Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladká chyba služebné! Piškotová roláda s dulce de leche: Zapomeňte na šlehačku! Latinskoamerický karamel si zamiluje každý

27. 10. 2025
shutterstock_2508887171.jpeg
Shutterstock

Představte si jemné piškotové těsto. Jak by mělo vypadat a chutnat? Nadýchané, vláčné, sladké tak akorát, zkrátka naprosto delikátní. A když ho zavinete do rolády, ukrývá medově karamelový dulce de leche – sladké pokušení z Latinské Ameriky, které propůjčuje klasické roládě příslib exotiky. Pokud toužíte po dezertu, kterým uděláte dojem, ale zároveň nebudete hořekovat nad hromadou surovin, nádobí a ztraceného času, pak je tato roláda vaší tajnou zbraní.

Roláda naplněná dulce de leche je tak trochu fúzí dvou světů: spojuje jemnost evropského piškotu s hloubkou latinskoamerického karamelu. Náplň je hustá, mléčně karamelová a nabízí bohatou chuť i vůni, kterou běžná šlehačka neposkytne.

Historie a původ aneb jak to bylo třeba (ne)bylo

Roláda (jako tvar dezertu) má své kořeny v evropské cukrařině. U varianty s dulce de leche měníme prvek náplně – a tu už najdeme v Latinské Americe.

O samotném dulce de leche se vypráví legendy. Jedna z nich uvádí, že v Argentině v roce 1829 během příprav na podpis mírové smlouvy zapomněla služebná mléko s cukrem na plotně, protože ji něco vyrušilo. A tak místo tekutiny vznikla hustá karamelová hmota

Jak už to tak bývá, recepty na roládu s oblíbeným karamelovým krémem se různí. Například v Chile se roláda s dulce de leche nazývá Brazo de Reina. Její piškotové těsto se připravuje bez kypřicího prášku a náplň z dulce de leche se upravuje do tzv. krému manjar

Jak připravit roládu dulce de leche

Jak už bylo řečeno, recepty na roládu s krémem dulce de leche se různí, proto můžete použít takové těsto, které děláte běžně, ale místo klasické náplně dejte právě dulce de leche.

Ingredience na roládu: 2 velká vejce, 50 g krupicového cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, 50 g hladké pšeničné mouky, máslo na vymazání plechu

Ingredience na dulce de leche: 1 l mléka, 1 ¼ hrnku cukru, ¼ lžičky sody, 1 lžička vanilkového extraktu

  • K odměření použijte hrnek o objemu 250 ml.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Plech o rozměrech 16 × 28 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
  3. Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Šlehejte na nejvyšší otáčky, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne, tedy cca 5 minut. Poté opatrně vmíchejte mouku.
  4. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech, pečte 10–12 minut – dokud nebude nazlátlé a okraje se nezačnou odlepovat od papíru.
  5. Piškot vytáhněte z trouby, položte na něj dobře vyždímanou vlhkou utěrku. Opatrně ho převraťte tak, aby ležel na utěrce a pečicí papír zůstal navrchu.
  6. Pečicí papír z těsta opatrně sloupněte a přiklopte ho zpátky na upečený piškot. Společně s utěrkou těsto opatrně zarolujte do pevného válce a nechejte úplně vychladnout.
  7. V hrnci s těžkým dnem smíchejte mléko, cukr a sodu. Směs přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a nechte jen zvolna probublávat. Občas promíchejte.
  8. Za občasného promíchání vařte cca 90 minut, dokud mléko nezkaramelizuje a není husté.
  9. Vmíchejte lžičku vanilkového extraktu a nechejte zchladnout.
  10. Jakmile je piškot vychladlý, rozviňte ho, namažte připraveným krémem a opět srolujte.
  11. Před krájením nechte roládu alespoň 1 hodinu vychladit v lednici.

A tip na závěr? Až budete roládu připravovat příště, zkuste část dulce de leche smíchat s trochou kvalitního rumu nebo likéru – zvýrazníte karamelovou chuť.

Zdroj: Apetit, objevargentinu, chileanfoodandgarden, saborbrasil

Sdílet článek

Rolády Sladké pečení Karamel Světová kuchyně Světová klasika

Související články