Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší domácí pizza do mrazáku: Jednoduchá příprava, výjimečná chuť

12. 2. 2021
Domácí pizza
Shutterstock

Redaktorka Darinka Sieglová má doma tři hladové krky, a tak když vaří, tak ve velkém a do zásoby, aby doma bylo jídlo i v případech, kdy ona sama doma není. Než aby si kluci kupovali mraženou pizzu nebo platili její dovážku, dělá jim luxusní domácí pizzu do zásoby. Zkuste to taky!

Proč si kupovat mražené pizzy pochybné kvality, nebo dokonce objednávat a platit dovoz, když výroba vlastní pizzy je tak snadná? Navíc se dá uložit do mrazáku a vytáhnout z něj ve chvíli, kdy na ni dostanete chuť.

Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu

Zamrazovat pizzu do zásoby Darinku kdysi naučil její australský kamarád Gavin. „Pizzu lovil z mrazáku podle počtu hostů, kteří k němu nečekaně přišli na návštěvu, a dozdobil ji tím, co měl zrovna v lednici a ve špajzu. Každá byla jiná, unikátní, jediná svého druhu, ale hlavně byla horká, křupavá a nemuselo se na ni vůbec čekat. A než se dojedla první, tahal už Gavin z trouby druhou a třetí a čtvrtou… Jeho originální receptury na těsto i sugo, promaštěné od mozzarelly a zacákané od rajčatové omáčky, mám schované dodnes.“

Jak na domácí pizzu do mrazáku?

Budete potřebovat: 1 kg hladké mouky + na podsypání, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 kostku čerstvého droždí, 0,5 l vlažné vody, špetku soli, špetku krupicového cukru

  1. Do velké mísy prosejte mouku a promíchejte ji se špetkou soli. Uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr, přilijte trochu vlažné vody a nechte vzejít kvásek. Pak přilijte olej, zbylou vodu a zpracujte na pružné hladké těsto. Nejlepší je na to robot, ale zvládnete to i ručně na pomoučněné ploše.
  2. Potom těsto přesuňte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a dejte do druhého dne kynout do lednice (dobu kynutí nepodceňujte).

Základní těsto na pizzu

Základní těsto na pizzu

> 60 min
4.5(1412x)
Přečíst recept

Darinka radí:

  • Kynutí: Těsto z 1 kg mouky můžete rozdělit na 4 díly, jeden díl je zhruba na jeden celý plech nebo na 2 menší pizzy (ale samozřejmě záleží na velikosti vaší trouby). Každý kousek těsta můžete uložit v mikrotenovém sáčku do lednice, kde vám vydrží i 2–3 dny, takže pokud vám do přípravy pizzy druhý den něco vleze, nevadí to!
  • Vyválení: Těsto z lednice lehce prohněťte a ihned vyválejte. Pracujte rychle, aby v teple příliš nenakynulo (pokud máte rádi pizzu s opravdu tenounkým korpusem). Já těsto vyvaluju na 2–3 mm silný plát.
  • Pečení: Před pečením potřete okraj pizzy olivovým olejem, plech zasuňte na nejnižší mřížku trouby vyhřáté na maximum (ideálně kolem 250 °C). Doba pečení je 5–7 minut, čím vyšší teplota, tím kratší čas, počítá se každá minuta.
  • Sugo je základ: Absolutní klasikou je rajčatové sugo, v létě ho dělám z čerstvých rajčat, v zimě z konzervovaných. Pizzu můžete potřít i ochuceným mascarpone – vmíchat do něj můžete pesto, pálivou kořenící pastu, harissu nebo bylinky (třeba petrželku).

  • Bez sýra to nejde: Na pizzu je nejlepší mozzarella, protože má neutrální jemnou chuť a dobře se roztéká. Použít můžete jakýkoli jiný kvalitní sýr – čedar, ementál, gruyère, camembert, parmazán… Samozřejmě vždy s ohledem na ostatní ingredience. 

Rajčatové sugo

Rajčatové sugo

< 45 min
4(124x)
Přečíst recept

Jak zmrazit pizzu?

Zamrazit můžete obloženou pizzu, základ se sugem nebo klidně samotné těsto – vyválejte ho na velikost, kterou pojme váš mrazák.

  • Pizzu mrazte na rovném podkladu, jednotlivé pizzy vždy proložte pečicím papírem. Nejskladnější jsou minipizzy, které se dají dát po zmrazení do sáčku nebo krabičky.
  • Pizzu po zmrazení zabalte do potravinové fólie, aby nenatáhla pachy ostatních potravin v mrazáku.
  • Těsto můžete zamrazit i zarolované do pečicího papíru, před obložením ho ale musíte nechat povolit, nejlépe v lednici.
  • Pečení mražené pizzy: Pizzu vyndejte z mrazáku a případně dohotovte. Mraženou pizzu pečte na mírnější teplotu, tedy na 180–200 °C.

Aby byla vaše pizza jako z pravé italské trattorie, těsto musíte péct minimální dobu v troubě rozehřáté na maximální teplotu. „Nesmíte u toho hrát žádnou hru ani telefonovat,“ varuje ještě Darinka. „Stačí totiž chvilka, těsto přepečete, a ono vám pak za trest pořeže koutky a rozdrásá patro. I když v tu chvíli vám to asi bude jedno – radost z vlastní pizzy a z roztaveného sýra a vědomí, že v mrazáku je přídavek, je totiž nade vše!“

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Italská kuchyně Pizza Zásoby ze spíže

Související články