Svět piva je čím dál bohatší, rozmanitý, voňavý, plný zajímavých stylů. O tom, že se pivo dávno nedělí na desítku a dvanáctku, netřeba vést diskuse. Výsledkem je, že spolu s rostoucím počtem druhů piva, se rozšiřuje i cílová skupina. Na své si totiž přijdou nejen dlouholetí pivaři. Jaká piva vítězí v soutěžích a jaké trendy miluje celý svět?
Pivo už dávno není pouze hořká dvanáctka, IPA není sprosté slovo a kyseláč není zkažený ležák. Češi sice stále milují klasiku, ale čím dál víc je láká zkoušet i nové chutě: piva s ovocem, s kávou, kyselá, extra hořká i ta, co voní po tropickém dešti. Svět pivních stylů nikdy nebyl pestřejší.
Nové pivní styly přinášejí nečekané chutě a nebojí se experimentovat – ať už s obsahem alkoholu, surovinami, nebo způsobem kvašení. Spolu s Terezou Pospíšilovou, generální manažerkou pivního baru Pult, jsme vybrali 10 trendy pivních stylů, které ukazují, že svět piva je dnes pestřejší než kdy dřív a svého favorita si v něm najde opravdu každý.
A víte, jaká piva vyhrávají soutěže? Je to pestré jako svět piva samotný!
Nejlepší česká piva?
- Český svaz pivovarů a sladoven vyhlásil vítěze degustační soutěže České pivo 2024: hlavní kategorii světlý ležák ovládl Radegast Ryze Hořká 12, mezi jedenáctistupňovými ležáky triumfoval Primátor 11 Ležák a jako nejlepší světlé výčepní pivo odborníci vyhlásili ZUBR Gold.
- Na jaře se pak konal již 17. ročník největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě. Přihlásilo se 132 pivovarů, které představily celkem 609 vzorků piv v 15 kategoriích. Nejvíce ceněnou kategorii českého ležáku vyhrál pivovar Bad Flash se svým pivem Prostě ležák.
- Letošní ročník soutěže Pivex, která patří mezi nejprestižnější české degustační soutěže a každoročně přitahuje přední české pivovary, potvrdil, že české pivovarnictví stále drží vysokou úroveň a nadále udává směr nejen na domácím, ale i mezinárodním trhu. Titul Champion získal Velkopopovický Kozel 11 ze stáje Plzeňského Prazdroje, pivovaru Velké Popovice.
- Žebříčku nejlepších českých piv podle turistů z celého světa (na Taste Atlas) kralují minipivovary: favoritem se stal (a celou „bednu“ vítězů obsadil) malý rodinný řemeslný pivovar Dejf, který se věnuje výrobě svrchně kvašených piv.
10 pivních stylů, které byste měli ochutnat
- Cold IPA je lehká, ale nezapomenutelná, balancuje na hraně dvou světů. Na rozdíl od klasické IPA je toto pivo spodně kvašené, díky čemuž má plné tělo připomínající ležák. Zároveň si ale s pomocí chmelu zachovává aroma charakteristické pro styl IPA. Výsledkem je světlé, lehké a suché pivo, které si z Ameriky rychle nachází cestu i do Evropy – hlavně mezi fanoušky řemeslných značek. Konkrétně v Česku si jej lze vychutnat díky pivovaru Nozib a jejich Cool as Ice.
- Hazy IPA s tropickými tóny: „Hazy IPA zaujme svou typickou hořkostí spolu s chutí citrusů a tropického ovoce,“ představuje nápoj Tereza Pospíšilová. Jeho zakalený vzhled vzniká studeným chmelením, které zároveň zvýrazňuje aromatické složky. Tento styl si získal oblibu také u mladšího publika a dominuje především v USA a Anglii. Seznámit se s ním však můžete i u nás, například ve formě piva Zima od pivovaru Clock.
- Session IPA poskytne chmelový zážitek v lehčí verzi. Představuje lehčí variantu klasické IPA – zachovává si její výrazný charakter, ale s nižším obsahem alkoholu. Vyniká světle zlatou barvou s lehkým zákalem (ne však nezbytně) a chmelovou vůní s tóny citrusů, tropického ovoce a pryskyřice. V chuti dominuje ovocná svěžest a citrusy, doplněné střední plností a hořkou dochutí po chmelu, přičemž nejčastěji se používají ty z nového světa (USA, Austrálie, Nový Zéland). Za ochutnání stojí například Léto 2025 ze Sibeeria Brewery.
