Nová registrace Zapomenuté heslo

Která staročeská superpotravina zažívá velký návrat? A proč si ji lidé zamilují už po prvním soustu?

16. 11. 2025
shutterstock_2409534373.jpg
Shutterstock

Jáhly jsou tak trochu zapomenutý poklad tradiční české kuchyně. Ačkoli nevypadají exoticky a nestojí moc, skrývají v sobě sílu, kterou by jim mohla závidět leckterá moderní superpotravina. Málokdo ale ví, že tato nažloutlá zrna z prosa mají doslova blahodárné účinky na celý organismus.

Jáhly jsou lehce stravitelné a skvěle se hodí jak do sladkých, tak do slaných jídel, takže je lze snadno zařadit do každodenního jídelníčku. Jejich neutrální chuť umožňuje neomezené kombinace s ovocem, ale i zeleninou, luštěninami a kořením. Ať už si je připravíte jako kaši, nákyp, nebo přílohu, vaše tělo vám za tuto výživnou volbu poděkuje.

  • Věděli jste, že v minulosti na našem území byly jáhly naprosto běžnou přílohou? Časem je nahradila rýže. Takže všude tam, kde do vašeho jídelníčku našla cestu rýže, můžete snadno použít jáhly.

Univerzální zrno pro zdraví a pohodu

Jáhly jsou především přirozeně bezlepkové, což z nich dělá skvělou volbu pro celiaky a všechny, kdo se lepku vyhýbají. Jsou také velmi snadno stravitelné – už naši předci věděli, že v chladnějších měsících skvěle zahřejí a posílí. Díky vysokému obsahu vlákniny navíc podporují správné trávení a pomáhají z těla odvádět toxiny a další odpadní látky.

Energie pro tělo, balzám pro duši

O jáhlách se někdy říká, že chrání před špatnou náladou – a není to daleko od pravdy. Podle webu hradec.rozhlas.cz díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B, zejména B1 a B2, přispívají ke správné funkci nervového systému, pomáhají lépe zvládat stres a bojují s únavou či vyčerpáním. K duševní pohodě přispívá i obsažené železo, které je klíčové v prevenci chudokrevnosti a pocitů slabosti.

Pokud jde o fyzickou energii, jáhly jsou jasnou volbou. Mají nízký glykemický index, což znamená, že se energie z nich uvolňuje postupně a stabilně, tedy bez nepříjemných výkyvů cukru v krvi. To z nich dělá ideálního parťáka při hubnutí i pro udržení zdravé váhy, protože zasytí na dlouhou dobu a chrání před komplikacemi spojenými s obezitou.

Červená polévka s jáhlami

Červená polévka s jáhlami

< 25 min
5(5x)
Přečíst recept

Jednoduché a chutné vaření

V kuchyni jsou jáhly neuvěřitelně všestranné. Můžete je použít jako přílohu, základ pro ranní kaši, do salátů nebo jako součást slaných i sladkých jídel. Skvěle se hodí ke kuřecímu masu, kysanému zelí či zelenině, ale výborně chutnají i samotné, třeba se sójovou omáčkou.

  • TIP: Než se pustíte do vaření, je vhodné jáhly několikrát spařit horkou vodou. Tím je zbavíte typické nahořklé chuti a připravíte je na dokonalý chuťový zážitek.

V době, kdy hledáme potraviny s co největším přínosem pro zdraví, které jsou cenově dostupné a snadno se připravují, jsou jáhly jasnou volbou. Jsou univerzální a můžete je kombinovat s různými chutěmi a surovinami.

 

Zdroj: Univerzita Tomáš Batihradec.rozhlas.cz, jimejinak.cz,

Sdílet článek

Jáhly Jáhlová kaše Jáhlové šišky Zdravější recepty Zdraví a výživa Tipy pro zdraví Zdravější jídelníček

Související články