Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá sestava: Jak poskládat hamburger, co do něj vložit a v jakém pořadí? Pravidla existují

30. 8. 2025
Dokonalý hamburger
Apetit

Vrstvení surovin do burgeru je do značné míry záležitost estetická. Ve větší míře však jde spíš o to, jak dostat všechny dobroty k masu mezi pečivo a zároveň bylo vůbec možné takový sendvič sníst. Nebojte se experimentovat s různými druhy obložení a omáček, každý burger může být jedinečný.

Klíčem k nejlepšímu burgeru je kombinovat chutě a textury. Začněte s opečenou burgerovou žemlí rozdělenou napůl. Můžete je lehce potřít máslem a opéct na pánvi nebo grilu. Opečením bulky zajistíte burgeru křupavost a zároveň se tím zpomalí vsakování tekutin do pečiva.

Jak správně vrstvit burger?

  • Na spodní polovinu bulky naneste základní vrstvu majonézy, kečupu nebo jiné studené omáčky. Tato vrstva také pomáhá zabránit, aby se šťávy z masa vsákly do bulky a rozmočily ji.
  • Pokračujte vrstvou listů zeleného salátu, který dodává burgeru křupavost a svěžest. Použít můžete ten, který je po ruce: ledový, římský, polníček nebo třeba rukolu. Salát také působí jako bariéra proti rozmočení pečiva ze šťáv z masa.
  • Na salát položte maso opečené podle vlastních představ. Pokud máte rádi sýr, položte plátek sýra přímo na horké maso hned po vytažení z pánve nebo grilu, aby se rozpustil.
  • Následují vrstvy dalších surovin: plátky rajčat, kolečka cibule, nakládané okurky nebo pečená slanina, případně volské oko. Tyto suroviny dodávají sendviči další textury a chutě.
  • Před přiklopením můžete přidat další oblíbené omáčky, jako jsou BBQ omáčka, hořčice nebo aioli. Pokud máte rádi pikantní chutě, nebojte se přidat jalapeños nebo ostrou chilli omáčku.

Dílo završíte horní polovinou bulky, kterou můžete ještě potřít omáčkou. Před servírováním ho můžete propíchnout špejlí a tím celou sestavu zpevnit, případně burger pevně obalit v pergamenovém papíře, aby se s ním snáz manipulovalo. Burger lze servírovat také na talíři s hranolky, pečenými brambory nebo salátem coleslaw.

Zdroje informací: Phillymag, GreatBritishFoodAwards, Britannica

Doporučujeme recept s videem

Hamburgerové bulky

Sdílet článek

Domácí burger Grilování Sendvič Mleté maso

Související články