Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýně, džus a koření aneb Nejvoňavější marmeláda sezony: Recept, který má šanci stát se vánoční tradicí i jedlým dárkem

10. 12. 2025
20251126_Dýňová_vánoční_marmeláda_16x9_foto1.jpg
Apetit

Vůně zimního koření, lahodná dýně a sladká citrusová stopa – kombinace, která umí proměnit obyčejné vaření v malý adventní rituál. Domácí dýňová marmeláda překvapí jemností, krásnou barvou i tím, jak snadno se stane jedním z receptů, k nimž se člověk každou zimu rád vrací.

Tahle marmeláda spojuje hebkou strukturu s výraznou vůní, která připomíná pečené dobroty z vánočních trhů. Díky jednoduchému postupu se hodí i pro úplné začátečníky – stačí trocha trpělivosti a pár základních surovin. Výsledek je delikátní, voňavý a připravený na další úpravy podle chuti: od lehkého citrusového osvěžení po kořeněné zimní variace.

 

Jak připravit dýňovou vánoční marmeládu:

Jak připravit dýňovou vánoční marmeládu krok za krokem

Množství: 15 porcí
Čas a obtížnost: cca 60 min. + marinování, velmi snadná příprava

Ingredience: 2 kg velkoplodé dýně, 1 l 100% pomerančového džusu, 2 svitky celé skořice, 2 hvězdičky badyánu, 1 lžička hřebíčku, ½ kg cukru, 2 balení Gelfixu Extra

Postup:

  1. Dýni rozřízněte a vydlabejte z ní semínka.
  2. 2 kg očištěné dýně nakrájejte na kostky.
  3. Vložte do většího hrnce, zalijte pomerančovým džusem a přidejte skořici, badyán a hřebíček.
  4. Hrnec přikryjte a dejte ho do chladu marinovat aspoň 12 hodin.
  5. Poté vše přiveďte k varu a vařte, dokud dýně nezměkne.
  6. Koření vyndejte a obsah hrnce rozmixujte dohladka.
  7. Nasypejte cukr, směs znovu přiveďte k varu a krátce povařte.
  8. Poté přidejte Gelfix a marmeládu ještě jednou krátce povařte.
  9. Horkou marmeládu nalijte do čistých skleniček.
  10. Sklenice zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se víčka dobře přichytila.

TIP: Výsledná chuť je hodně jemná, pokud máte raději výraznější, můžete na závěr přidat mleté dýňové koření nebo třeba pomerančovou kůru. Zároveň je marmeláda méně sladká, pro ty kdo preferují sladší, doporučujeme přidat alespoň 100 g cukru navíc.

Chuťové variace

  • Pomeranč a zázvor: Přidejte 1–2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru a trochu pomerančové kůry. Marmeláda bude svěží a pikantnější.
  • Jablko a skořice: Nahraďte část dýně (cca 500 g) sladšími jablky. Dochuťte mletou skořicí. Výsledná chuť je ovocnější a připomíná klasické zimní zavařeniny.
  • Rum a vanilka: Po odstavení z plotny vmíchejte 2 lžíce kvalitního tmavého rumu a semínka z jednoho vanilkového lusku nebo ½ lžičky vanilkového extraktu.
  • Citron a kurkuma: Přidejte šťávu z jednoho citronu a ½ lžičky kurkumy, která dodá krásně zlatou barvu a lehce exotický tón.
  • Chilli a kakao pro gurmány: Do horké směsi vmíchejte špetku chilli a 1 lžičku kvalitního kakaového prášku. Neobvyklá kombinace, ale funguje skvěle se sýry.
  • Perníčková vůně: Na závěr můžete vmíchat špetku mletého muškátového oříšku, kardamomu nebo mletého hřebíčku.

Jak využít dýňovou marmeládu?

  • K sýrům: Dýňová marmeláda je výborná k plísňovým, kozím a výrazným tvrdým sýrům.
  • Do cukroví: Skvělá je jako náplň do košíčků, lineckého nebo jiných slepovaných kousků.
  • Do jogurtu či kaše: Hledáte zdravější alternativu sladidel? Pak je dýňová marmeláda obzvlášť dobrá volba.
  • Na lívance a palačinky: Jemná chuť dýně je vhodná nejen na lívance a palačinky, ale i na toasty, vafle apod.
  • Do smoothie: Lžíce marmelády dodá zimní tón pomerančovým a mangovým smoothie.

A tip na závěr? Pokud chcete být na Vánoce originální, zkuste darovat právě tuto marmeládu – stačí jen skleničky krásně ozdobit.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Dýně Marmeláda Marmelády a džemy Marmelády Sezona Jak na to

Související články