Nová registrace Zapomenuté heslo

Ohlédnutí za Zimním Apetit piknikem: Skvělá nálada, nezapomenutelné chutě a pár tajemství, které prozradili hvězdní hosté

12. 11. 2024
Plzák z Plzně
Apetit
Čokonálada Marmelády s příběhem Natural Mallorca Dalších
5 fotek

Obvykle se říká, že všechny cesty vedou do Říma. Ale v sobotu vedly všechny do Národního zemědělského muzea v Praze na Letné, kde se konal Zimní Apetit piknik. A byla to akce vskutku vypečená... Co prozradili slavní kuchaři a co jsme vyzvěděli od milých prodejců? 

Sobotní ráno sice zastihlo Prahu v mlze, ale to foodies a gurmány nemohlo odradit. Konala se jedna z gastro akcí roku a tam nikdo, kdo jen trochu holduje dobrému jídlu, nemohl chybět. Pojďme se ohlédnout za Zimním Apetit piknikem: co zajímavého sdělil Radek Kašpárek, co na tátu prozradil Matěj Punčochář a o jaké triky se podělila Cukrářka roku

Co se řekne na pódiu...

Akcí opět provázela skvělá moderátorka Kristina Kloubková a kladla zvídavé otázky svým slavným hostům. Jestli platí „Co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas“, tak zcela jistě neplatí, že co se řekne na pódiu, nedostane se jinam. 

  • Radek Kašpárek se podělil o skvělou zprávu, že reality show Hell's Kitchen bude pokračovat druhou sérií. Ostatně přímo na pikniku probíhal casting. Na moderátora ne, ten je jasný, Radek se velmi osvědčil. A populární šéfkuchař se svěřil i s tím, že má rád klasické Vánoce a svým dětem připravuje bramborové saláty podle jejich preferencí.
  • Jan Punčochář přímo na místě představoval svoji kuchařku Jak vaříme u Matěje a nám neuniklo, že má s sebou i syna Matěje. To byla skvělá příležitost ho vyzpovídat; svému tatínkovi totiž nejen z oka vypadl, ale podědil i jeho lásku k vaření. Zjistili jsme, že se dvanáctiletý šikula v kuchyni zdatně ohání a nebojí se ani kuřete po sečuánsku. Jan Punčochář pak během rozhovoru prozradil, že není surovina, které by se vyhýbal. Je přesvědčený, že s každou se dá pracovat, a pokud jídlo zákazníkovi nechutná, je chyba vždy na straně kuchaře.
  • Cukrářka roku Karolína Hávová poradila jak na čokoládu v kuchyni: ideální je podle ní využít při rozpouštění čokolády mikrovlnou troubu. A rozhodně radí čokoládu při rozpouštění neředit mlékem ani smetanou!
  • Filip Sajler se rozhodl udělat revoluci v kuchyni a zaměřil se na vývary. „Už naše babičky říkaly, že polévka je grunt. Čínská medicína zase říká, že vývar je zázrak, který vás zachrání.“ Vývary vyrábí pod značkou Cibule Bistro a říká, že podle odezvy zákazníků je jasné, že vývar je opravdu základ české kuchyně.

Plzák z Plzně i chilli z Břeclavi

Stánky prodejců s nejrůznějšími dobrotami i pomocníky do domácnosti, foodtrucky, ze kterých se linula omamná vůně... Jeden skoro nevěděl, co dřív ochutnat. Ale brzy jsme se zorientovali a šli na to systematicky. 

  • Chodský koláč jsme ochutnali u Nesu koláč, a zároveň se dozvěděli i historku, jak název podniku vznikl... Když totiž jdete na oslavu s bílou krabicí, ve které je křehká dobrota, potřebujete dát vědět, co je uvnitř. Prosté a trefné.
  • U Yuzu jsme pravidelně doplňovali tekutiny a ochutnali všechny nápoje s yuzu v nabídce. Doporučujeme maracuju, je skvělá nejen s vodou, ale i do jogurtu!
  • Ke stánku Fermato jsme se opakovaně vraceli, během chvilky jsme totiž zjistili, že na fermentovaných rajčatech si rychle utvoříte závislost.
  • Pokud jste stejně jako my milovníci nakládaných hermelínů a pikantních omáček, zbystřete. ChilliMaga vyrábí kromě jiných ostrých pochoutek višňový džem s chilli, který hermelín úžasně doplní. A pokud jste otevření experimentům, můžete ho vyzkoušet místo brusinek ke svíčkové, dodá jí nečekaný říz...
  • K udírně Plzáka z Plzně, tedy k Jance a Davidovi, nás to táhlo v době oběda a zjistili jsme, že někteří návštěvníci už jedou druhé kolo jejich uzených dobrot. Vůně masa uzeného na třešňovém dřevě je opravdu neodolatelná. 
  • A velkým zážitkem byla i degustace u TamarindTree, kde jsme ochutnali knedlíčky i rolky a na svačinu si došli pro nášup.

Neměli jste nyní cestu kolem a návštěva Zimního Apetit pikniku vám nevyšla? Tak si připravte diáře na příští rok a zapište si, že 14. června 2025 se potkáme na letním Apetit pikniku v Grébovce. Těšíme se na vás.

Sdílet článek

Apetit piknik Apetit piknik 2024 Zimní apetit piknik Praha Národní zemědělské muzeum Česká kuchyně Vývar Čokoláda Chodský koláč Fermentovaná rajčata Chilli omáčky Uzené maso

Související články