Nová registrace Zapomenuté heslo

Stůl pro jednoho, prosím: Proč je alone dining celosvětový trend a rozhodně žádná ostuda

16. 9. 2025
Restaurace
Shutterstock

Dejte dohromady vzrůstající počet lidí, kteří žijí sami, a důraz na důležitost času pro sebe neboli moderního „me time“ a výsledkem je: alone dining. Trend, který je vzestupu. O čem je řeč? O tom, že roste počet lidí, kteří si rádi dopřejí jídlo v té nejlepší společnosti, sami se sebou.

Jít sám do kina, jet na dovolenou bez partnera, rodiny či přátel nebo si udělat rezervaci v restauraci jen pro jednoho? To dávno není nic neobvyklého, naopak! A je to skvělé, protože to, že v danou chvíli nemáte parťáka, který by s vámi sdílel cestovatelské nebo gurmánské zážitky, by vás nemělo držet zpátky.

A zdá se, že to je celosvětový trend: alone dining. Data společnosti OpenTable, která se věnuje online rezervacím, ukazují významný nárůst rezervací pro jednoho v posledních letech. 

Proč roste touha jíst sám?

Jaké jsou hlavní důvody, že si víc a víc lidí dopřává sólo oběda či večeře? A nejen proto, že musí a nemají jinou možnost, ale cíleně, protože chtějí.

  • Individuální životní styl: Lidé žijí sami častěji než dříve, kromě seniorů se jedná především o generaci Z a mileniály, a nemají problém dopřát si zážitek i bez doprovodu. A s větší individualizací roste i neochota přizpůsobovat se ohledně výběru restaurace a čekat, až budou mít blízcí čas.
  • Sebepéče a mindful living: O tom, jak je důležité dopřávat si dostatečně čas jen sám pro sebe, se píše v každém druhém článku, který se zaměřuje na péči o duševní zdraví a wellbeing. Je to vzácná chvilka klidu a soustředění se na vlastní potřeby. A taky je to příležitost jídlo si skutečně vychutnat. 
  • TikTok efekt: Mladá generace se učí normalizovat věci, které dřív budily rozpaky. Videa, kde si tvůrci dopřávají dobré jídlo o samotě se sebevědomým úsměvem, inspirují ostatní. 
  • Pandemická zkušenost: Roky v nucené izolaci naučily lidi trávit čas o samotě a oceňovat drobné radosti, které nejsou podmíněné společností. Pro mnohé šlo o signál, že by si měli život víc užívat, protože nikdy nevíte, co přijde. A že v danou chvíli nemáte partnera či partu, se kterými byste si dopřáli dobré jídlo? To není důvod sedět doma.
  • Pracovní cesty: Někdo za prací hodně cestuje a je přirozené, že nechce trávit večery striktně v hotelovém pokoji. Jiní mají tak nastavené „místo výkonu práce“, že mohou pracovat odkudkoli a tak vídáte v kavárnách a restauracích lidi s notebooky, kteří si pak rádi dopřejí i dobré jídlo. 

Stinné stránky alone dining

Člověk je druh společenský a stále je pro mnohé výrazně běžnější užít si dobré jídlo v restauraci s blízkými. Možná je to o zvyku, ale jíst sám je pro někoho stigma, cítí se trapně, má pocit, že na něj všichni koukají a přemýšlí, zda jsou vážně tak osamělí. Pro jiné je to nuda a neužijí si to naplno, když nemají možnost sdílet. A také je tu praktická stránka věci: ne všechny restaurace jsou na „rezervaci pro jednoho připraveny“ a mají jen velké stoly apod.

Jak si alone dining užít naplno?

  • Začněte v prostředí, kde se cítíte dobře: V oblíbené kavárně, kde vás znají. V restauraci, kam pravidelně chodíte i s kolegy na oběd. 
  • Zvolte si aktivitu k jídlu: Dejte si do uší oblíbený podcast, vezměte si s sebou knihu, využijte času pro sebe a u jídla si napište pár stránek do deníku. Dejte si úkol a během večeře sami se sebou vymyslete letní dovolenou nebo naplánujte rekonstrukci bytu. 
  • Udělejte si z toho rituál: Budete-li alone dining vnímat jako speciální příležitost, jako něco, čím se rozmazlujete, užijete si to víc, než když si budete připomínat, že vám nic jiného nezbývá. Vychutnejte si speciální dezert, skleničku vína nebo kávu, kterou si normálně nedopřejete.
  • Bavte se se zaměstnanci: To, že se dáte do řeči s obsluhou, z vás nedělá otravného hosta. Naopak! Zeptejte se, co by vám doporučili jako předkrm, jaké víno spárovat s vaším hlavním chodem a klidně konverzaci rozvíjejte.
  • Sdílejte zkušenosti: Alone dining je trend, tak nezapomeňte na instagramu sdílet svoji zkušenost a motivujte ostatní. Buďte trendsetter a bourejte předsudky. 

Co naopak nedělejte? Nevhodné jsou například videohovory s přáteli – vy se možná nebudete cítit sami, ale bude to velmi rušivé. Ano, všichni u toho křičí, i když mají pocit, že právě oni ne!

Kam vyrazit na sólo večeři? 

Nemusíte si rovnou objednávat místo u stolu v michelinské restauraci, ale zvolte podnik, ve kterém se budete cítit dobře. 

  • Ve vietnamské kavárně Cafefin na náměstí Jiřího z Poděbrad se dá kromě klasických stolů usadit „na baru“, tedy u delších stolů a vyšších židlích s výhledem do ulice. 
  • Restaurace Kantýna v centru Prahy nabízí jak možnost sednout si ke stolu, tak dát si jídlo a pivo „na stojáka“. Chodí sem lidé po práci „na jedno“, je tu vždy plno turistů a jak již název napovídá, jde o podnik ve stylu „jídelny“, což působí velmi uvolněně.

Zdroj: Edition.cnn.com, Theguardian.com, OpenTable.com, Visitchef.com

Sdílet článek

Trendy Restaurace Kam vyrazit Na víkend Brunch

Související články