Nová registrace Zapomenuté heslo

Jindřich VIII.: Král, který neznal střídmost. Od charismatického atleta k obéznímu tyranovi

8. 2. 2025
Jindřich VIII.
Shutterstock

Jindřich VIII., anglický a irský král z rodu Tudorovců, je znám nejen svými šesti manželstvími, rozsáhlými spory s církví a politickými reformami, ale také svou výjimečnou chutí k jídlu a zálibou v bohaté stravě. Jeho jídelníček odrážel tehdejší aristokratickou kuchyni, která kladla důraz na hojnost a rozmanitost pokrmů.

Jindřich VIII. (1491–1547), anglický a irský král, byl ve svém mládí krásný, charismatický, sportovně založený panovník, který se věnoval lovu, turnajům i tanci. Jelikož se narodil jako druhorozený, měl předurčenou církevní kariéru (králem měl být jeho starší bratr Arthur, který předčasně zemřel), a tak se mu dostalo i dobrého vzdělání, například hovořil latinsky, italsky či francouzsky. Miloval hudbu, literaturu a měl nakročeno velmi dobrým směrem.

Postupem času se však jeho životní styl změnil. Přejídání, nadměrná konzumace alkoholu a sedavější způsob života vedly k rapidnímu nárůstu hmotnosti a zdravotním potížím, jako byly dna, cukrovka a různé infekce. Ke konci života vážil okolo 180 kilogramů a kvůli bércovým vředům na nohou sotva chodil, což se podepsalo i na jeho psychickém stavu – byl krutý a vznětlivý.

  • Zajímavost: Nejznámější je asi díky svým šesti manželstvím, které většinou neskončily šťastně. Když nebyl spokojen, snažil se nechat rozvést či prohlásit sňatek za neplatný – ani jedno katolická církev v podstatě nepovolovala, a tak nechal manželky jednoduše popravit. Založil vlastní církev a během anglické reformace nařídil až 72 tisíc poprav.

Masitá hostina: Základ královské tabule

V době Jindřicha VIII. Tudora tvořilo maso hlavní složku stravy. Na královském stole se pravidelně objevovalo zejména pečené maso. Oblíbené bylo jehněčí a jelení a své výsadní místo měly také labutě. Během slavnostních hostin byly podávány i exotické pokrmy, jako například úhoři a sviňuchy.

Jedním z nejoblíbenějších pokrmů Jindřicha VIII. byl masový pudink. Tento pokrm, vzdáleně připomínající dnešní jitrnici nebo klobásu, byl připravován z mletého masa, tuku, koření a dalších přísad, které byly plněny do střívek a následně vařeny, dušeny nebo pečeny.

  • Zajímavost: Masový pudink se a Anglii podával buď tmavý (s krví), nebo světlý (bez krve). Král si raději pochutnával na tmavém.

Sladká tečka: Dezerty na královské tabuli

I přes dominanci masitých pokrmů si Jindřich VIII. rád pochutnal na různých sladkostech. Mezi oblíbené dezerty patřily smažené lahůdky připomínající koblížky, ale také želé.

  • Zajímavost: Sladké pokrmy byly často podávány současně se slanými, což bylo v té době běžnou praxí.

Co se pilo u dvora

Co se týče nápojů, na královském dvoře dominovalo pivo a víno. Voda byla považována za nezdravou, a proto se konzumovala jen zřídka. Pivo bylo běžným nápojem i během snídaně, zatímco víno se podávalo při slavnostnějších příležitostech. Není však tajemstvím, že Jindřich VIII. vypil i několik litrů vína denně, dokonce si ho doslazoval cukrem.

  • Zajímavost: Voda měla zlou pověst zejména proto, že byla v té době často kontaminovaná různými nečistotami a dost zapáchala. Bylo nutné ji převařit a doplnit něčím, co přebilo zápach.

Důsledky bohaté stravy: Zdravotní problémy panovníka

Jindřichův jídelníček bohatý na tučné a jinak nezdravé jídlo, které si dopřával až třináctkrát za den, a sedavý způsob života vedly k jeho obezitě a zdravotním komplikacím. Hostiny na jeho dvoře čítaly i více než deset chodů, které král velmi rád ochutnával. Není proto divu, že v den jeho smrti bylo tělo natolik těžké, že s ním bylo obtížné manipulovat. Než mohly začít přípravy k pohřbu, rozkladné procesy vedly k hromadění plynů, což údajně způsobilo explozi, při níž došlo k protržení břišní dutiny.

Zdroje informací: thetudortravelguidehampton-court-palaceowlcationnasetemadiastyl

Sdílet článek

Slavné osobnosti Světová kuchyně Anglická kuchyně

Související články