Nová registrace Zapomenuté heslo

Cannelloni se špenátem a ricottou krok za krokem: Doma vám zavoní Itálie, i když jste z Nuslí

9. 8. 2025
Cannelloni se špenátem a ricottou
Stockfood

Někdo sbírá magnetky z dovolené, jiný si raději přiveze recept. Pokud jste někdy seděli v italské trattorii a ochutnali cannelloni – zapečené těstoviny plněné špenátem, ricottou a bylinkami – možná vás napadlo: „Tohle si musím udělat doma.“ Máme pro vás dobrou zprávu: můžete! A není to žádná věda.

Cannelloni. To rozhodně není jídlo ze školní jídelny. Na rozdíl od zapékaných těstovin, které si možná pamatujete z dětství, jsou cannelloni elegantní italský pokrm, který působí slavnostně i ve všední den. Mají jednoduchý tvar dutých trubiček, které se skvěle plní – a pak zapékají v omáčce, která propojí všechny chutě.

Co budete potřebovat?

Na tento recept toho nepotřebujete moc. Ricotta drží náplň pohromadě a má jemnou, neutrální chuť, která nechá vyniknout špenát. Čerstvý je samozřejmě ideál, ale ani mražený nic nezkazí. Stačí ho nechat zvolna podusit, dobře vymačkat a smíchat se sýrem, česnekem a špetkou muškátového oříšku.

Na omáčku použijte rajčatovou passatu, drcená rajčata z plechovky nebo domácí sugo – hlavně, ať je rajčatová, aromatická a dostatečně tekutá. Cannelloni plňte syrové, uvaří se přímo v troubě. Nahoru patří parmazán a kousky mozzarelly, které se rozpečou do voňavé, zlaté krusty.

Když se potká špenát s ricottou

Tahle dvojice patří k sobě jako Romeo a Julie – jen bez tragického konce. Ricotta je jemná a krémová, špenát zase dodá barvu a výraznou chuť. Když k nim přidáte česnek a špetku muškátového oříšku, vznikne náplň, která nejen krásně voní, ale i perfektně chutná.

  • Máte doma děti, které „nejí nic zeleného“? Překvapí vás, že tyhle těstoviny sní bez řečí. A možná si i přidají.
Cannelloni se špenátem a ricottou
Cannelloni se špenátem a ricottou

Omáčka, která vás přenese do trattorie

Italové milují jednoduchost – a právě ta dělá jejich jídla nezapomenutelnými. Rajčatová omáčka na cannelloni není výjimkou. Stačí cibule, česnek, rajčata (klidně z plechovky), trocha oregana, bazalka, pepř, sůl a cukr. Není třeba vymýšlet nic složitého. Hlavní je omáčku pomalu dusit a nechat chutě plně rozvinout. Nestíháte? Použijte klidně kupovanou rajčatovou passatu nebo ochucená drcená rajčata z plechovky.

  • Nebojte se vrstvit: omáčka pod těstoviny, omáčka navrch, a pak štědrá hrst parmazánu. Nešetřete.

Praktický tip pro kuchařské pohodáře

Plnit cannelloni lžičkou může být boj. Pokud máte doma cukrářský sáček (nebo igelitový pytlík s ustřiženým rohem), máte vyhráno. Cannelloni naplníte během chvilky – bez nepořádku a frustrace z nevydařeného díla.

Pečení jako rituál

Jakmile cannelloni naplníte, naskládejte je těsně vedle sebe do zapékací mísy vymazané částí rajčatové omáčky. Přelijte je zbytkem omáčky, posypte parmazánem a rozložte kousky mozzarelly. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte zhruba 30 minut – nebo dokud se povrch nezapeče dozlatova a omáčka nezačne bublat po krajích.

S čím cannelloni podávat?

Cannelloni zasytí samy o sobě, ale nic nezkazíte lehkým salátem – rukola, olivový olej, pár kapek citronu. Anebo pečivem. A pokud chcete oběd zakončit stylově, připravte panna cottu, tiramisu nebo si jen nalijte skleničku prosecca.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Lasagne jako polévka

Sdílet článek

Těstoviny Italská kuchyně Zapečené těstoviny Špenát Ricotta Vegetariánská kuchyně

Související články