Nová registrace Zapomenuté heslo

Je čekankový sirup dokonale zdravá náhrada cukru, nebo je třeba s ním pracovat opatrně? Poradí nutriční terapeutka

21. 7. 2025
Čekankový sirup
Shutterstock

Sladidlo, které je 100% přírodní, obsahuje spoustu vlákniny, má nízký glykemický index i podíl cukru? To zní jako značka „ideál“. O jednom takovém i víme: čekankový sirup, dámy a pánové! Je to ale opravdu tak zdravá alternativa cukru? Zeptali jsme se nutriční terapeutky.

O tom, jak nahradit cukr a jiná sladidla, přemýšlí nejen lidé, kteří se snaží zhubnout pár kil. Je to součást mindsetu lidí, kteří chtějí žít zdravě a kterým není lhostejné, jak vypadá jejich den na talíři. I proto mnozí, kteří chtějí snížit svůj příjem cukru, aniž by se museli vzdát sladkých chutí, volí čekankový sirup. Co na něj ale říká nutriční terapeutka?

„Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky a obsahuje vysoký podíl vlákniny typu inulin nebo oligofruktóza. Díky tomu je energeticky výrazně ‚lehčí‘ než běžný cukr,“ vysvětluje Markéta Gajdošová.

  • Obvykle má čekankový sirup přibližně 150–200 kcal na 100 g, ale závisí na značce.
  • Obsah skutečných cukrů tak bývá výrazně nižší než např. u medu či javorového sirupu.
  • Většina sacharidů je ve formě vlákniny, glykemická odezva je nižší než u stolního cukru.

„Neznamená to ale ‚nulový vliv‘, zejména pokud je produkt doslazen jinými sladidly nebo příměsí sirupů, což některé varianty mají,“ upozorňuje ještě.

Kdy dává čekankový sirup „smysl“?

V kuchyni má čekankový sirup široké využití: hodí se do kaší a jogurtů, při pečení, můžete jím osladit kávu, smoothie, matchu nebo domácí limonádu, je perfektní alternativou ke klasickému sirupu nebo medu na palačinkách a lívancích a oceníte jej i do salátových zálivek nebo marinád na maso.

Kdy dává jeho použití největší smysl odbornici na výživu?

  • Když chcete snížit klasický cukr: lehké doslazení kaší, jogurtů, studených dezertů nebo smoothies.
  • Když potřebujete navýšit vlákninu (menší pomoc navíc, ne primární zdroj).
  • U lidí sledujících glykemii může být vhodnější než běžný cukr, pokud je dobře tolerován.

Na co si dát pozor?

  • Vyšší dávky inulinu mohou u citlivějších osob (IBS, citlivé trávení, intolerance) způsobit nadýmání, křeče nebo řidší stolici. „Začněte opravdu malým množstvím, např. 1–2 lžičky, a sledujte reakci,“ radí Gajdošová.
  • Při pečení ve větších objemech může inulin měnit strukturu těsta (vlhkost, menší karamelizace).
  • Ochutnali jste čekankový sirup, ale nechutnal vám? Zkuste i jinou značku, chuťově se od sebe mohou až překvapivě hodně lišit.

„Obecně mám tedy na čekankový sirup velmi pozitivní názor, ale jako vždy záleží, v jakém kontextu je používaný,“ uzavírá Markéta Gajdošová.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Náhradní sladidla Sladká jídla Čekankový sirup

Související články