Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční poklady české gastronomie, na které můžeme být hrdí. Které výrobky se pyšní označením CHOP?

14. 1. 2025
Tvarůžky
Shutterstock

Pod povrchem každodenních chutí se skrývají příběhy míst, kde se rodí jedinečná kvalita. Od úrodné Moravy přes zvlněná pole Všestar až po ovocné sady jihočeských vesnic – chráněná označení původu přinášejí nejen záruku autenticity, ale také kvalitu a poctivé chutě. Česká krajina má co nabídnout a chráněná označení původu jsou tím nejlepším důkazem, že tradice a kvalita mohou jít ruku v ruce.

Chráněné označení původu (PDO – Protected Designation of Origin) je prestižní evropský systém ochrany, který zajišťuje, že pouze produkty pocházející z konkrétního regionu a splňující přísná kvalitativní a výrobní kritéria mohou nést toto označení. V češtině se setkáváme s termínem CHOP (Chráněné označení původu). Produkty s chráněným označením původu jsou zárukou autenticity, kvality a tradice. Označením CHOP se tak pyšní některá moravská vína, určité značky českého i moravského piva a také některé další produkty.

 

Všestarská cibule, nošovické kysané zelí a jihočeské ovoce

Cibule, kysané zelí a jablka i hrušky jsou symbolem české tradiční kuchyně, není tedy divu, že právě tyto produkty nesou označení CHOP.

  • Všestarská cibule, chlouba regionu kolem Všestar na Královéhradecku, se pyšní svou jemně nasládlou chutí a pevnou strukturou. Musí mít žlutozlatou slupku a bílou až nazelenalou dužinu. Tato cibule je ideální nejen do tradičních českých klasik, jako je bramboračka, ale také do moderních pokrmů.

  • Nošovické kysané zelí je tradiční český produkt z Frýdecko-Místecka. Vyrábí se podle starých receptur, které zaručují vysokou kvalitu a příjemně kyselou chuť. Kysané zelí je ideální pro přípravu tradičních českých pokrmů, jako je zelňačka.

  • Chelčicko-Lhenické sady jsou domovem jedinečného ovoce, především jablek a hrušek, které jsou známé svou intenzivní vůní, pevnou dužinou a bohatou chutí.

Lázeňské oplatky, pardubický perník a Hořické trubičky

Pokud rádi mlsáte, jistě jste už vyzkoušeli lázeňské oplatky či Hořické trubičky. A co voňavý pardubický perník – patří mezi vaše favority, či nikoli?

  • Karlovarské a mariánskolázeňské oplatky jsou vyrobené z jemného těsta a mají křehkou strukturu. Tradičně jsou naplněné například vanilkovým nebo čokoládovým krémem. Tato sladkost se stala oblíbeným suvenýrem.

  • Pardubický perník je jednou z nejstarších českých specialit, jeho tradice výroby spadá až do středověku. Vyrábí se z medu, koření a mouky a je známý svou výraznou chutí a dlouhou trvanlivostí.

  • Hořické trubičky jsou tradiční české cukrovinky vyráběné z tenkého těsta, které se plní ořechovým nebo čokoládovým krémem.

Olomoucký tvarůžek a jihočeská Zlatá Niva: Klenoty mezi sýry

Češi jsou milovníci sýrů. Tvarůžky a niva jsou důkazem toho, že máme rádi výrazné chutě a nevadí nám ani silné aroma.

  • Olomoucký tvarůžek je tradiční český sýr s více než čtyřsetletou tradicí. Je známý svou intenzivní chutí a specifickým aroma. Milovaná hanácká specialita, na kterou místní právem nedají dopustit, se konzumuje většinou naslano, ale v Lošticích, kde se tvarůžky vyrábějí, existuje úspěšná a oblíbená Tvarůžková cukrárna.

  • Zlatá Niva je plísňový sýr z Jihočeského kraje. Vyznačuje se svou specifickou chutí, která je dána kombinací čerstvého mléka a přísně kontrolovanými výrobními procesy. Jeho kvalita je uznávána i v zahraničí. Jeho jemně pikantní chuť se skvěle hodí nejen k vínu, ale i k přípravě různých pokrmů, například nivové pomazánky.

Český modrý mák a český kmín: Unikátní odrůdy pro tradiční pokrmy

Mák i kmín jsou tradičními surovinami české kuchyně. Koláče, buchty a především frgály si bez máku snad ani neumíme představit. A čím by byl chléb bez kmínu?

  • Český modrý mák je známý svou intenzivní barvou a výraznou, jemně ořechovou chutí. Používá se především v tradiční české kuchyni, například v makovém koláči. Tento mák je považován za jeden z nejkvalitnějších v Evropě.

  • Český kmín je v České republice velmi oblíbeným kořením, které se používá v širokém spektru tradičních pokrmů. Český kmín se vyznačuje výraznou aromatickou chutí.

Další pochoutky z moravské i české krajiny s označením CHOP

  • Valašský frgál je typický moravský koláč, který se vyrábí z kynutého těsta a plní se různými náplněmi, jako jsou například tvaroh, mák či povidla. Je známý svým specifickým tvarem a lahodnou chutí.

  • Karlovarský suchar a Lomnické suchary jsou pečivo, které má jedinečnou křehkou strukturu a jemnou chuť. Jsou oblíbenou svačinkou i skvělým mlsáním.

  • Další produkt nesoucí označení CHOP je tradiční špekáček z Vysočiny. Tento masný výrobek, jehož historie sahá do období první republiky, je vyhlášený svou specifickou chutí, která vzniká díky unikátní směsi koření a kvalitnímu masu.

  • Třeboňský kapr je vysoce kvalitní ryba pocházející z rybníků v okolí města Třeboň. Pohořelický kapr pochází z oblasti jižní Moravy, konkrétně z Pohořelic v okrese Brno-venkov. Oba jsou považováni za jedny z nejlepších českých kaprů. Jsou nejen oblíbenou vánoční pochoutkou, ale i vysoce ceněnou součástí české gastronomické tradice.

  • Karlovarský kraj je domovem několika známých pramenů, které jsou zárukou vysoké kvality pramenité vody. Voda z těchto pramenů je bohatá na minerály a má osvěžující, jemně slanou chuť.

  • Žatecký chmel je jedním z nejznámějších českých chmelů a je ceněn pro svou kvalitu a aroma. Žatecký chmel je klíčovým prvkem pro výrobu kvalitního piva, například tradičního českého ležáku.

Zdroje informací: ec.europamze.gov

Sdílet článek

Česká kuchyně Představení suroviny

Související články