26. listopadu slaví podle kalendáře svátek Artur, ale to není všechno. Na tento den připadá i tzv. Den dortů neboli Cake Day. A to je pak důvod k oslavě o to větší. Upečte si s dětmi, podělte se s kamarády a inspirujete se trendy, o kterých mluví cukrářky Besky a Petra Tóthová.
Když se řekne nejsilnější vzpomínky na dětství, kolik jich máte spojených s jídlem a vaření? Mnohé, že? Jak vás maminka překvapila vlastnoručně pečeným dortem k narozeninám, jak k nedělnímu obědu u babičky patřila vždy bábovka nebo jak jste se dmuli pýchou, když se vám povedl první Krtkův dort a vy jste mohli pohostit rodinu...
Sladké pečení má tu moc tvořit vzpomínky, které se pevně vtisknout do paměti. A i to je myšlenka Dne dortů, který slavíme právě dnes. Je to svátek poměrně mladý, ale idea je jasná: oslavit radost z pečení a užít si kreativní tvoření.
Den dortů aneb Sharing is Caring
Jak Den dortů oslavit? Ideálně pečením...
- Upečte společný dort s dětmi: Zvolte jednoduchý recept a nalaďte se na notu „budeme půl hodiny péct a pak budu hodinu uklízet“, protože s dětmi to má být zábava.
- Darujte dort: Udělejte dvojnásobnou dávku těsta a druhý dort doneste sousedům, se kterými se přátelíte nebo se kterými se zatím jen zdravíte, ale chtěli byste vztahy prohloubit.
- Vyhlaste výzvu: Vyfoťte svůj výtvor a pochlubte se na sociálních sítích. A vyzvěte kamarády, aby používali hashtag #cakeday.
Dortové trendy podle Besky
Jestli se někdo v dortech vyzná, je to naše oblíbená cukrářka Veronika Beskydiarová aka Besky. A tak jsme se jí zeptali, co podle ní frčí a jaké jsou trendy v pečení dortů:
- Netradiční tvary dortíků jako například srdce nebo koule, čtverec apod.
- Velké, nadrozměrné průměry „dortů“, které jsou ale nízké a většinou se zdobí hodně jen čerstvým ovocem (což je oblíbené třeba na svatbách)
- Stálice jako naked a „semi-naked“ dorty v moderním stylu, kde se dává přednost odlehčeným krémům
- Lehké, přirozené zdobení, minimum krému na povrchu, hodně textur jako např. velour, mirror glaze a sezónní ovoce a květy.
- Čisté linie, jemné odstíny a detaily z čokolády či izomaltu.
- Chuťově frčí výrazné kombinace, které nejsou přeslazené: pistácie a malina, slaný karamel a vanilka, citron a mák, kokos a marakuja.
- A je zájem o šťavnaté korpusy, které jsou samy o sobě potěšením: red velvet, brownie korpus, mrkvový apod.
„Pokud by čtenáře bavilo jít víc do hloubky, na mém HeroHero ‚Nebesky s Besky‘ pravidelně sdílím detailní návody, recepty krok za krokem a postupy z praxe od korpusů a krémů, až se budeme dostávat k dekoracím a celým dortům. Navíc chystám vánoční adventní speciál, od 30. listopadu do 24. prosince vyjde každý den jedno nové video: recepty, tipy, sváteční dezerty, rychlovky i inspirace na dárky z kuchyně.“
Co frčí podle Petry Tóthové
Slovenskou královnu cukrařiny Petru Tóthovou jsme vyzpovídali na zimním Apetit pikniku a využili jsme možnosti zeptat se na trendy i jí.
- Pokračuje obliba zdobení krémy, máslovými krémy nebo ganache (na různé způsoby), která je variabilní.
- Jeden z méně tradičních trendů je malování na korpus.
- A hlavním trendem je, že si každý může dělat při pečení a zdobení, co chce a co jej těší.