
Máte Polsko spojené s levnějším benzínem, výletem k moři nebo rychlými nákupy? Ano? A není to škoda? Polská kuchyně je poctivá, sytá, ale zároveň překvapivě rozmanitá: má spoustu chutí, do kterých se zamilujete dřív, než se stihnete podívat, jak se vlastně správně píší „ gołąbki “. Tentokrát se vydejte na cestu, která začíná hladovým žaludkem – a končí plným kufrem jedlých suvenýrů.
Polská kuchyně umí být tradiční, ale i překvapivá. Zkuste se tentokrát na výlet podívat trochu jinak – ne přes památky a muzea, ale přes talíř. Ať už začnete sernikem, pirohy nebo kyselou polévkou, domů se vrátíte nejen s plným břichem, ale i s novým pohledem na sousedy, o kterých si často myslíme, že je dobře známe.
Začněte sladce: Sernik
Polský tvarohový koláč není cheesecake. Je to sernik. Jemný, ale zároveň hutný a často s nadýchanou sněhovou čepicí. Najdete ho téměř v každé kavárně, v každé rodině a hlavně – chutná tak dobře, že si ho možná začnete péct místo nedělní bábovky.
- Základ je poctivý tvaroh. Žádné náhražky. Pak jen trochu másla, vajíčka, citronová kůra a někdy i hrst rozinek. Výsledek je krémový a překvapivě svěží. Ideální ke kávě i jako dezert po svátečním obědě.
Bigos, gołąbki a pirohy: Jídla, která vás zahřejí i bez deky
Bigos je jako národní hrdost v hrnci plného dokonale vyvážených chutí. Kombinace kysaného zelí, masa a sušených švestek se vaří pomalu a klidně i přes noc. Tady není potřeba vymýšlet složité přílohy, úplně postačí krajíc čerstvého chleba s kmínem nebo vařené brambory.
Gołąbki (nebo jak říkáme my – holubky) jsou zelné listy plněné mletým masem a rýží, dušené v rajčatové omáčce. Domácí klasika, která nikdy nezklame.
Pirohy si dejte úplně kdykoliv. Plněné bramborami, masem, zelím nebo i tvarohem, na slano i na sladko. S máslem a smaženou cibulkou jsou neodolatelné. Mražené nebo i čerstvé je najdete i v místních obchodech, pokud vám nezbyde čas je ochutnat na výletě, neváhejte, a kupte si je domů.

Polévky, které vás postaví na nohy: Žurek a botwinka
Žurek: kyselý základ z žitného kvásku, vejce, klobása, někdy i brambory. Je to hutná pikantní polévka, která vydá za celý oběd. A ideálně se podává v bochníku chleba.
Botwinka je naopak lehká – polévka z mladé červené řepy, se smetanou a koprem. Chuťově osvěžující, ideální na jaro a léto.

Hory? Jedině s oscypkem v batohu
Pokud se chystáte do polských Tater, zapomeňte na müsli tyčinky. Oscypek je uzený ovčí sýr, vyráběný podle přísných pravidel a s chráněným označením původu. Nejlepší je ohřátý, s brusinkovou omáčkou. Je to rychlá horská svačina i suvenýr, který vám v lednici voní ještě týden po návratu.
Co ochutnat u Baltu? Rybí klasika a sladká spirála z ohně
Na severu Polska, u Baltského moře a v oblasti Kašub, najdete úplně jiné chutě než na jihu. Rybí polévky, pečená treska, sledi na sto způsobů – a slavné ryby po kaszubsku, dušené v rajčatové omáčce s nakládanými okurkami. Možná jsou pro naše jazýčky trochu chuťově nezvyklé, ale stojí za vyzkoušení.
Jako sladkou tečku vyhledejte sękacz. Monumentální koláč pečený na otevřeném ohni, který se vrství do podoby jedlého stromu (s přivřením obou očí tak trochu připomíná kebab). Křupavý zvenku, měkký uvnitř – a tak fotogenický, že ho často ochutnávájí i turisté, kteří jinak sladké nejí. Peče se hlavně v Podlesí a Mazurách, ale ochutnat ho můžete i při cestě podél pobřeží.
Sladká tečka: krówki
Tvrdé na povrchu, uvnitř měkké a táhnoucí se – takové jsou slavné krówki, karamelky, bez kterých by polské dětství nebylo úplné. Pozor, jsou návykové – stačí jedna a už je nechcete přestat jíst. Seženete je na každé benzince i v malé večerce a jsou ideálním jedlým dárkem z cest. Jen pozor – zmizí rychleji, než řeknete „smacznego“.
Takže kam dál? Za chutí, ne jen za hranice
Polsko není jen sousední země. Je to chuťově nejbližší dovolená, kterou si můžete dopřát za pár korun. Ať už se vydáte na sever k moři, na jih do hor nebo zůstanete na hranici, jeden sernik a talíř pirohů vás přesvědčí, že některé výlety nemusí být daleko, aby byly skvělé.
Zdroj: Apetit