Způsobů, jak se osvěžit ve dnech, kdy rtuť teploměru ukazuje, že rozhodně netrpí strachem z výšek, je spousta. Někdo uteče k vodě, někdo do hor. Někdo si připraví džbán citronády a nakrájí meloun, jiní si vychutnávají ledovou kávu, Řekové frappé, Italové caffè shakerato a Češi? Ti si můžou každý den dopřát jinou. Jakou ledovou kávu si užijete v Cukrárně Povidloň u Michala Mandyse?
Bývaly doby, kdy ledová káva znamenala sklenici horkého pressa zalitého mlékem a ledem. Doba ovšem pokročila a ledová káva je kulinární disciplína, na kterou se mnozí zaměřují a snaží se v ní excelovat. Každému vyhovuje jiná: někdo miluje cold brew, jiný nedá dopustit na affogato, další si míchá vlastní iced latte s levandulovým sirupem a ovesným mlékem. Nádherné je, že můžete vyhlásit letní ledově-kávovou výzvu a každý den můžete ochutnat jinou „ledovku“.
Hlavní typy ledových káv
- Cold brew káva (tedy za studena extrahovaná káva, která se skvěle hodí do letního počasí) zůstává základem ledové kávy. Jejího jemného, méně kyselého profilu se dosahuje namáčením kávové sedliny ve studené vodě po delší dobu, obvykle 12–24 hodin. Tato metoda zvýrazňuje přirozenou sladkost a bohatou chuť kávy, což z ní činí ideální základ pro různé ledové kávové nápoje.
- Nitro Cold Brew je podobná káva jako Cold Brew, jen je napuštěna plynným dusíkem. Díky dusíku dostává jedinečnou, sladší chuť a krémový pocit v ústech. Tento luxusní nápoj začíná přípravou kávy za studena, která se po delší dobu namáčí ve studené vodě, aby se získala jemná, méně kyselá chuť.
- Ledové kávy s příchutí: Milovníci kávy si mohou svůj nápoj vylepšit různými ochucenými sirupy a přídavky a vytvořit si tak po každé jiný a vždy jedinečný zážitek z kávy.
Jaké příchutě ledové kávě sluší?
- Vanilkový sirup dodává kávě sladký, krémový nádech, který vyváží její hořkost.
- Karamelový sirup dodává kávě bohatou, máslovou chuť a zvýrazňuje její přirozenou sladkost.
- Sirup z lískových oříšků je je lahodným zpestřením a aromatickým zážitkem.
- Levandulový sirup je oblíbeným sezónním produktem, který nabízí květinový, aromatický profil a je ideální pro jaro a léto.

Jak na dokonalou ledovou kávu
- Používejte kvalitní kávu, ideálně čerstvě namletou zrnkovou. Led její přirozenou chuť a vůni zvýrazňuje a rozhodně neplatí, že se nedostatky ztratí ve studeném nápoji.
- Uvařte silnou kávu – musíte zohlednit ředění ledem. A správně ji vychlaďte.
- Experimentujte s mlékem a sladidly a nebojte se nových kombinací. Vyzkoušejte různé druhy mléka, například mandlové, ovesné nebo sójové, a sladidla, jako třeba med a agávový sirup. Až najdete ideální kombinaci, zapište ji a předávejte dětem v rámci dědictví.
- Používejte kávové kostky ledu. Zmrazte zbytky kávy ve vaničkách na led a použijte tyto kostky do ledové kávy, abyste zabránili naředění.
Ledová káva podle Michala Mandyse z Cukrárny Povidloň
„Ledová káva určitě osvěžující být může – záleží hodně na její přípravě a použitých surovinách,“ říká Michal Mandys z Cukrárny Povidloň na Lipně s tím, že on sám má rád kvalitní kávu a jeho favoritem je pražírna Kmen v jižních Čechách, ale „all time favourite“ je Nordbeans. „Ti nám s manželkou dělali i vlastní limitku na svatbu.“
„U ledové kávy lidé neřeší, zda je to zdravé nebo ne, k nám si chodí hlavně na to, co je dobré. Káva, a to i v ledových variantách, bývá pro spoustu lidí rituál a nezbytná část dne – já mezi ně patřím a svůj rituál praktikuji několikrát denně,“ směje se.
V Cukrárně Povidloň aktuálně připravují pět variant ledové kávy:
- Klasické double espresso na ledu
- Ledovou kávu s mlékem
- Affogato, tedy kopeček vanilkové zmrzliny zalitý espressem
- Novinku letošního léta: ledovou kávu s mlékem a kopečkem vanilkové zmrzliny, která je mezi hosty extrémně oblíbená
- Michalův osobní favorit je espresso tonic s plátkem čerstvého citronu. „Právě ten mám nejradši, protože je výrazný, hořkosladký a opravdu skvěle osvěží, hlavně v horkých dnech,“ vysvětluje.
Příprava espresso tonic je jednoduchá: Na pár kostek ledu nalijete tonic, Michal doporučuje značku Thomas Henry, přidáte plátek citronu a nahoru nalijete espresso, ideálně pomalu po lžičce, káva pak zůstane hezky nahoře.
Zdroje: Teaandcoffee.net, Thepioneerwoman.com, Thekitchn.com, Farrerscoffee.co.uk