Nová registrace Zapomenuté heslo

Postní tradice na talíři podle antropoložky aneb Naši předci věděli, co dělají! Inspirujte se a odlehčujte, vaše tělo vám poděkuje

28. 2. 2025
Řepový burger s fetou podle Buchta v troubě
Se svolením Lucie Novákové

Masopustní období plné hojnosti máme téměř za sebou a tradice velí, že začíná doba postní. O co se jedná a na čem je tradice postravena? Jde o období před Velikonocemi, které trvá 40 dní: začíná Popelečnou středou (5. března 2025) a končí Velkým pátkem (17. dubna 2025). Jak předvelikonoční období pojímali naši předci a proč bychom se měli inspirovat? Odpověděla nám Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.

Když se řekne půst, člověk 21. století si představí ten přerušovaný nebo lehký jarní detox. Půst v pojetí našich předků vycházel z náboženských pravidel, ale důvody byly i praktické, tedy ztenčující se zásoby jídla. „O zřeknutí se jídla jsou zmínky již ve Starém zákoně i Novém zákoně. Ve středověku bylo až 190 postních dní v roce, ale od konce 15. století se jejich počet snižoval,“ doplňuje antropoložka a říká, že dnes se v katolické církvi dodržují jen dva dny přísného půstu – a to právě na Popeleční středu a Velký pátek.

Co bylo smyslem půstu?

Často se mluví o půstu jarním, což není zcela přesné, jedná se o půst předvelikonoční, kdy Velikonoce byly a jsou pro křesťany největším svátkem. „Důležité bylo dát najevo odepření si požitků spojených s materiálním životem, půst se totiž týkal i omezení zábav, tance apod.,“ vysvětluje Irena Korbelářová.

  • Půst připadá současně na jarní období obrody a probouzení přírody po zimě.
  • Na jaře ubývalo zásob, bylo potřeba jíst střídměji. Pokud se choval a zabíjel vepř, pak to muselo být v zimě, aby se maso rychle nezkazilo. A drůbež ještě nebyla ve větším počtu, mláďata se teprve rodila.

Pro pohany (resp. nevěřící) byl půst nejen reakcí na úbytek zásob (hlavně masa), ale mentálně i jistá očista těla a tím i posílení ducha (ale to spíše u bohatší společnosti).

Jaké typy pokrmů se během půstu (ne)jedly

Mnohdy bývá půst vnímán jako absence jídla či hladovění, ale tak to skutečně není. „Jde o střídmé stravování a dodržování jistých pravidel, o upuštění od bujarých oslav a obrácení se od pozemských slastí k duchovnu,“ říká Irena Korbelářová a upozorňuje, že nešlo ani o striktní nařízení pro celou společnost. „Půst dodržovali jen zdraví dospělí. Nemuseli jej dodržovat staří lidé nad 60 let, nemocní, děti do 12 let, těhotné ženy a šestinedělky, tyto skupiny jedly výživnější stravu."

Co se během půstu jedlo?

  • Jedly se pokrmy z mouky (chléb, pečivo, placky, kaše), dále z luštěnin (oblíbená pučálka z naklíčeného hrachu nebo pálenec z naklíčeného zrna) a zeleniny (kaše, polévky, dušená jídla). Dochucovalo se sušeným ovocem, kořením. Peklo se na rostlinném tuku (konopném, lněném, makovém).
  • Povolená byla konzumace sladkovodních i mořských ryb a vodních živočichů (korýši, měkkýši atd.), a dokonce savců (někdy i ptáků) žijících ve vodě či u ní (bobr, vydra; divoká kachna atd.). „K rybám ale měli přístup spíše příslušníci vyšších vrstev, kteří vlastnili rybníky, mohli lovit, anebo si je mohli v různé kvalitě koupit; na venkově ryby moc na jídelníčku nebyly, nanejvýš podřadné, při výlovech.“

Co bylo zakázáno?

  • Nesmělo se jíst maso z teplokrevných zvířat (hovězí, telecí, skopové, zvěřina, drůbež atd.) a masné výrobky (paštiky, jelita a jitrnice, uzeniny apod.).
  • V zásadě byla zapovězena konzumace alkoholu, toto pravidlo ale bylo dodržováno jen v některých společenstvích.
  • V přísnějších komunitách či náboženstvích byly během půstu zapovězeny i jakékoli živočišné produkty (mléko, máslo, sýry a další mléčné výrobky, vejce, sádlo apod.). Ale týká se to spíše starších období a jen některých venkovských subregionů nebo jednotlivých rodin.

Dává smysl se půstem inspirovat?

Tradice přísného, mnohadenní půstu se postupně rozvolňovala. „Napomohlo tomu umenšování víry a omezování jejích vnějších projevů, ale i dostatek jídla a moderní styl života upozaďující tradice. Dnes vyznávají lidé často jiné hodnoty než duchovní a k půstu je vedou spíše rychle se proměňující názory na zdravý životní styl, odklon od masa a živočišných produktů apod.,“  zamýšlí se děkanka.

Přemýšlíte, zda půst vyzkoušet? Rozhodně to není špatný nápad, odlehčení na začátku jara může tělu jen prospět. „Jistě nikomu neuškodí a v moderní životosprávě je půst doporučován aspoň občas. Ano, možná by bylo fajn vypustit třeba v uvedené tři dny v roce: na Popelec, Velký pátek a Štědrý den, maso nebo tučnější a nákladnější potraviny a jídla. Mohli bychom tak zdraví prospět, a navíc si uvědomit postoje a každodennost našich předků.“

Zkusíte letos tradici postního období zahájit?

Sdílet článek

Půst Masopust Velikonoce Antropoložka Křesťanství Jarní očista Omezení významných svátků Zeleninové jídlo Ryby Zka zásoby Střídmé stravování Náboženské tradice

Související články