Nová registrace Zapomenuté heslo

(Nejen) palačinky jako malované: I obyčejné jídlo může vypadat jako z galerie

27. 5. 2025
Palačinky s maceškami
Image Professionals
Piškotový dort s borůvkovým krémem a šampaňským želé Piškotový dort s borůvkovým krémem a šampaňským želé Domácí tagliatelle s okvětními lístky Dalších
8 fotek

Když se květy dostanou z vázy rovnou na talíř, začnou se dít věci. Macešky, fialky nebo sedmikrásky totiž umí mnohem víc než jen zdobit. Můžete je zapracovat do těsta, zapéct do sušenek nebo s nimi rozzářit těstoviny. Nejde o trend z Instagramu: květiny v kuchyni tu byly už v dobách dávno minulých – a právě teď je ideální čas vrátit je zpátky na stůl.

Jedlé květy jsou krásné – ale ne všechny jsou k jídlu. Platí tu podobné pravidlo jako u hub: pokud si nejste jistí, nechte je raději růst. Když ale víte, co sbírat, můžete si z procházky přinést poklad, který udělá parádu na každém talíři.

Sáhněte po květech, které jsou plně rozvité, ale ne přezrálé – čerstvé vypadají nejlépe a chutnají jemně. Ty uvadající mohou být hořké nebo drhnout na jazyku.

Vyrazte nejlépe dopoledne, kdy jsou květy otevřené, čerstvé a ještě ne sluncem unavené. Nůžky nebo ostrý nůž pomůžou, aby květy zůstaly neporušené. Zabalte je do vlhkého ubrousku, dejte do krabičky a uložte do lednice – vydrží tak klidně i několik dní.

Jaké květy sbírat?

Z květů, které se v kuchyni osvědčily, sáhněte po těchto: macešky, violky, fialky, sedmikrásky, měsíček, růžové plátky, levandule, pampelišky, jetel, hluchavka nebo afrikány

Skvělé jsou i květy bylinek a zeleniny: pažitka, lichořeřišnice i květy cukety

Všechny musí být jedlé a chemicky neošetřené – ideálně z vlastní zahrady nebo z míst, kde víte, že se nepoužívají chemické postřiky.

 

Piškotový dort s borůvkami, šampaňským a květy

Tenhle dort je oslava – jak chutí, tak vzhledem. Nadýchaný piškot, lehký borůvkový krém, jemné želé z šampaňského a k tomu květy, které ho jemně dozdobí. Upečte ho na rodinnou oslavu, nebo jako hlavní hvězdu nedělního oběda. Květiny použijte čerstvé – jen se ujistěte, že jsou opravdu jedlé a chemicky neošetřené.

Piškotový dort s borůvkovým krémem a šampaňským želé

Piškotový dort s borůvkovým krémem a šampaňským želé

> 120 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Domácí tagliatelle s okvětními lístky

Těstoviny, které vás potěší ještě dřív, než je uvaříte. Okvětní lístky se přidávají rovnou do těsta, takže se při rozvalování „zamknou“ mezi dvě vrstvy. Na talíři pak stačí jen lehké přelití máslem a posypání parmazánem – chuť nechť zůstane čistá. A hlavně: kdo by odolal těstovinám, které vypadají jako z herbáře?

  • Pokud chcete, aby kvítky v těstovinách opravdu vynikly, nekrájejte je na tagliatelle, ale udělejte ravioly nebo taštičky.

Domácí tagliatelle s okvětními lístky

Domácí tagliatelle s okvětními lístky

< 45 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Palačinky s maceškami

Stačí obyčejné těsto na palačinky – a přesto vypadají jako z luxusní cukrárny. Květy se přidávají přímo na rozpálenou pánev na jednu stranu palačinky, takže se při opékání jemně zataví do těsta. Výsledkem je pak palačinka, která voní jarem a vypadá jako malovaný obrázek.

Palačinky s maceškami

Palačinky s maceškami

< 60 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Kynuté houstičky s jedlými kvítky

Kynuté houstičky, jak je znáte z dětství – jen s malým vylepšením navíc. Místo náplně je zdobí jedlé květy, které se při pečení promění v jemnou krajku. Když se z trouby line vůně másla a květiny se zataví do zlatavé kůrky, je jasné, že vaše snídaně (nebo piknik) bude mít styl.

Kynuté houstičky s jedlými kvítky

Kynuté houstičky s jedlými kvítky

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Rozkvetlé sušenky

Máslové sušenky se před pečením ozdobí květy – jednoduše je přitlačíte na povrch a upečete. Krásně drží tvar a dají se použít i jako jedlý dárek.

  • Nejjednodušší způsob, jak zapracovat květiny do sušenkového těsta, je lehce je zatlačit pomocí válečku. Pečicí papír je ochrání před poškozením a potrháním.

Rozkvetlé sušenky

Rozkvetlé sušenky

< 60 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Jíst květy není módní rozmar. Dělaly to už naše babičky a v kuchyni se dají využít překvapivě snadno. Hodí se do salátů, těstovin, sladkých těst i na chleba s pomazánkou.

 

Zdroje: Sonnentor, Apetit

Doporučujeme recept s videem

Jednoduché palačinky

Sdílet článek

Jedlé květy Palačinky Těstoviny Kynuté těsto Sušenky

Související články