
Ingredience:
- 125 g másla
- 125 g cukru krystal
- 220 g kvalitní hořké čokolády (70%)
- 1 a ½ žloutku
- 175 g bílků
- 8 g kakaa
Na ozdobu:
- 250 g čerstvých jahod
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- snítky čerstvé máty na ozdobu
Příprava jídla:
1 Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni. Směs necháme mírně vychladnout a ještě v tekutém stavu přidáme žloutky a kakao.
2 Bílky vyšleháme s cukrem (ručně, případně s pomocí kuchyňského robota) a obě hmoty opatrně, ideálně ručně, smícháme. Připraveným těstem naplníme formu, kterou předem vyložíme pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na režim Horký vzduch 165 °C po dobu 45 minut.
3 Hotový dort necháme zchladnout na pokojovou teplotu a pak dáme do lednice. Protože v něm není mouka, bude velmi jemný. Manipulujeme s ním tedy opatrně a krájíme jej, až když je opravdu dobře vychlazený. Jen tak to půjde snadno.
4 Podáváme s domácí šlehačkou ušlehanou pomocí mixéru se šlehací metlou. Přidáme čerstvé jahody a každou porci ozdobíme snítkou čerstvé máty.