
Podzimní sezona dýní nepatří jen hřejivým polévkám. Dýně dokáže okouzlit i nasladko – od křehkých sušenek přes nadýchaný cheesecake až po voňavé dýňové latte. V kombinaci s kořením vytváří jedinečnou harmonii chutí, která si získá každého milovníka sladkého. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte dýni v lahodných dezertech.
Podzim bez dýně si ani neumíme představit. Zatímco ve slané kuchyni kraluje polévkám, pomazánkám či rizotu, v té sladké hraje roli jemné, vláčné a přirozeně sladké suroviny. Základem většiny dezertů je dýňové pyré – univerzální pomocník, kterého si snadno připravíte doma.
Připravte si základ dezertů – dýňové pyré
Na dýňové pyré můžete použít jakoukoli jedlou dýni, nejlépe se však hodí Hokkaidó a dýně máslová, které mají sytou barvu a plnou chuť. Na pyré můžete dýni uvařit, nám se však nejlépe osvědčilo ji upéct.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Dýni omyjte, rozpulte a lžící zbavte semínek. Ta nevyhazujte a připravte si z nich třeba sladkoostré křupavé zobání.
- Dýni ostrým nožem nakrájejte na kostky, které rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte 40–60 minut do úplného změknutí dýně.
- Rozmixujte do hladka a uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici (3–5 dní) nebo v mrazáku (až 3 měsíce).
Dýňové pyré využijete nejen do koláčů, ale i do kaší, lívanců či smoothie. Ochutnejte naše top 3 dýňové dezerty nebo se inspirujte recepty pod článkem.

Dýňové sušenky s vůní pomeranče
Tyto voňavé sušenky kombinují dýni s pomerančovou kůrou. Podávat je můžete na dětské oslavě nebo si je dopřejte ke kávě. Připravte si k nim lahodné dýňové latte a dopřejte si jedinečný hřejivý zážitek v sychravých podzimních dnech.
- Dýňové sušenky připravíte do 30 minut a potřebovat k nim budete dýňové pyré, máslo, hladkou mouku, moučkový cukr a pomeranč.

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy
Luxusní dezert vhodný na všechny podzimní slavnostní příležitosti láká svou vůní, sametovou konzistencí, dokonale vyváženou chutí a křupavou karamelovou vrstvou s ořechy.
- Spodní vrstvu cheesecaku tvoří medové perníčky, které v kombinaci s dýní a kořením rozvoní celý váš dům a každé sousto navodí tu pravou podzimní atmosféru.
- Na přípravu budete potřebovat 90 minut a základem je opět dýňové pyré.

Dýňové chai muffiny s drobenkou
V každém soustu těchto dýňových muffinů se snoubí jemná chuť dýně s výrazným kořením. Najdete v nich hřejivé tóny skořice a kardamomu, ale nechybí ani nové koření, hřebíček, muškátový oříšek a zázvor. Ideální svačinka do školy a do práce nebo dezert ke kávě v podobě chai muffinů spolehlivě naplní všechny představy o podzimním hřejivém dezertu.
- Na přípravu dýňových chai muffinů budete potřebovat přibližně 60 minut.
- Základem je, stejně jako v předchozích receptech, dýňové pyré. Dále budete potřebovat vejce, olej, mouku, cukr, koření a přidat můžete také kousky kvalitní hořké čokolády.

Dýně nasladko dokazuje, že její kouzlo sahá daleko za hranice polévek. Vyzkoušejte ji při pečení a dopřejte si podzim plný vůní, chutí a hřejivého potěšení. Další sladká inspirace s dýní na vás čeká pod tímto článkem.
Zdroj: Apetit