2024/3

2024/3
Březnové vydání Apetitu, které vychází 15. 2., vás naladí na jaro. Svěží jarní dezert pro Apetit vytvořil cukrář Josef Maršálek, který upekl religieuse (česky jeptišky) v nezvykle zelené barvě – s bílou čokoládou a pistáciemi. Březnovou surovinou číslo jedna je medvědí česnek, jedna z prvních bylinek, které se na přelomu zimy a jara objevují v přírodě. Z medvědího česneku si připravíte pesto, vafle i slaný cheesecake. Po zimě jsme naplánovali i důkladný úklid mrazáku, abyste se zbavili posledních zásob loňské zeleniny a ovoce a vytvořili si prostor pro čerstvé. A protože v březnu ještě rádi zůstaneme v teple za kamny, máme pro vás snídaně pro pomalé víkendové ráno.
Svátek žen slavíme pohledem do historie. Sepsali jsme pro vás příběhy čtyř žen, které zanechaly výraznou stopu ve světové gastronomii. Představíme vám Julia Child, Marcella Hazan, Mary Berry, Madhur Jaffrey a od každé přidáme i jeden recept. Lehkost březnovému číslo dodají citronové dezerty a také bezmasá jarní jídla od propagátorky vegetariánské kuchyně Miluše Makó, jejíž novou knihu vám představíme.
Březnový Apetit je v prodeji od 15. 2.
Apetit, napsáno s chutí.

Vejce v parmazánové strouhance se špenátem

Lasagne s kapustou, pórkem a sýrem gruyère

Kokosová velikonoční kuřátka

Univerzální rychlá rajčatová omáčka k těstovinám

Zapečená kolínka se šunkou

Penne s vlašskými ořechy a křupavými parmazánovými krutony

Fusilli s krevetami, chorizem a hráškem

Popraskané sušenky s citronovým krémem

Větrníčky s citronovým krémem a sněhem

Dort s mákem, citronovým krémem a sněhovou čepicí

Linecké sušenky plněné citronovým krémem

Citronové tartaletky á la meringue pie

Zázvorové crème brûlée, ořechový crumble, kokosová zmrzlina

Tatarák z tuňáka

Domácí kari pasta

Veganské červené kari s houbami

Goanské vindaloo

Rizoto s řapíkatým celerem a pancettou

Chia pudink s jablky a mandlovým máslem

Scones s džemem

Placičky ze slzovky

Mleté maso pod květákovou pokličkou

Plochý chléb s medvědím česnekem

Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

Polévka z medvědího česneku s vejci a s grissini

Slaný cheesecake s medvědím česnekem

Vafle s medvědím česnekem

Bramborové noky s medvědím česnekem a pestem

Rybí filé s kapary ve smetanovo-hořčičné omáčce

Fazolky po řecku (fasolakia)

Koláč prolévaný rozvarem z lesního ovoce

Zelená polévka s pestem a krupicovými nočky

Vydatná polévka s hovězím a se zelím

Zapečené sendviče Monte Cristo

Pistáciové jeptišky s bílou čokoládou a mučenkou podle Josefa Maršálka

Dort Battenberg
