závisí na správném skladování.

Jak zpracovat lískové ořechy?
Lískové oříšky můžete jíst celé jako mlsání jen tak, ale používají se i do široké škály pokrmů i dalších potravin, jako je například čokoláda, müsli, cereálie, pekárenské výrobky, zmrzliny, dezerty, ale také saláty, omáčky, pomazánky, jogurty, likéry apod.
- Dezerty a vánoční cukroví: Lískové oříšky skvěle využijete do čokoládových pralinek, dortů, koláčů, bábovek, sušenek, závinů, muffinů, zmrzlin, ale také do vánočního cukroví, zejména do vanilkových rohlíčků či oblíbených vosích hnízd.
- Müsli a kaše: Snídaňové kaše i müsli či müsli tyčinky se bez oříšků neobejdou, lískové v nich chutnají delikátně.
- Pomazánky a máslo: Z lískových oříšků můžete vyrobit chutnou sladkou pomazánku či máslo. Stačí pražené ořechy rozmixovat na pastu, případně dochutit solí nebo medem.
- Slané pokrmy: Lískové oříšky se skvěle hodí do salátů, ale také do nádivky, omáček či jako křupavý element k masům.
- Nápoje a likéry: Z lískových oříšků snadno vyrobíte ořechové mléko. Oříšky zalijte vodou a nechejte je přes noc namáčet, pak je propláchněte, vsypejte do mixéru a přidejte vodu (na 100 g oříšků cca 1,2 l vody). Chvíli směs mixujte naplno. Poté přeceďte přes plátýnko a hotové „mléko“ skladujte v lednici.
Kolik lískových oříšků denně a proč je jíst?
Odborné zdroje říkají, že by člověk, který nemá na lískové oříšky alergii, měl sníst zhruba 30–50 g (tedy hrst) denně. V lískových oříšcích najdete některé zdraví prospěšné látky, jako je draslík, nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vitamin E apod. Ačkoli jsou zdravé, nic by se nemělo přehánět, tedy ani jejich konzumace, jsou totiž poměrně kalorické.
Tip na závěr? Zkuste si vytvořit vlastní ořechovou směs s lískovými oříšky, kešu, mandlemi, vlašskými a piniovými ořechy a třeba i hoblinkami kokosu, s rozinkami či jiným sušeným ovocem – takovouto směs můžete naplnit do skleniček či ozdobných sáčků a věnovat je jako dárek.
Zdroj: Apetitonline, nzip, zahradkaruvrok