
Zůstaly vám navíc bílky, ale nevíte, co s nimi? Nevyhazujte je. I z pár zbytků se dají vykouzlit nápadité dezerty, lehká jídla i rychlé večeře. Pusinky, omelety, noky do polévky nebo slavnostní Pavlova – možností je víc, než se zdá. A přidáme i tipy, jak bílky správně uchovat, aby byly kdykoli po ruce.
Po pečení některých druhů pečiva či dezertů nebo při přípravě domácí majonézy zůstávají často zbytky bílků, které by byla škoda vyhazovat. Pokud se s nimi správně zachází, poslouží jako základ například pro celou řadu dezertů i slaných jídel. Zjistěte, co s nimi udělat a jak je bezpečně uchovávat.
-
Zajímavost: Váha jednoho bílku se pohybuje kolem 30–33 gramů.
Jakým způsobem a jak dlouho bílky uchovat
Jestliže bílek zrovna nevyužijete, lze ho v uzavřené nádobě bez problémů uchovat v lednici při teplotě 4 °C až po dobu 4 dnů. Pokud bylo vajíčko čerstvé a dobře uskladněné, vydrží v uzavřené plastové krabičce v lednici při teplotě 4 °C až 20 dní. Nicméně doporučujeme před použitím zkontrolovat, že jsou bílky v pořádku. A jenom pro zajímavost – syrové žloutky vydrží v lednici maximálně 3 dny, obsahují totiž dost tuku, proto mají větší tendenci se zkazit.
Pro delší uchování je možné bílky i zmrazit – lze to jednotlivě, ale i ve větším množství. Po rozmrazení ovšem počítejte s mírně jinou konzistencí, ideální jsou pak spíše do pečení než do jemných pěnových dezertů. V dobře uzavřené plastové nádobě s víčkem vydrží v mrazničce bílky při teplotě -15 °C až po dobu 12 měsíců.
TIP: Pro přehlednost si ke zmrazeným bílkům napište datum a počet kusů.
Jak využít bílky do sladkých receptů
Zbylé bílky výborně poslouží do různých dezertů. Stačí trocha cukru, šlehač a trpělivost při pečení. V kuchyni tak vykouzlíte například pusinky, Pavlovu nebo kokosky, které potěší jak na rodinné oslavě, tak při odpolední kávě. Možností, jak bílky využít, je překvapivě mnoho – inspirujte se těmi nejchutnějšími.
- Pusinky – klasika, která nezklame: Jedním z nejčastějších využití přebytečných bílků je příprava sněhových pusinek. Stačí bílky vyšlehat s cukrem do pevného sněhu a pomalu usušit v troubě. Výhodou je, že se dají snadno obměnit – přidáním kakaa, kokosu nebo trochy citronové kůry získají zcela nový charakter. Pokud by se vám pusinky náhodou nepovedly, netrapte se tím, využijte je do oblíbeného dezertu Eton mess.
- Pavlova – luxusní dezert: Z bílků lze vytvořit i efektní dort Pavlova – na povrchu křupavý, uvnitř vláčný. Kombinace se šlehačkou a ovocem dělá z tohoto dezertu vděčný kousek pro slavnostní příležitosti. Mini Pavlova zase potěší na párty nebo na pikniku.
- Kokosky, laskonky a makronky: Mezi další populární sladkosti z bílků patří kokosky, francouzské makronky nebo české laskonky. Všechny vyžadují precizní šlehání bílkového sněhu a pečlivost, ale odměnou je křehké a chuťově výrazné pečivo.
- Piškot a bílkový chlebíček: Z bílků lze připravit také odlehčený piškot nebo tzv. bílkový chlebíček, tedy třený moučník, ve kterém se nepoužívají žloutky. Ideální je například s ořechy nebo kandovaným ovocem.
Jak využít bílky do slaných receptů
Z bílků vykouzlíte překvapivě variabilní a zdravé slané pokrmy – od nadýchané omelety přes jemné noky do polévky až po proteinové palačinky nebo suflé. Hodí se nejen do lehkého jídelníčku, ale i tehdy, když hledáte, co rychlého a výživného uvařit.
- Bílková omeleta: Z bílků připravíte lehký proteinový základ pro slané snídaně nebo večeře – například pro bílkovou omeletu. Můžete ji doplnit špenátem, sýrem, bylinkami nebo zeleninou. Skvělá volba, pokud se snažíte o lehčí jídelníček, získáte totiž výživově bohatý pokrm s minimem tuku.
- Slané suflé z bílků: Pokud máte více bílků, připravte z nich nadýchané slané suflé. Základem je sněhová hmota doplněná o nastrouhaný sýr, případně jemně nasekanou zeleninu nebo šunku. Pečte ve vymazané formě, dokud suflé krásně nevyběhne. Podávejte ihned – ideální je jako předkrm.
- Bílkové noky do polévky: Z bílků, trošky krupice, soli a muškátového oříšku vyšlehejte lehkou hmotu, z níž pomocí lžičky tvarujte noky. Vařte je přímo v polévce nebo zvlášť ve vývaru. Jsou nadýchané, lehké a výborně doplní silné zeleninové či masové polévky.
- Slané proteinové palačinky: Bílky můžete využít i do tenkých slaných palačinek – například s pohankovou nebo špaldovou moukou. Podávejte je plněné sýrovou náplní, restovanými houbami nebo špenátem. Jsou výživné, přitom vhodné pro bezmasý oběd či lehkou večeři.
- Zeleninové placky či karbanátky z bílků: Zbylé bílky poslouží jako pojivo do zeleninových placek nebo karbanátků. Přidejte je k nastrouhané cuketě, bramborám nebo mrkvi, doplňte o koření a trochu mouky či strouhanky. Usmažte na pánvi nebo upečte v troubě dozlatova. Výborně chutnají s různými dipy.
Další tipy, jak využít bílky
- Ze zbylých bílků můžete připravit domácí majonézu nebo tatarskou omáčku.
- Bílky skvěle využijete k obalování řízků – místo celých vajec.
- Zbylé bílky nalijte do potravinové fólie, kterou jste vymazali olejem, zavažte je a uvařte ve vroucí vodě. Takto uvařené bílky můžete použít do salátů, polévek apod. Pokud je předem ochutíte například solí, bylinkami či pepřem, můžete si je užít jen tak s čerstvým chlebem.
- Bílek se také používá k vyčištění zakaleného vývaru – vaječné bílkoviny totiž na sebe navážou nečistoty z vývaru.
Zbytky bílků rozhodně nepatří do koše. Důležité je vědět, jak je správně uchovat, aby neztratily své vlastnosti, a mít po ruce pár nápadů, které z nich během chvilky vytvoří chutný pokrm. Inspirujte se, experimentujte a dejte zbytkům v kuchyni druhou šanci – někdy totiž právě z nich vznikají ty nejzajímavější recepty.
Zdroj informací: Apetit