Říká se, že snídaně je základ dne, ale co to znamená v praxi? Jak by mělo vypadat její složení, měla by být sladká nebo slaná, teplá nebo studená? Je jedno, co snídáme, hlavně že se najíme a nastartujeme tak metabolismus, nebo bychom nad snídaňovým talířem či miskou měli víc přemýšlet? Velké diskuse se vedou ohledně chleba ke snídani – a i na to jsme si posvítili.
Někdo říká, že je snídaně nejdůležitější jídlo dne, někdo tvrdí, že na snídani není nic speciálního. Jsou tu snídaňoví milovníci na jedné straně a ti, kteří klidně vyrazí do nového dne s prázdným žaludkem a neváhají snídani zcela vynechat, na straně druhé. Otázka, zda snídat, či nesnídat, není ale dnes na pořadu dne. Dnes chceme řešit, co snídat...
Jsou potraviny a pokrmy, které se ke snídani hodí víc? A pokud ano, v čem je jejich síla? „Kolem snídaní a ‚nevhodných‘ potravin se točí spousta mýtů. Ve skutečnosti neexistuje žádná potravina, která by sama o sobě byla ke snídani nevhodná nebo by brzdila případné hubnutí. Vždy záleží na kontextu – tedy kolik toho člověk jí, jak vypadá zbytek dne a jak je nastavená celková skladba jídelníčku,“ vysvětluje k tématu nutriční terapeutka Markéta Gajdošová.
Na co při přípravě snídaně myslet?
- Snídaně je první jídlo po dlouhé noční pauze a pro tělo je to čas, kdy načerpává energii na nový den.
- Podle mnohých odborníků snídaně rozhodne o tom, zda pak dopoledne saháme po sladkostech, kávě nebo rychlé energii z automatu, případně zda nás k večeru začíná honit mlsná.
- Je to jídlo, které by mělo ideálně nastartovat tělo, zklidnit hladinu cukru v krvi a probudit mozek i náladu.
- Podle výživových doporučení by měla snídaně pokrýt zhruba 20–25 % denního příjmu energie a kombinovat komplexní sacharidy, bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky.
Jednou z oblíbených snídaňových variací je obložené pečivo, typicky chleba se šunkou či sýrem. Jak si ale chleba stojí u nutričních specialistů a co by případně měla být lepší snídaňová varianta?
Je chleba ke snídani nevhodný a brzdí hubnutí?
Klasická snídaně „krajíc chleba s něčím“, kdy ono „něco“ může být uzenina, sýr, pomazánka apod., je rychlá a pohodlná, ale z výživového hlediska má několik nevýhod. Jenže pozor, hlavní problém není chleba sám o sobě, to je pouze častý omyl, který pečivu dělá špatnou pověst. Problém je v tom, s čím chléb zkombinujete a jaký typ chleba zvolíte.
„Chléb může být ke snídani naprosto v pořádku, a to i při hubnutí – důležité je množství, typ (např. žitný nebo kváskový celozrnný oproti bílému toustovému) a to, s čím ho kombinujeme. Pokud je součástí vyvážené snídaně s bílkovinou (např. vejce, tvaroh, šunka), tukem (např. avokádo, ořechy) a vlákninou, nijak proces hubnutí nebrzdí. Naopak vynechávání sacharidů ráno často vede k větším chutím a přejídání později během dne,“ upozorňuje Gajdošová.
- Typ chleba je důležitý: Bílé pečivo a jemně mletá pšeničná mouka mají vyšší glykemický index než celozrnné nebo žitné výrobky. To znamená rychlé zvýšení krevní glukózy následované jejím prudkým poklesem (a hladem). Snažte se proto volit pečivo celozrnné, které obsahuje i víc vlákniny.
- Nedostatek bílkovin a tuku: Chléb je převážně zdroj sacharidů, proto jej nezapomínejte doplnit proteiny v podobě tvarohové nebo luštěninové pomazánky, vajíček apod. Taková snídaně vás víc zasytí a sníží tak i chuť k dalšímu jídlu v dopoledních hodinách.
Vhodné snídaně nejen při hubnutí
Výživová doporučení se shodují, že ideální snídaně v sobě kombinuje komplexní sacharidy, kvalitní bílkovinu a zdroj zdravých tuků a nemělo by chybět ovoce či zelenina. Pokud se vám taková snídaně podaří, máte zaručenou energii, dlouhodobou sytost a stabilizovanou glykémii. Jak to vypadá „v praxi“, ať už je vaším cílem vyváženost, nebo se zrovna snažíte zhubnout?
- Vajíčka se zeleninou a kouskem žitného chleba
- Řecký jogurt nebo tvaroh s oříšky, ovocem a vločkami
- Ovesná kaše (oslazená čekankovým sirupem) se směsí semínek a ovocem
- Smoothie s proteinem zeleninou či ovocem
- Luštěninová pomazánka s celozrnným pečivem a zeleninou
„V případě redukce se jako ideální snídaně nabízí ovesná kaše nebo třeba granola s bílým jogurtem a bobulovitým ovocem. Bílé pečivo není při redukci příliš vhodné, stačí jej ale vyměnit za celozrnné a natřít například nízkotučným tvarohem nebo mandlovým krémem a vznikne nutričně bohatá snídané plná komplexních sacharidů i kvalitních bílkovin,“ uzavírá téma nutriční specialistka Šárka Měřičková.
Zdroje: Apetit, Marketagajdosova.com, My Harmony Kitchen