- Pastry Sour Ale aneb Pivo, nebo smoothie? Spíš než klasické pivo připomíná Pastry Sour dezert ve sklenici. Jedná se o sladkokyselé, ovocné pivo. Jeho receptura je často doplněná o dezertní suroviny jako laktóza či vanilka a také ovoce jako mango, malina, broskev a řada dalších. „Tento pivní styl si zamilují všichni, kdo vyhledávají neobvyklé kombinace, sladká dezertní piva a piva s wow efektem,“ uvádí Pospíšilová. V Česku je ideální volbou Meruňkový knedlík od pivovaru Chroust.
- Milkshake IPA spojuje sladkost s jemnou hořkostí: Opět jde o pivo obohacené o laktózu, která nápoji dodává sladký charakter. Styl však vychází především ze stylu NEIPA – „Je to v podstatě mlsnější a dekadentnější bratranec NEIPA, jehož inspirací je mléčný koktejl,“ upřesňuje Pospíšilová. Výsledkem je tedy pivo s nízkou hořkostí, šťavnatým ovocným nádechem a zakaleným vzhledem. Oblíbený je pro svou sladkost, plnost a krémovost. U nás si ho můžete vychutnat třeba v podobě Pineapple Milkshake IPA z pivovaru Permon.
- Barrel Aged Beer je doslova sudová poezie a patří k nejkomplexnějším pivním stylům. Zráním v dubových sudech po whisky, víně či rumu získává nejen tóny vanilky, karamelu či ovoce, ale také výraznou chuťovou hloubku. Výsledkem jsou nápoje, které ocení nováčci i fajnšmekři. Se sudovými pivy se lze u nás seznámit díky Metamorphosis od Wild Creatures nebo Charlotta 2023 z pivovaru Fenetra.
- India Pale Lager neboli spodní kvašení a nejvyšší liga chutí. Jedná se o spodně kvašený ležák s tóny citrusů, tropického ovoce nebo pryskyřice. Chuťový profil čerpá z moderních odrůd chmele učených pro piva typu IPA. Kvašení při nižších teplotách mu dodává čistotu a osvěžující charakter. V chuti se snoubí tóny citrusů i koření, přičemž chmelovou hořkost vyvažuje mírná sladkost sladu. Ideální volbu IPL u nás představuje například Galaxy 11 z pivovaru Mazák.
- Světlé výčepní pivo má osvěžující půvab a patří k lehčím, avšak velice oblíbeným alternativám ke klasickému ležáku – s nižší stupňovitostí (do 10° plato) i obsahem alkoholu. „Tento tradiční, spodně kvašený nápoj osloví svou jemnou chutí, pitelností a osvěžujícím charakterem. Díky tomu se skvěle hodí pro delší posezení v hospodě, na zahradní party, festivaly či kdekoli, kde si chcete dát víc než jedno pivo,“ vyjmenovává Pospíšilová.
- Rice lager má chuť dalekého východu. Rýžové ležáky si získávají oblibu pro svou skvělou pitelnost a lehkost. Rýže jim dodává suché tělo a jemný charakter, ve kterém dominuje také mírná sladovost a decentní hořkost. „Skvěle se párují s asijskou kuchyní a jejich řemeslnou variantu u nás můžete ochutnat v podání pivovaru Falkonu a jejich piva Akira,“ doporučuje Pospíšilová.
- Nealkoholické pivo nabízí řemeslnou kvalitu bez kompromisu. Nealkoholická piva už nejsou jen chabou náhradou. S nealko verzemi IPA, sourů či stoutů dnes přicházejí i řemeslné pivovary a nabízí stejně plnohodnotné chuťové zážitky jako u svých alkoholických protějšků. Nealkoholická piva se stávají stále častější volbou mladší generace, příznivců zdravého životního stylu i těch, kdo chtějí večer s přáteli zakončit bez obav za volantem. Styl u nás reprezentuje například pivovar Clock s nealko pivem Krystus.
Zdroje: Apetit, Ambiente, Pult.ambi.cz, Tasteatlas.com, Gastroin.cz, Ceske-pivo.cz, Pivni.info