Nová registrace Zapomenuté heslo

Květákové kari s kokosovým mlékem: Luxusní chuť, snadná příprava

31. 8. 2025
20250427_Květákové_kari_s_kokosovým_mlékem_foto-1.jpg
Apetit

Voňavé koření, jemně nasládlé kokosové mléko a květák, který v kari získá úplně nový rozměr – tohle jídlo vás během několika minut přenese rovnou do asijské restaurace. Příprava je rychlá a jednoduchá, přesto nabízí prostor pro chuťové variace, díky nimž si každý může najít svou oblíbenou verzi. Stačí jen rozehřát pánev, přidat hrst koření a během chvíle máte na stole syté, krémové a dokonale vyvážené jídlo.

Květákové kari s kokosovým mlékem je příkladem jídla, které propojuje jednoduchost přípravy s bohatostí chutí. Jemná struktura květáku skvěle přijímá vůni a chuť koření. Krémový základ dodává jídlu hebkost, zatímco svěží limetka a bylinky jej příjemně odlehčí. Díky této kombinaci vzniká pokrm, který působí sytě, ale zároveň zůstává lehký a svěží.

 

Jak připravit květákové kari s kokosovým mlékem:

Jak připravit květákové kari s kokosovým mlékem

Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 60 min., snadná příprava

Ingredience: 1 velká cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 4 stonky citronové trávy (nebo použijte sušenou), 2 cm čerstvého zázvoru, 2 velké brambory, 1 květák (cca 1 kg), 4 lžičky kari koření, 1 konzerva kokosového mléka (400 ml), limetková šťáva z jedné limetky (na dochucení), 1 svazek čerstvého koriandru, sůl, mletý pepř

K podávání: vařená rýže basmati nebo chléb naan, bílý jogurt, chilli paprička, skrojky limetky

Příprava zeleniny a bylinek:

  • Cibuli, česnek, zázvor i brambory oloupejte.
  • Cibuli překrojte napůl a nakrájejte na tenké plátky.
  • Česnek nakrájejte na tenké plátky.
  • Chilli papričku přepulte, odstraňte semínka a nasekejte nadrobno.
  • Citronovou trávu zbavte tuhých vnějších listů, naklepejte nožem a nakrájejte najemno
  • Zázvor nasekejte nadrobno.
  • Brambory nakrájejte na kostky
  • Květák rozeberte na růžičky. Košťál překrájejte na menší kousky a dejte k bramborám.
  • Koriandr nasekejte.

Postup:

  1. V hluboké pánvi rozpalte olej. Za občasného míchání na něm zpěňte cibuli. Přidejte k ní citronovou trávu, chilli, zázvor a česnek. Společně krátce opékejte, až se vše rozvoní.
  2. Přidejte brambory s košťálem květáku a společně orestujte. Přisypte kari koření a důkladně promíchejte, aby se vše obalilo kořeněnou směsí.
  3. Vlijte kokosové mléko, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou – cca 10 minut.
  4. Nakonec přidejte růžičky květáku, promíchejte a vařte, dokud nezměknou – cca 5 minut. Kari dochuťte limetovou šťávou, mořskou solí a pepřem.
  5. Posypte nasekanou koriandrovou natí.
  6. Podávejte v misce s chlebem naan nebo vařenou rýží, jogurtem, skrojky limety a čerstvým chilli k dochucení.

Variace a chuťové twisty

  • Luštěninová verze: K bramborám přidejte uvařenou cizrnu nebo červenou čočku. Kari získá větší sytost a bílkoviny.
  • Thajský nádech: Část kari koření nahraďte červenou nebo žlutou thajskou kari pastou, která dodá hlubší a pikantnější chuť.
  • S dýní nebo batáty: Brambory můžete nahradit sladšími batáty nebo dýní hokkaido, které krásně kontrastují s kokosovým mlékem.
  • Oříškový tón: Na závěr vmíchejte lžíci arašídového másla nebo kešu pasty, kari tak získá jemnější a krémovější strukturu.
  • Křupavý kontrast: Posypte hotové kari na sucho opečenými kešu oříšky nebo plátky mandlí.
  • Indická verze: kokosové mléko lze doplnit konzervovanými rajčaty, kari tak získá plnější a výraznější základ. K ochucení použijte garam masalu.
  • Bylinkový twist: Místo koriandru vyzkoušejte čerstvou mátu nebo thajskou bazalku, kari získá svěží tón.

Květákové kari s kokosovým mlékem je jídlo, které potěší lehkostí i schopností snadno se přizpůsobit různým chutím. Díky variacím můžete pokaždé vytvořit trochu jinou verzi a mít tak stále nový zážitek. Stačí si jen vybrat, které koření nebo přísadu zvolíte tentokrát.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Květák Asijská kuchyně Kari Indická kuchyně Kokosové mléko

Související články