Nová registrace Zapomenuté heslo

Too Good To Go slaví rok v Česku a vydává zero waste kuchařku: Co uvařit ze zbylého pečiva, přezrálého ovoce nebo rýže ze včerejška?

19. 7. 2025
TGTG_autumn_potato_blinis_beige - Medium.png
Se svolením Too Good To Go
Remix kuchařka 2025 feat. Zachraň jídlo.jpg TGTG_autumn_Apple_cake_powder - Medium.png TGTG_autumn_Butternut_veggies_bordeaux - Medium.png Dalších
15 fotek

Chléb, který zbyl po snídani. Přezrálý banán. Nedojedená porce rýže. Co s nimi? Řešení nabízí nová kuchařka, kterou vydává ku příležitosti prvního výročí na českém trhu společnost Too Good To Go ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo. Kuchařka obsahuje velké množství zero waste receptů z nejčastěji vyhazovaných potravin.

Too Good To Go je společnost se sociálním dopadem, která se zaměřuje na záchranu neprodaných potravin. Propojuje podniky, jimž zbylo jídlo, s lidmi, kteří mu chtějí dát druhou šanci. Nyní za sebou má úspěšný první rok působení v České republice. Od startu v červnu 2024 se do akce zapojilo přes 130 000 uživatelů, kteří si stáhli aplikaci, a více než 480 podniků po celé republice. Díky tomu se podařilo zachránit na 140 tun potravin v podobě více než 140 000 tzv. Dobrovaků.

Nejvíce zachraňují pečivo, hotová jídla a sendviče

Největší počet Dobrovaků byl zachráněn z pekáren, restaurací a kaváren – nejvíce se zachraňovalo pečivo, hotová jídla a sendviče. Mezi nejaktivnější partnery patří podniky jako Zrno Zrnko, Costa Coffee nebo kavárenský řetězec Matoka. Zájem o službu přitom není jen otázkou hlavního města – Too Good To Go v uplynulém roce expandovala také do Brna, Liberce, Ostravy nebo Plzně.

A kdo je typický uživatel? Nejčastěji jde o ženy mezi 35 a 49 lety, které se zajímají o udržitelný životní styl, žijí ve vícečlenné domácnosti a hledají chytrá řešení, jak neplýtvat a zároveň ušetřit. Výrazně se zapojují i mladší ročníky, zejména tzv. generace Z, která čím dál více řeší svůj ekologický dopad.

Remix kuchařka: 80 stran chutného zero waste vaření

K výročí přichází Too Good To Go s novinkou – on-line kuchařkou Remix, která nabízí inspiraci na vaření z běžných zbytků. Kromě vegetariánskýchveganských receptů v ní najdete i pokrmy z přezrálého ovoce, oschlého chleba nebo rýže z předchozího dne. Netradiční spojení chutí představuje například banánové kari nebo stew z rýže. Remix kuchařka je zdarma k dispozici na webu toogoodtogo.com.

Autorskou kuchařku obohacuje spolupráce s iniciativou Zachraň jídlo, jejíž recepty doplňují jednotlivé kapitoly podle ročních období. Vizuálně nápaditá publikace tak motivuje k větší kreativitě v kuchyni a zároveň připomíná, že i malá rozhodnutí mají vliv.

  • „Každý z nás se někdy potýká s nevyužitými potravinami – ať už jde o dvoudenní zbytky, nebo zapomenuté ingredience ve spíži. Jsme rádi, že můžeme do této kuchařky přispět našimi recepty a ukázat tak, jak zero waste vaření může být překvapivě chutné, jednoduché a přínosné pro všechny,” dodává Michaela Číhalíková, ředitelka Zachraň jídlo.

Snížit plýtvání a pomoci planetě

Globálně se podle údajů WWF z roku 2021 každoročně vyhodí až 40 % veškerého vyprodukovaného jídla, což zapříčiňuje vznik 10 % celosvětových emisí CO₂. Platforma Too Good To Go chce tento trend zvrátit a přispět ke snížení emisí i díky každodenním malým krokům, které může udělat každý z nás – třeba tím, že zachrání Dobrovak nebo uvaří ze zbytků.

Remix kuchařka se může stát nejen šikovným pomocníkem při plánování jídel, ale i krokem směrem k vědomějšímu přístupu ke stravování. Obsahuje recepty na svačiny, hlavní jídla i dezerty.

Zdroj informací: toogoodtogo, Zachraň jídlo, Apetit

Sdílet článek

Zero waste Levná jídla Vaření ze zbytků Jak zpracovat zbytky jídel Zbylé potraviny Udržitelný životní styl Přezrálé ovoce Veganské Vegetariánské Pečivo Ekologický dopad Svačina

Související články