Představte si jemné piškotové těsto. Jak by mělo vypadat a chutnat? Nadýchané, vláčné, sladké tak akorát, zkrátka naprosto delikátní. A když ho zavinete do rolády, ukrývá medově karamelový dulce de leche – sladké pokušení z Latinské Ameriky, které propůjčuje klasické roládě příslib exotiky. Pokud toužíte po dezertu, kterým uděláte dojem, ale zároveň nebudete hořekovat nad hromadou surovin, nádobí a ztraceného času, pak je tato roláda vaší tajnou zbraní.
Roláda naplněná dulce de leche je tak trochu fúzí dvou světů: spojuje jemnost evropského piškotu s hloubkou latinskoamerického karamelu. Náplň je hustá, mléčně karamelová a nabízí bohatou chuť i vůni, kterou běžná šlehačka neposkytne.
Historie a původ aneb jak to bylo třeba (ne)bylo
Roláda (jako tvar dezertu) má své kořeny v evropské cukrařině. U varianty s dulce de leche měníme prvek náplně – a tu už najdeme v Latinské Americe.
O samotném dulce de leche se vypráví legendy. Jedna z nich uvádí, že v Argentině v roce 1829 během příprav na podpis mírové smlouvy zapomněla služebná mléko s cukrem na plotně, protože ji něco vyrušilo. A tak místo tekutiny vznikla hustá karamelová hmota.
Jak už to tak bývá, recepty na roládu s oblíbeným karamelovým krémem se různí. Například v Chile se roláda s dulce de leche nazývá Brazo de Reina. Její piškotové těsto se připravuje bez kypřicího prášku a náplň z dulce de leche se upravuje do tzv. krému manjar.
Jak připravit roládu dulce de leche
Jak už bylo řečeno, recepty na roládu s krémem dulce de leche se různí, proto můžete použít takové těsto, které děláte běžně, ale místo klasické náplně dejte právě dulce de leche.
Ingredience na roládu: 2 velká vejce, 50 g krupicového cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, 50 g hladké pšeničné mouky, máslo na vymazání plechu
Ingredience na dulce de leche: 1 l mléka, 1 ¼ hrnku cukru, ¼ lžičky sody, 1 lžička vanilkového extraktu
-
K odměření použijte hrnek o objemu 250 ml.
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Plech o rozměrech 16 × 28 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
- Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Šlehejte na nejvyšší otáčky, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne, tedy cca 5 minut. Poté opatrně vmíchejte mouku.
- Těsto rovnoměrně rozetřete na plech, pečte 10–12 minut – dokud nebude nazlátlé a okraje se nezačnou odlepovat od papíru.
- Piškot vytáhněte z trouby, položte na něj dobře vyždímanou vlhkou utěrku. Opatrně ho převraťte tak, aby ležel na utěrce a pečicí papír zůstal navrchu.
- Pečicí papír z těsta opatrně sloupněte a přiklopte ho zpátky na upečený piškot. Společně s utěrkou těsto opatrně zarolujte do pevného válce a nechejte úplně vychladnout.
- V hrnci s těžkým dnem smíchejte mléko, cukr a sodu. Směs přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a nechte jen zvolna probublávat. Občas promíchejte.
- Za občasného promíchání vařte cca 90 minut, dokud mléko nezkaramelizuje a není husté.
- Vmíchejte lžičku vanilkového extraktu a nechejte zchladnout.
- Jakmile je piškot vychladlý, rozviňte ho, namažte připraveným krémem a opět srolujte.
- Před krájením nechte roládu alespoň 1 hodinu vychladit v lednici.
A tip na závěr? Až budete roládu připravovat příště, zkuste část dulce de leche smíchat s trochou kvalitního rumu nebo likéru – zvýrazníte karamelovou chuť.
Zdroj: Apetit, objevargentinu, chileanfoodandgarden, saborbrasil