Nová registrace Zapomenuté heslo

Havelská Koruna: Tradiční česká jídelna s retro atmosférou v srdci Prahy

18. 10. 2024
Havelská Koruna
Michala Cyrani
Havelská Koruna Havelská Koruna Havelská Koruna Další
2 fotky

Přímo v srdci historického centra Prahy, vedle Havelského tržiště, se nachází tradiční česká jídelna Havelská Koruna. Málokdo ví, že tato jídelna navazuje na slavný Automat Koruna, který stál jen o pár metrů dál a byl prvním českým fast foodem. Dnes nabízí Havelská Koruna autentické české pokrmy v příjemné retro atmosféře, která láká jak místní, tak turisty.

Automatu dominoval obrázek ležícího číšníka, symbolizujícího samoobslužný princip – zákazník si sám vybral jídlo z automatu po vložení mince. Později se Automat Koruna proměnil v oblíbenou jídelnu „na stojáka“. Když Automat v roce 1992 ukončil činnost, Havelská Koruna na jeho tradici navázala o sedm let později, v roce 1999.

JAK TO DNES VYPADÁ V RESTAURACI HAVELSKÁ KORUNA

Jídelna si uchovává svůj autentický retro vzhled, na nic si nehraje a nabízí jedinečnou atmosféru, která přitahuje široké spektrum návštěvníků – od studentů a turistů po místní seniory a byznysmeny. Každý si sem chodí pochutnat na tradiční české kuchyni. Menu je převážně stálé s občasnými obměnami. Polévky se mění v častějších intervalech.

Jak to funguje: Objednávání a servírování jídel

Po příchodu do jídelny obdržíte konzumační lístek, kam se vám zapisují objednávky. Následně se zařadíte do fronty, která bývá kolem poledne delší, ale díky perfektní organizaci a rychlé obsluze jde vše hladce. Zatímco čekáte, máte čas si v klidu vybrat, na co máte chuť.

Jídelna je rozdělena na několik pultů – se sladkými pokrmy a malými saláty, s polévkami a s hlavními jídly. Každý si sám vezme tác, příbor a postupně si u pultů vybírá pokrmy, které mu personál zapíše na konzumační lístek a poté vydá. Porce jsou štědré a jídla poctivá.

Skvělá možnost stravování v centru Prahy

V minulosti jste si museli jídlo sestavit sami. A tak, když jsme do jídelny chodili jako studenti, jsme se bavili nad kombinacemi, které si turisti dokázali z jídel na talíři vykouzlit. Koprová omáčka se smaženým sýrem a rýží nebo třeba rajská omáčka s řízkem a bramborem. Dnes jsou už pokrmy raději na menu rovnou sestaveny, takže si stačí jen vybrat.

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

> 60 min
4.1(108x)
Přečíst recept

I když se může zdát, že najít volné místo k sezení bude problém, díky rychlému obratu hostů je téměř vždy někde volno. A pokud nenajdete stůl jen sami pro sebe, určitě vás s úsměvem přivítá u svého někdo cizí.

Po jídle můžete tác s nádobím odnést na určené místo nebo nechat personál, aby to zařídil za vás. Poté zaplatíte podle svého konzumačního lístku v pokladní budce u východu. Ceny se za poslední roky sice zvýšily, stále se zde najíte za velmi příznivé ceny a to přímo v centru Prahy. Navíc hodnota té jedinečné retro atmosféry, která vás určitě pohltí, je nevyčíslitelná.

Sdílet článek

Restaurace Česká kuchyně Retro atmosféra Praha Tradiční jídlo Studentská jídelna Automatická obsluha Polévky Hlavní jídla Sladké pokrmy

Související články