Nová registrace Zapomenuté heslo

Too Good To Go slaví rok v Česku a vydává zero waste kuchařku: Co uvařit ze zbylého pečiva, přezrálého ovoce nebo rýže ze včerejška?

19. 7. 2025
TGTG_autumn_potato_blinis_beige - Medium.png
Se svolením Too Good To Go
Remix kuchařka 2025 feat. Zachraň jídlo.jpg TGTG_autumn_Apple_cake_powder - Medium.png TGTG_autumn_Butternut_veggies_bordeaux - Medium.png Dalších
15 fotek

Chléb, který zbyl po snídani. Přezrálý banán. Nedojedená porce rýže. Co s nimi? Řešení nabízí nová kuchařka, kterou vydává ku příležitosti prvního výročí na českém trhu společnost Too Good To Go ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo. Kuchařka obsahuje velké množství zero waste receptů z nejčastěji vyhazovaných potravin.

Too Good To Go je společnost se sociálním dopadem, která se zaměřuje na záchranu neprodaných potravin. Propojuje podniky, jimž zbylo jídlo, s lidmi, kteří mu chtějí dát druhou šanci. Nyní za sebou má úspěšný první rok působení v České republice. Od startu v červnu 2024 se do akce zapojilo přes 130 000 uživatelů, kteří si stáhli aplikaci, a více než 480 podniků po celé republice. Díky tomu se podařilo zachránit na 140 tun potravin v podobě více než 140 000 tzv. Dobrovaků.

Nejvíce zachraňují pečivo, hotová jídla a sendviče

Největší počet Dobrovaků byl zachráněn z pekáren, restaurací a kaváren – nejvíce se zachraňovalo pečivo, hotová jídla a sendviče. Mezi nejaktivnější partnery patří podniky jako Zrno Zrnko, Costa Coffee nebo kavárenský řetězec Matoka. Zájem o službu přitom není jen otázkou hlavního města – Too Good To Go v uplynulém roce expandovala také do Brna, Liberce, Ostravy nebo Plzně.

A kdo je typický uživatel? Nejčastěji jde o ženy mezi 35 a 49 lety, které se zajímají o udržitelný životní styl, žijí ve vícečlenné domácnosti a hledají chytrá řešení, jak neplýtvat a zároveň ušetřit. Výrazně se zapojují i mladší ročníky, zejména tzv. generace Z, která čím dál více řeší svůj ekologický dopad.

Remix kuchařka: 80 stran chutného zero waste vaření

K výročí přichází Too Good To Go s novinkou – on-line kuchařkou Remix, která nabízí inspiraci na vaření z běžných zbytků. Kromě vegetariánskýchveganských receptů v ní najdete i pokrmy z přezrálého ovoce, oschlého chleba nebo rýže z předchozího dne. Netradiční spojení chutí představuje například banánové kari nebo stew z rýže. Remix kuchařka je zdarma k dispozici na webu toogoodtogo.com.

Autorskou kuchařku obohacuje spolupráce s iniciativou Zachraň jídlo, jejíž recepty doplňují jednotlivé kapitoly podle ročních období. Vizuálně nápaditá publikace tak motivuje k větší kreativitě v kuchyni a zároveň připomíná, že i malá rozhodnutí mají vliv.

  • „Každý z nás se někdy potýká s nevyužitými potravinami – ať už jde o dvoudenní zbytky, nebo zapomenuté ingredience ve spíži. Jsme rádi, že můžeme do této kuchařky přispět našimi recepty a ukázat tak, jak zero waste vaření může být překvapivě chutné, jednoduché a přínosné pro všechny,” dodává Michaela Číhalíková, ředitelka Zachraň jídlo.

Snížit plýtvání a pomoci planetě

Globálně se podle údajů WWF z roku 2021 každoročně vyhodí až 40 % veškerého vyprodukovaného jídla, což zapříčiňuje vznik 10 % celosvětových emisí CO₂. Platforma Too Good To Go chce tento trend zvrátit a přispět ke snížení emisí i díky každodenním malým krokům, které může udělat každý z nás – třeba tím, že zachrání Dobrovak nebo uvaří ze zbytků.

Remix kuchařka se může stát nejen šikovným pomocníkem při plánování jídel, ale i krokem směrem k vědomějšímu přístupu ke stravování. Obsahuje recepty na svačiny, hlavní jídla i dezerty.

Zdroj informací: toogoodtogo, Zachraň jídlo, Apetit

Sdílet článek

Zero waste Levná jídla Vaření ze zbytků Jak zpracovat zbytky jídel

Související články